Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Tamron 90/2,8

Domyślnie

MonteChristo, co chciałes udowodnić tymi zdjęciami? Takie zdjęcia można zrobić praktycznie każdym obiektywem makro o skali 1:1 i też będą ostre, szczególnie jak w puszcze ustawisz kontrast i ostrość na HARD
    Tamron 90 to świetne szkło do makro i portretu. Sam go używałem przez półtora roku i byłem bardzo zadowolony. Polecam.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Ktoś się zapytał o te szkło i wrzuciłem sample. Hmm... Nic nie chciałem udowodnić.
    Hmm. Może właśnie to, że jak każdy obiektyw makro radzi sobie w makro.
    Jest ostry i da radę.

Ty masz doświadczenie i wiesz co i jak, ale wiele osób które przed kupnem obiektywu do makrofotografii chce wiedzieć jedno - jak to jest z tymi odwzorowaniami 1:1 w praktyce. Jest tyle sampli makro kwiatków wraz z doniczkami, albo motyli na liściach, że trudno jest ocenić możliwość że tak powiem zbliżenia sie z tym szkłem do obiektu. Te sample głownie powstały na prośbę kogoś, kto chciał nabyć ten obiektyw do dokumentacji numizmatycznej i chciał wiedzieć, czy np. da się sfotografować tak znaczek pocztowy/monetę itd., żeby były widoczne wszelkie ewentualne braki i wady.

PEACE...
    Ostatnio edytowane przez MonteChristo ; 22-12-2007 o 10:14

Domyślnie

Odpowiadajac na pytania z poczatku watku to po pierwsze obiektyw ten moze byc z powodzeniem stosowany do portretow, a nie tylko to makro, tak wiec swiatlo f2,8 jest jak najbardziej na miejscu.
    Swoja droga to po raz pierwszy spotykam sie by ktos narzekal, ze obiektyw jest za jasny. Co za problem zwiekszyc sobie przylosne? Nie slyszalem o ciemniejszej odmianie. Jesli chodzi o tamrony do makro to jest jeszcze tamron 180 , ale wedle photozone gorszy optycznie i nie spotkalem sie ejszcze z samplami z tego obiektywu.
    Nikon D80 + Tamron 17-50, Nikkor 50 f1,8 + Tamron 90, SB800, tekturowe klamoty

Domyślnie

ale koteleta odgrzewacie
    puszka, krotkie zoomy, stalki, sabina, sol, tequilla, cytryna, slingshot 300

Domyślnie

Temat odgrzany ale uwazam, ze fotki daja swietny poglad na to co tak naprawde realnie daje skala 1:1 (poza teoria o odwzorowaniu 1:1), a widac to wlasnie na np. monetach, dodatkowo jest wrzucony DCR-250, owady lub inne robaczki "nie pokazuja dokladnie" odwzorowania a tutaj wszsytko jest jak na tacy, jedyne czego mozna "zalowac" to to ze nie ma jeszcze identycznej fotki z pierscieniami lub pierscieniami + DCR - ale moze w przyszlosci ktos dorzuci.

Reasumujac - dla mnie to swietny material pogladowy - dzieki.
    M

PS. Dziwie ze ze nie ma jeszcze komentarza zeby brac Nikkora 105 - zdecydowana wiekszosc watkow na tym sie konczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaisuj Zobacz posta
    .... Jesli chodzi o tamrony do makro to jest jeszcze tamron 180 , ale wedle photozone ...
    Tu też jest porównanie
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Właśnie zakupiłem rzeczonego tamrona z mocowaniem nikona. Mam pewna wątpliwość dotyczącą przysłony. Otóż na 2.8 udaje mi się ją ustawić tylko przy ostrzeniu na dalekie obiekty. Przy minimalnej odległości ostrzenia w trybie A mogę otworzyć co najwyżej do 5.6. Czy z moim egzemplarzem coś jest nie halo ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus Zobacz posta
    Właśnie zakupiłem rzeczonego tamrona z mocowaniem nikona. Mam pewna wątpliwość dotyczącą przysłony. Otóż na 2.8 udaje mi się ją ustawić tylko przy ostrzeniu na dalekie obiekty. Przy minimalnej odległości ostrzenia w trybie A mogę otworzyć co najwyżej do 5.6. Czy z moim egzemplarzem coś jest nie halo ?
    Normalna rzecz w obiektywach makro.

Domyślnie

Przy bliskim ostrzeniu 2.8 i tak jest niedowykorzystania. GO robi sie wtedy tak mala ze nie bardzo cokolwiek sie w niej miesci.
    FX

Domyślnie

Było dość dokładnie wyjaśnione na forum. Poszukaj. Ogólnie nie jest to uszkodzenie szkłą ani body. Tak jest, tak ma być i tak będzie. W makro i tak będziesz pracował na dużych ogniskowych. f2.8 pojawia się od ok. 3m

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów