Szukaj
to jest ciekawe, ale trzeba rozgryźć. Sepia na kilka sposobów, filterki itp.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6569
ja wiem,że wszystko można w zewnętrznym sofcie, ale ja działam po staremu, jak na filmach - wolę wszystko od razu miec na jpg. Tu D3 będzie rewelacyjny.
w tescie nie zajeli się wcale LiveView - mało mnie to ciekawi, ale nie napisali tez nic o kalibracji obiektywów - a to ciekawi mnie bardzo.
martwi mnie ich kiepska opnia o ISO 100 i zawyżeniu i niestabilności ekwiwalentu tej czułości.
dlaczego oni nie porównali jakości plików D3 do 5D ???
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wiedziałem Jacku że będziesz niepocieszony tą czułością. Pierwsze co mi na myśl przyszło to właśnie twoja skromna osoba
A co do tego porównania to również się lekko zdziwiłem że nic nie wspomnieli o porównaniu z 5D, może dlatego że brali tylko pod uwagę modele aparatów które dopiero co weszły na rynek...A700, C 40D no i osławiony ze względu na malutkie problemiki 1D MKIII<myśli>
P.S.
Ciągle zbieram fragmenty szczęki po obejrzeniu i przeanalizowaniu tych sampli z testu![]()
Ostatnio edytowane przez martinez ; 13-11-2007 o 02:06
Tu będą, info za fotopolis:
Warszawa, 28 listopada 2007, SKATE PARK (Blue City, Al. Jerozolimskie 179)
Rzeszów, 5 grudnia 2007, Kręgielnia (Klub Grand Bowling, ul. Kościuszki 9), prowadzi Łukasz Trzciński
Kraków, 6 grudnia 2007, Body painting (Klub Wodny, Sala Galaktyka, ul. Dobrego Pasterzea 126), prowadzi Leszek Szurkowski
Wrocław, 7 grudnia 2007, pokaz teatru pantomimy (Browar Mieszczański ul. Hubska 44-4, prowadzi Leszek Szurkowski
Gdynia, 11 grudnia 2007, elektroniczny paintball (Centrum Zoltar, Pomorski Park Naukowo-Techniczny, Al. Zwycięstwa 96/9, prowadzi Szymon Kobusiński
Bydgoszcz, 12 grudnia, Kręgielnia (Olimpic Bowling Center, Hala Łuczniczka, ul. Toruńska 59), prowadzi Paweł Młodkowski
Poznań, 13 grudnia 2007, Taniec współczesny (Industrialne wnętrza SPOT ul. Dolna Wilda 87), prowadzi Paweł Młodkowski
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-11-2007 o 01:48
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Park Wodny a nie Klub Wodny...jest w Krakowie przy ul. Dobrego Pasterza 126...
![]()
Na koniec testu ciekawostka mała: "....A jak wyglądają ceny? Nowy nikon ma kosztować w Polsce około 17 000 złotych. Czy to dużo? EOS-a-1D Mark III można kupić już za około 14 000 złotych...."
Te 17 000 zł to chyba troszkę z kosmosuCoś kiepsko sie chłopaki przygotowali do tego testu, nie to żebym się czepiał
cóż za wyróżnienie, Canonowcy nie dostali takiego działu, a przecież też sie sporo u nich działo
http://d3.fotopolis.pl/
Ostatnio edytowane przez martinez ; 13-11-2007 o 01:52
fotofun, napisalem wyzej ze te koreanskie sample to jpg fine zmniejszony o polowe![]()
Zauwazyliscie ze LV jest w minusach? ciekawe co z nim nie tak
EDIT: http://aaronlinsdau.com/gear/articles/d3.html jpgi i nefy, malo ale moze komus sie przyda![]()
Ostatnio edytowane przez shaolin ; 13-11-2007 o 08:19
Cześć,
Parę słów ode mnie.
Myślę, że to będzie fajny bajer. Zwłaszcza jeśli profile można wymieniać. Być może w przyszłości na Internecie będzie można pobierać odpowiednie profile niczym pluginy do PS'a.
Cytat z Fotopolis:
Jedyn słowem: plus dla fotopolis za szczerość, minus za metodykę i merytorykę tego tłumaczenia (zwłaszcza podkreślone zdjęcie wyklucza pozostały tekst)Kiedy do redakcji Fotopolis.pl trafił finalny egzemplarz Nikona D3, zaczęliśmy się zastanawiać, z czym go porównać w naszym teście. Pierwszą na myśl przyszedł oczywiście EOS-1D Mark III, jednak nie przeprowadziliśmy jego testu. Wprawdzie trafił do nas egzemplarz tego aparatu, ale okazało się, że nie jest to egzemplarz finalny, który ma bardzo poważne problemy z prawidłowym ustawieniem ostrości. Ostatnia decyzja Canona o naprawie wszystkich reporterskich "jedynek" trzeciej generacji tylko utwierdziła nas w przekonaniu, że zaniechanie testu było słuszne. Czekamy na sprawny egzemplarz EOS-a. Mamy nadzieję, że jak tylko się pojawi trafi do naszej redakcji.
Generalnie: tekst bardzo dobry ale niestety osoba, która go robiła sama się przyznała, że na codzień używa systemu Canona. To moim zdaniem wpłynęło niekiedy na stronniczość oceny niektórych elmentów D3 (na niekorzyść). Poza tym te zdjęcia w teście ... o zgrozo ... one nie zachęcają a wręcz zniechęcają - przypadkowo trzaśnięte zdjęcia. Być może się mylę.
Pozdrawiam
Remek
Ostatnio edytowane przez remek ; 13-11-2007 o 09:34
Też mam podobne przemyślenia. Gdybym miał oceniać sam test to dałbym jakieś 3+, przede wszystkim za brak porównania do Canonów (5 lub 1MIII). 5 wprawdzie ma już swoje lata i za kilka miesięcy doczeka się następcy ale dla wielu osób jest swego rodzaju wyznacznikiem jakości, więc warto by było zobaczyć różnicę w zdjęciach, na ile Nikon D3 jest lepszy. A co do 1dMIII to argumentacja jest żenująca, co mają problemy z AF do jakości zdjęć??? Przecież Canon nie podnosi problemu z fotkami tylko z AF....
I ostatnia uwaga do jakości prezentowanych fotek, studyjne i z miasta są ok, tym bardziej że wykonują identyczne lub bardzo podobne dla większości testowanych aparatów, ale zdjęcia ze ślubu?? Obawiam się że moje robione D70 są lepsze... Kiedyś czytałem o eksperymencie, w którym aparaty dano mały dzieciom, i jakoś bardzo mocno skojarzyło mi sie to podczas czytania testu na fotopolisie. Gdyby były to pierwsze zdjęcia jakie bym zobaczył z D3, to pewnie pomyslał bym ze Nikon wypuścił koszmarnego bubla...
Ale pewnie wynika to z podniecenia osoby trzymającej takie cudo w rękach, sam nie wiem jakbym się zachował w takiej sytuacji![]()
D700/D300 N24-70/2,8 N105/2,8 VR SB-900
Skontaktuj się z nami