Close

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 99 z 99

Domyślnie

Lepszy w moim odczuciu był ten MSI którego proponowałem wcześniej

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Dzisiaj jest dobra cena w ME na MSI Creator Z16P B12UHST-022PL, i9-12900H, 32GB RAM, 2TB SSD, GeForce RTX3080Ti, 16-calowy, dotykowy wyświetlacz IPS QHD+ (2560x1600) o proporcjach ekranu 16:10, 165-hercowej częstotliwości odświeżania ekranu i 100% pokryciu przestrzeni barw DCI-P3
    Cena z kodem: L1005-260524 to 11 999
    https://www.mediaexpert.pl/komputery...1-professional
    teraz masz stosunkowo dobrą cenę (7999zł) na MacBook Pro 2023 14,2" z dyskiem 1TB, minus taki, że ma 8GB ram, a procesor to M3, a nie M3 Pro:
    https://www.amazon.pl/dp/B0CM674X97
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 09-06-2024 o 08:12
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Decyzja zapadła, zostaję przy windowsie.
    Lenovo legion 7 z i7-14700HX, 32GB ram, rtx 4070.
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

No i pozamiatane. Moim zdaniem to bardzo dobry wybór, trudno za te pieniądze kupić coś lepszego (że o Mac'u nie wspomnę, nawet niekoniecznie lepszym). Do tego zawsze możesz dołożyć pamięci czy wymienić grafikę, chociaż ta kupiłeś jest więcej niż wystarczająca i to na długi czas (nie piszę o grach) .
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    Stoję przed dylematem zakupowym ponieważ obecny komputer już ma jakieś 10 lat i praca w photoshopie zaczyna być męcząca.
    Obecnie mam 17.3" grubasa od MSI, który jest niestety wielki i ciężki więc decyzja padła na coś mniejszego (14-15") i w niewielkiej przyszłości dokupić monitor od EIZO.

Poszedłem do ludzi od jabłka i zaproponowali mi MacBooka PRO 14 z M3 PRO (12 rdzeniowy CPU, 8 GPU, 18 GB RAM i 1 TB pamięci masowej) lub ten sam model ale z innymi parametrami (11 CPU, 14 GPU, 18 RAM, 512 pamięci)... cenowo 11-13k więc trochę sporo i pytanie czy faktycznie warto? Czy nie lepiej popatrzeć na półkę AIR... tylko jaką?

Co mnie zachęca do MACa?
    Rzekomo długa praca na baterii, wyświetlacz retina, którego podobno nie trzeba kalibrować, cichy, lekki, coś nowego do odkrywania i podobno się nie grzeje (czasami lubię sobie wziąć kompa na nogi i poleżeć w łóżku.

Co mnie zniechęca?
    Zapewne przyzwyczajenia do windowsa i łatwość wymiany komponentów. Chociaż przez te 10 lat to tego laptopa rozkręciłem może 3 razy aby wymienić dysk SSD i wiatraki bo zaczynały świrować.

Ogólnie gdziekolwiek jadę to zabieram ze sobą komputer, obecny jest mocno uciążliwy. Za duży na plecak i ciężki do torby.
    Co radzicie? Co mnie może mocno zaskoczyć? O macu nie wiem praktycznie nic.
    Miło by było gdyby się wypowiedziały osoby, które się przesiadły z jednego systemu na drugi a nie typowi markowi fanboye, którzy świata poza systemem nie widzą. Chyba, że ktoś ma dystans do samego siebie i też potrafi ponarzekać na daną markę to chętnie posłucham.

Przesiadka z Windowsa na MacBooka to duża decyzja, więc rozumiem Twoje wątpliwości. Od kilku lat korzystam z MacBooka, więc mogę podzielić się moimi doświadczeniami, a także wskazać plusy i minusy, które warto rozważyć. MacBooki z procesorami M1/M2/M3 potrafią działać na baterii znacznie dłużej niż laptopy z Windows, co jest szczególnie cenne, jeśli pracujesz w terenie. Ekran w MacBooku jest jednym z najlepszych, jakie można znaleźć na rynku. Kolory są bardzo żywe i dokładne, nie trzeba go kalibrować, więc świetnie sprawdzi się w pracy w Photoshopie. Jeśli masz wątpliwości, to możesz skorzystać z opcji Mac Buy&Try w Lantre, by przetestować sprzęt przed zakupem i zobaczyć, jak Ci się pracuje na macOS. Warto również zajrzeć na bloga Lantre, gdzie znajdziesz praktyczne porady dla osób przesiadających się na Maca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jonatan Zobacz posta
    Przesiadka z Windowsa na MacBooka to duża decyzja, więc rozumiem Twoje wątpliwości. Od kilku lat korzystam z MacBooka, więc mogę podzielić się moimi doświadczeniami, a także wskazać plusy i minusy, które warto rozważyć. MacBooki z procesorami M1/M2/M3 potrafią działać na baterii znacznie dłużej niż laptopy z Windows, co jest szczególnie cenne, jeśli pracujesz w terenie. Ekran w MacBooku jest jednym z najlepszych, jakie można znaleźć na rynku. Kolory są bardzo żywe i dokładne, nie trzeba go kalibrować, więc świetnie sprawdzi się w pracy w Photoshopie. Jeśli masz wątpliwości, to możesz skorzystać z opcji Mac Buy&Try w Lantre, by przetestować sprzęt przed zakupem i zobaczyć, jak Ci się pracuje na macOS. Warto również zajrzeć na bloga Lantre, gdzie znajdziesz praktyczne porady dla osób przesiadających się na Maca.

Tak te ekrany są super. Zwłaszcza do pracy w terenie. Widać w nich dwa światy. Ten wyświetlany i ten odbity zza twoich pleców.
    Oczywiście jeśli masz plecy.

Domyślnie

A tam duża. Ja po 2ch latach na macu stwierdzam, że to była dobra decyzja. Jest kilka kwestii która jest irytująca. Ale jeżeli chodzi o wydajność i optymalizację PS i LR na macu to jestem bardziej niż zadowolony. A mam tylko m1/16gb ram.
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Celeborn Zobacz posta
    A tam duża. Ja po 2ch latach na macu stwierdzam, że to była dobra decyzja. Jest kilka kwestii która jest irytująca. Ale jeżeli chodzi o wydajność i optymalizację PS i LR na macu to jestem bardziej niż zadowolony. A mam tylko m1/16gb ram.

Tylko pogratulować.
    Ja jakoś wybitnie nie jestem zadowolony z M4. Ot działa w miarę dobrze z Lr em. Ale to teraz. Po ostatniej aktualizacji Lra maczek zwolnił... niestety.
    Obawiam się, że za nie długo do tego wybitnego softu do edycji zdjęć. Będzie potrzebny potężny blaszak z wodnym chłodzeniem i z dwoma RTXami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Tylko pogratulować.
    Ja jakoś wybitnie nie jestem zadowolony z M4. Ot działa w miarę dobrze z Lr em. Ale to teraz. Po ostatniej aktualizacji Lra maczek zwolnił... niestety.
    Obawiam się, że za nie długo do tego wybitnego softu do edycji zdjęć. Będzie potrzebny potężny blaszak z wodnym chłodzeniem i z dwoma RTXami
    Z tymi palącymi się gniazdami i procesorami jak ja się cieszę że się z tego wyleczyłem.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Z tymi palącymi się gniazdami i procesorami jak ja się cieszę że się z tego wyleczyłem.
    To fakt. Cicho, spokojnie i w miłej atmosferze z cichutkim podkładem muzycznym...

A windziarzom za chwilę zaczną się palić wtyczki sieciowe (230 V) w ścianie. A do pracy z Lrem będą potrzebowali nauszniki ochronne.

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910