Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Maniera b&w

Domyślnie Maniera b&w

Ja pomarudzę, bo nie mogię normalnie nie mogię Mój aparat jest już chyba dłużej w serwisie niż się nim cieszyłem (!) zatem często przeglądam zdjęcia na tym forum, bo swoich nowych nie mam. Zauważyłem dwie rzeczy: bardzo dobry poziom bardzo wielu zdjęć i wkurzającą, wszechobecną manierę cz-b. A że przez brak aparatu poziom frustacji wzrasta, to się czepię tego drugiego spostrzeżenia
    Skąd ta maniera cz-b ????? Bo bardziej artystycznie ? Bo bardziej nastrojowo i retro ? A może dlatego, że b&w pozwala "zgubić" bałagan w kadrze na dalszych planach?
    Moim zdaniem w przeważajacej wiekszości przypadków zrobienie intrygującego, klimatycznego kolorowego zdjęcia jest sporo trudniejsze niż cz-b i bardzo często (choć oczywiście nie zawsze) konwersja na cz-b jest pójściem na łatwiznę.
    Co Wy na to ? Macie podobne odczucia, czy zupełnie nie takie ?
    Pozdrawiam serdecznie tych od wielu kolorów i tych od dwóch

Domyślnie

I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Moje odczucie - dobra i pomysłowa konwersja do b/w pozwala czasem zrobić coś z prawie niczego. Z dwóch zestawionych koło siebie fotek, czarno-biała niejednokrotnie dłużej, a nawet o wiele dłużej przyciąga wzrok niż oryginał. Ale DOBRA konwersja do b/w nie jest pójściem na łatwiznę (niestety).
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Z mojej strony - Kiedyś (bardzo kiedyś ) zasadniczym czynnikiem była banalna sprawa - dostępność materiału, jego niska cena i prostota obróbki w warunkach domowych.

A dziś?
    Cóż.

Często podglądam sobie jak takie czy inne moje zdjęcie wygląda na monitorze w cz-b. i bardzo rzadko widzę coś, co mi się podoba...
    Fiat Lux

Domyślnie

No cóż, być może masz rację. Czasem pewnie tak bywa ale podam przykład stronki osoby, która nieco inaczej traktuje B&W
    www.stawiarz.com
    wejdź na tą stronkę i zobacz jak ciekawie można wykorzystać czerń i biel.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wutomek Zobacz posta
    Moim zdaniem w przeważajacej wiekszości przypadków zrobienie intrygującego, klimatycznego kolorowego zdjęcia jest sporo trudniejsze niż cz-b i bardzo często (choć oczywiście nie zawsze) konwersja na cz-b jest pójściem na łatwiznę.
    No i co z tego, skoro liczy sie efekt koncowy? Nie robic cz-b, bo jest cz-b?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

bombel
    Gość

Domyślnie

Mnie kiedyś zdarzyło się zapakować do aparatu czarnobiałą kartę i wyjechać bez zapasu - i dlatego cały plener wycykałem na b&w.

Teraz zawsze sprawdzam czy wziąłem kartę kolorową, zanim wyjdę porobić zdjęcia. Nigdy nie wiadomo, kiedy kolor się przyda.

Domyślnie

@bombel - a które są te czarno-białe?

Bo w moich nie ma DXa ani nic takiego
    Fiat Lux

Domyślnie

...przeciez to zadne odkrycie, ze BW sluzy do zwrocenia uwagi na inne czynniki niz w przypadku koloru...
    ...zupelnie inna sprawa jest to, ze BW BW nie rowne a i konwersja prosta sprawa nie jest...

pozdrawiam
    m

ps. temat wraca od wielu lat jak kometa Halley'a (tylko czesciej)...
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::
    :: wedding photography [http://looanah.com] ::
    :::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wutomek Zobacz posta
    Co Wy na to ? Macie podobne odczucia, czy zupełnie nie takie ?
    Jedni wola canona a inni nie. Jaki kto ma gust i poczucie smaku to indywidualna sprawa i nie jest tak ze komuś się będzie podobać obrazek ociekajacy barwami nasyconymi jak k***a mać (to przykład ) który Tobie przypadł do gustu. Drugą żeczą jest sentyment do BW wśród tych którzy takie zdjęcia sami własnoręcznie produkowali w łazience czekając z bibiem serca czy wyszło czy cały film przewalony

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów