Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Sata Ii - 400gb

Domyślnie

Generalnie wydajnościowo polecam Barracudy - ale to dosyć gorące dyski.
    Miałem wcześniej 250GB Samsunga - całkiem przyzwoity dysk i do tego bardzo chłodny podczas ciągłej pracy.
    Wszyscy producenci miewają wadliwe serie dysków i tu jest zawsze jakaś szansa że trafisz na taki model niezależnie co kupisz.
    Z dala trzymam się od Maxtorów - złe doświadczenia z tymi dyskami.

Domyślnie

Zgodzę się z opiniami, że wszystko zależy od serii. Kiedyś używałem WD - bezproblemowo. Obecnie mam Barracudę, choć poczatkowo nie ufałem firmie Seagate (kiedyś się zraziłęm). Jakoś nie mam przekonania do Samsunga - krótki byt w tej branży. Zresztą został mi odradzony. Seagate Barracuda 7200.10 250 GB z 16 MB pamięcią to dość udany dysk. Na 1 talerzu - 2 głowice. W miarę cicho chodzi. Ma lekkie wibracje, można to zredukować przez umieszczenie na dnie obudowy na podkładkach, u mnie działa. Więc ten 500 GB z serii 7200.11 na 2 talerzach też powinien działać przyzwoicie. Dość dobre są opinie o WD z serii KS (16 MB). Akurat wielkość pamięci cache dysku przy foto ma mniejsze znaczenie - ważne przy dostępie do mniejszych plików. Ale zawsze lepiej mieć więcej niż mniej

Domyślnie

Ja biore zawsze Seagate , jesli nie ma to ewentualnie Maxtor (to juz chyba tez Seagate, bo wykupili Maxtor'a jak dobrze kojarze).
    Zrazilem sie i nie kupie wiecej Samsunga - prawie albo wszystkie jakie mielismy w pracy w kompach HP padly na gwarancji i wymienili je na WD Caviar.
    Kiedys moj pierwszy dysk 270MB to byl wlasnie Caviar i byl glosny , pewnie wiele sie poprawilo od tamtej pory - ponad 10 lat
    Do IBM'a tez sie zrazilem, mieli felerna serie 40GB - padalo dosc duzo.

pozdrawiam
    Pawel

Domyślnie

Polecam Barracuda - mam obecnie 2 x 250GB, przy czym jeden z dysków działa już od ponad roku i ani jednego problemu, a eksploatuję go raczej dosyć mocno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter Zobacz posta
    . ...Jakoś nie mam przekonania do Samsunga - krótki byt w tej branży....
    A ja nie narzekałem na Samsunga (tego obecnego - 250GB ATA133) a co do krótkiego bytu to się niestety nie zgodzę Samsungi są od bardzo dawna w tej branży - w moim pierwszym PC (386SX 2MB RAM) miałem właśnie dysk Samsunga ~220 MB (tak tak MegaBajtów - nie Giga) kupiony używany i działał jeszcze przez 4 lata doczekawszy konfiguracji wypasionej 486 DX2/100 MHz i 16MB RAM

Oszczędny w słowach Awatar arecki1
    Miasto
    Zachodniopomorskie/Świnoujście

Domyślnie

Ehh... co za czasy... 220 MB. Jak dobrze poszperam to w firmie wygrzebie MFM'a coś koło 20 MB A wielki jak stodoła (coś ala to)
    "Nie ma czegoś takiego jak brak snu, jest tylko brak kawy" - David Simmons

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowski_marci Zobacz posta
    A ja nie narzekałem na Samsunga (tego obecnego - 250GB ATA133) a co do krótkiego bytu to się niestety nie zgodzę Samsungi są od bardzo dawna w tej branży - w moim pierwszym PC (386SX 2MB RAM) miałem właśnie dysk Samsunga ~220 MB (tak tak MegaBajtów - nie Giga) kupiony używany i działał jeszcze przez 4 lata doczekawszy konfiguracji wypasionej 486 DX2/100 MHz i 16MB RAM
    No cóż, mogę tylko powtórzyć za pewnym taksówkarzem. Kedyś skusił się na dysk Szajsunga bo tani.
    Tylko dlaczego bad sectory jeszcze na gwarancji ? Co z tego, że długa gwarancja, jeśli pada i trzeba wymienić ?
    Dostaje się nowy dysk, niestety pusty...
    Moje wrażenia z użytkowania dysku Samsung 160 GB P-ATA. Dostałem za darmo. W życiu bym za to nie zapłacił.
    Głośny, wolny, gorący. Nic dodać, nic ująć...

Domyślnie

Decyzja podjeta - bedzie Sea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arecki Zobacz posta
    WD swego czasu miały jakąś partię zepsutą jak każde z dysków. Ja pamiętam jak jeden z klientów po zamówieniu 20 komputerow dostał we wszystkich dyski Maxtor'a. Po kolei w ciągu 3 miesięcy poszło 6 z 20 a na nastepne czekamy już z wymianą. Tak więc do Maxtorów mam bardzo duży dystans.
    Ke?
    a co ma Ford do Opla?
    WD=Wester Digital zupełnie inna firma niż Maxtor!!!

Ja mam po nie dawnej wymianie 3WD 2x500GB (Dysk WD Caviar SE16, 5000AAKS, 500 GB, Serial ATA/300, 7200 RPM, 16MB cache) i 1X150GB Raptor i działa elegancko i wydajnie.
    Generlanie którykolwiek z nowych dywków byś nie wziął to będzie dobrze, jedynie co to przyjżyj się relacji wielkości do ceny. Chyba właśnie 320GB a potem 500GB mają korzystnie zachowany ten stosunek.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Jeszcze odnośnie dysków WD - w komputerze znajomej w ciagu roku już 2x wymieniali dysk WD (SATA). za pierwszym razem udało się zgrać jakieś 50% danych za drugim razem nic się nie udało odzyskać (oczywiście nie była angażowana specjalistyczna firma, która zapewne za kilka tys. zł odzyskała by dane )
    Osobiście nie mam doświadczenia bo dysk Caviar 80GB ATA100 miałem raz i to krótko.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów