Close

Strona 24 z 35 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Ja zainstalowałem chyba to było ponad 10 lat temu, Ubuntu 9 na starym lapku Dell seria 340 czy coś... Pod Windows 7 nie wydalał już. No i z Ubuntu ładnie chodził, bardzo fajnie przetwarzał dźwięk dużo lepszej jakości z niego wychodził, niż z Windows. No i ten stary laptop wydalał dopóki nie przyszło Ubuntu w wersji 11. No i już nie domagał wszystko się wieszało.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Cóż. Myślę że jak linux jest "sam" na dysku to może być inna sytuacja.
    To jest sytuacja optymalna. Zawsze najlepiej instalować systemy na osobnych dyskach fizycznych i sam tak robię od lat.
    Dzielenie dysku to jeszcze ryzyko utraty wszystkich danych w przypadku jego awarii.
    No, ale wiadomo jakie laptopy mają ograniczenia.
    Dlatego myślę, że niezłą opcją jest instalacja Linuxa na dysku zewnętrznym (USB). Dysk zewnętrzny SSD w kieszeni USB potrafi naprawdę nieźle działać.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

Wojenki Winda i Linux.
    https://antyweb.pl/tylko-apple-moze-...ofesjonalistow

Gorzej jest z Macmaniakami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tamitu Zobacz posta
    Wojenki Winda i Linux.
    https://antyweb.pl/tylko-apple-moze-...ofesjonalistow
    Gorzej jest z Macmaniakami.
    Dlaczego wojenki? Ja używam zarówno Windy jak i Linuxa.
    Mam świadomość zalet i ograniczeń jednego i drugiego. Zresztą widać to chyba po mich komentarzach w tym wątku.
    A pamiętam czasy MS-DOS. Choć może lepiej się nie przyznawać...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter Zobacz posta
    Tylko zauważ, że żadnego innego systemu już nie odpalisz.
    No i dlatego napisałem, że:
    Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. I jeśli akurat dana dystrybucja nie gryzie się z konfiguracją sprzętu, to tym bardziej. Ale to nie do końca o to wcześniej chodziło.
    Ja tu nie walczę z Linuxem. Wręcz przeciwnie, nie kwestionuję jego możliwości. A już szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych.
    Obśmiewam jedynie te deklaracje, że przyjazność użytkownikowi cywilnemu jest w dzisiejszych linuxach "w zasadzie" taka sama jak w Windzie. No więc nie jest. A jeśli ma się sprzęt który z różnych powodów się z linuxem na starcie nie dogaduje to już jest tragedia i godziny na forach i w konsoli. Wersja optymistyczna to taka, że ma się fart i wszystko śmiga od pierwszego strzała. Sęk w tym, że to generalnie nie jest norma. No i jeśli użytkownik jest oblatany w temacie to też nie problem. Ale to nadal nie oznacza, że ten system jest tak przyjazny jak Winda.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    No i dlatego napisałem, że:

Ja tu nie walczę z Linuxem. Wręcz przeciwnie, nie kwestionuję jego możliwości. A już szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych.
    Obśmiewam jedynie te deklaracje, że przyjazność użytkownikowi cywilnemu jest w dzisiejszych linuxach "w zasadzie" taka sama jak w Windzie. No więc nie jest. A jeśli ma się sprzęt który z różnych powodów się z linuxem na starcie nie dogaduje to już jest tragedia i godziny na forach i w konsoli. Wersja optymistyczna to taka, że ma się fart i wszystko śmiga od pierwszego strzała. Sęk w tym, że to generalnie nie jest norma. No i jeśli użytkownik jest oblatany w temacie to też nie problem. Ale to nadal nie oznacza, że ten system jest tak przyjazny jak Winda.
    To wyłącznie kwestia przyzwyczajenia. Znam człowieka, który swoją przygodę z Windą zakończył na Windows XP i obecne wersje to dla niego czarna magia.
    W większości przypadków nie ma potrzeby korzystania z terminala i wszystko działa od razu. A dzięki kernelowi obsługa sprzętu to atut pingwina.
    Chociaż na Windzie też jest postęp z wyszukiwaniem sterowników i nie ma już takich zabawnych sytuacji jak kiedyś.
    Gorzej, że dla starych sprzętów może już nie być sterowników w Windzie i wtedy zaczyna się gimnastyka, np. z drukarkami i skanerami...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

Ja tam nie uznaję Windy za przyjazną, ile ja kluczy w rejestrze musiałem pozmieniać, a procesów ubić. Ale juz starość mnie dopodła i mi się odechciało.

