w sumie wyszedł teraz d300 i d3 a jak by nie patrzec do 80 jest od sierpnia 2006. Moze ktoś z was gdzies wywęszył czy bedzie np d80s ? albo jakies ulepszenie d80.
A tak w sumie ci którzy mają nikkora zadowoleni jesteście z tego obiektywu?
Szukaj
w sumie wyszedł teraz d300 i d3 a jak by nie patrzec do 80 jest od sierpnia 2006. Moze ktoś z was gdzies wywęszył czy bedzie np d80s ? albo jakies ulepszenie d80.
A tak w sumie ci którzy mają nikkora zadowoleni jesteście z tego obiektywu?
D80s na pewno się nie doczekamy.
Nie ma czego ulepszaćNikon wszystkie "ski" wypuszczał w sumie nie długo po premierze bazowego modelu (w przypadku d40s było to aż za szybko!
poza tym po premierze D300 to D200 będzie taniał tak, ze stanie się alternatywą dla 80
D80 kit
Ostatnio edytowane przez Wojt@s!o ; 11-11-2007 o 21:22
Canon Power Shot SX200 IS
Tyle tylko, ze D200 wychodzi z produkcji. Nikon na bank wypełni za jakis czas lukę miedzy D40x, a D300 jakims nowym modelem. Mysle, ze stanie sie to jednak gdzies w połowie przyszłego roku. Ja zyczylbym sobie w nastepny D80 mniej szumiacej matrycy oraz... pomiaru światła z manualami![]()
Bardzo jestem zadowolony. Wręcz jest on przypięty w 90%. W moim przypadku są to fotki głównie wycieczkowe ( dobre światło w ciepłych krajach ), oraz brak czasu na zmianę obiektywów. Jak jest za wąsko to przypinam S 10-20 , a jak za ciemno 50 1,8. Ale prawda jest taka , że w zdecydowanej większości przypadków 18-200 załatwia sprawę.
No właśnie pomiędzy D40(x) a D200 / D300 jest D80 i nie uważam aby ten model wymagał "S-ki" .. Nie uważam też aby D80 miał zbyt szumiącą matrycę - bardzo sobie cenię pracę na tym body i nie raz już robiłem zdjęcia nawet przy ISO 1600.. przy odpowiednim naświetleniu kompozycji i z dobrym obiektywem szum jest znikomy jak nawet niewidoczny.. co do pomiaru sie zgadzam... Za "S-ką" nie jestem... raczej za następcą jako nowym modelem... Ale obawiam się że takie body mogłoby źle wpłynąć na popularność D300 ... gdyby poprawić właściwości D80 ?? hmmm ...
D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900
A gdzie ja napisalem, ze bedzie D80s? Uwazam, ze raczej cos w stylu D90.
D200 schodzi z rynku - normalna sprawa i tak samo za jakis czas bedzie nastepca D80.
Jednak szumy np. u konkurencji (400D i 30D) na wyzszych ISO są nizsze i nie przekonaja mnie gadki o prawidlowym naswietleniu sceny, dobrym obiektywie (moim zdaniem niewiele ma tu do rzeczy obiektyw, jesli chodzi o szum). Robilem z ciekawosci porownania tego samego kadru moim D80 i kolegi 30D. Canon szumi wyraznie mniej i to jest fakt.
Ja obstawiam D90 z matrycą CMOS, live-view, jednak bez pomiaru z manualami (choc bardzo bym sobie zyczył zeby jednak pomiar był), bez uszczelnien.
Chciałbym, żeby 200 jeszcze trochę pobył na rynku. Mógłby dobrze wpłynąć na cenę 80-tek.
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Na pewno nie będzie D80s. Można się spodziewać następcy D80 w pierwszej połowie przyszłego roku.
co do obiektywu jestem w pelni zadowolony czesto robie fotki uliczne i to jest to czego potrzebowalem.co do nastepcy d80 to nie wiem ale czy kazda nowosc czni z z fotografa zawodowca.10 lat temu nikt nie myslal o takim sprzecie jaki teraz jest dostepny dla amatora a jak piekne fotki byly.to nie aparat robi extra zdjecia i najlepsze cacko w reku niedoswiadczonej osoby samo nic nie zrobi. by byc dobrym kierowca nie trzeba posiadac ferrari w garazu.
nikony dwa i jakies szkła
Skontaktuj się z nami