Polecam skrypt napisany przez AndyFull (GitHub) pod windę. Nie dla wszystkich, jeśli macie pracę zdalną.

Linux jest już naprawdę ok, ma swoje ograniczenia w sensie nie obsługiwania zamkniętego kodu, Ja go tam lubię, co nie oznacza że nie korzystam z Windowsa.
    Jednak po zakończeniu wsparcia starszych jednostek , nie mam zamiaru kupować nowego jak chce MS, więc do sieci zostanie Linux.
    PS
    Mam nowy spzęt z win 11 , ale jakiś dziwny jestem i nie chce mi się go nawet odpalac (może raz na m-c po aktualizacje}.
    Ostatnio edytowane przez Tamitu ; 11-02-2025 o 15:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tamitu Zobacz posta
    Ja tam nie uznaję Windy za przyjazną, ile ja kluczy w rejestrze musiałem pozmieniać.,aprocesów ubić. Ale juz starość mnie dopodła i mi się odechciało.

Polecam skrypt napisany przez AndYFull (GitHub) pod windę. Nie dla wszystkich, jeśli macie pracę zdalną.

Linux jest już naprawdę ok, ma swoje ograniczenia w sensie nie obsługiwania zamkniętego kodu, Ja go tam lubię, co nie oznacza że nie korzystam z Windowsa.
    Jednbak po zakończeniu wsparcia starszych jednostek , nie mam zamiaru kupować nowego jak chce MS, więc do sieci zostanie Linux.
    PS
    Mam nowy spzęt z win 11 , ale jakiś dziwny jestem i nie chce mi się go nawet odpalac (może raz na m-c po aktualizacje}.
    Bo czym się różni Windows 11 od Windows 10...?
    Dla przeciętnego użytkownika na starcie widoczny centralny pasek skopiowany z Mac'a i nieco inny układ samego menu.
    A wymagania odnośnie TPM pozostają.

Rośnie też chyba zużycie pamięci na start.
    Generalnie zabawna sytuacja. Kompy z pamiątką 8 GB mogą dostać czkawki przy intensywnym korzystaniu z przeglądarki internetowej i wielu zakładek z wymagającymi treściami.
    Oczywiście przeciętna gospodyni domowa nie zwraca na to uwagi. Ale po pewnym czasie dziwi się, że ten komputer coś jakby spowolnił (zwłaszcza po aktualizacjach).
    Ale nie zawsze to widać, bo jest przecież zjawisko akomodacji.

Domyślnie

Przeglądarki to chyba jeden z najbardziej zasobożernych składników dzisiejszych systemów. U mnie standardowo zajmują po parędziesiąt GB w pamięci...
    Ogólnie, optymalizacja zużycia zasobów to nigdy nie była mocna strona windy (chociaż linuxy oparte na KDE też z niej nie słyną).
    W Win11 wnerwia mnie np pasek - którego nie mogę przesunąć na bok i dać w pionie. Więc użyteczny ekran z 16:9 robi się 16:8. A po odjęciu wstążek itp wychodzi 16:4. Chore...

Kompy z 8GB to się w ogóle odpalają na Win10? o 11 nie wspomnę...
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

Działają spokojnie i z 4gB, także tego.
    Co do linuksa, to prawda, trzeba dobrać dystrybucję pod kompa bo niektóre drastycznie pożerają zasoby procesorea.

Strona 24 z 35 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni