Close

Strona 22 z 35 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LeonardZelig Zobacz posta
    Ciekawie się czyta takie opinie.Jak wyglądała dostępność sprzętu Apple w Polsce w 1999 r.? Ilu było wtedy użytkowników tego systemu? Pytam, bo pamiętam dobrze narzekania ludzi, że muszą w ogóle komputer kupić do firmy a jeszcze do tego legalny system.
    Od paru lat jest coś takiego jak eZUS (wcześniej PUE) gdzie w przeglądarce ogarniesz sobie cokolwiek potrzebujesz.
    Tak, ale koniecznie trzeba kupić Mac'a. Bo logowanie do eZUS ze zwykłego kompa jest takie nieprofesjonalne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LeonardZelig Zobacz posta
    Od paru lat jest coś takiego jak eZUS (wcześniej PUE) gdzie w przeglądarce ogarniesz sobie cokolwiek potrzebujesz.
    Jeśli tak, to w porządku. Rozumiem, że nawet na ChromeOS da się w tym działać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Jeśli tak, to w porządku. Rozumiem, że nawet na ChromeOS da się w tym działać?
    Tak. Istnieje ePłatnik dla mniejszych przedsiębiorstw.

https://www.zus.pl/o-platformie-uslu...niowych-do-zus

Duże firmy korzystają z Płatnika pracującego na Windows.

https://www.zus.pl/firmy/program-pla...gramie-platnik

W drugim przypadku istotne jest np. administrowanie użytkownikami i ich uprawnieniami.
    Ostatnio edytowane przez Peter ; 10-02-2025 o 09:09

Domyślnie

Dla tych co mają i windows i linux na jednym dysku .
    Dostosowanie menu startowego do nowocześniejszych ekranów - czytelniejsze.
    polecam
    https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=670

Domyślnie

Dzień jak co dzień u linuksiarza:
    Zainstalowałem Windę na sąsiedniej partycji - wywaliło GRUBa, trzeba go zainstalować. Odpalam więc jakiegoś lajva z pena i lecę wg instrukcji. Po zidentyfikowaniu co jest na której partycji, zamontowaniu wszystkich dev, proc i sys tam gdzie mają być (jakie to proste i oczywiste, nie? wcale nie potrzebuję wiersza poleceń...), wbijam zainstaluj gruba. Wywala błąd, że nie rozpoznaje komendy. Szybkie guglanie i widzę, że pewnie gruba nie ma na penie i trzeba doinstalować. Albo nie znajduje go bo ścieżki nie ma zapisanej. Parę komand w konsoli dalej coś się zmienia, bo komenda z "nie rozpoznaję komendy" zmienia się na "cośtamcośtam pty urządzenie nie rozpoznane". Kolejne strony wsparcia, kolejne rozwiązania które nie działają (bo teraz już żadna komenda nie działa, więc sugerowane zamontowanie --rbind /dev/ albo --bind /dev/pts/ już nie działa). Dwie godziny później przypominam sobie, dlaczego tak nienawidzę tego systemu, który już chyba od dwudziestu lat jest "taki przyjazny i prawie w ogóle nie potrzebuje konsoli". LoL. Tym bardziej, że prawie nie padało
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 11-02-2025 o 01:12
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Dzień jak co dzień u linuksiarza:
    Zainstalowałem Windę na sąsiedniej partycji - wywaliło GRUBa, trzeba go zainstalować. Odpalam więc jakiegoś lajva z pena i lecę wg instrukcji. Po zidentyfikowaniu co jest na której partycji, zamontowaniu wszystkich dev, proc i sys tam gdzie mają być (jakie to proste i oczywiste, nie? wcale nie potrzebuję wiersza poleceń...), wbijam zainstaluj gruba. Wywala błąd, że nie rozpoznaje komendy. Szybkie guglanie i widzę, że pewnie gruba nie ma na penie i trzeba doinstalować. Albo nie znajduje go bo ścieżki nie ma zapisanej. Parę komand w konsoli dalej coś się zmienia, bo komenda z "nie rozpoznaję komendy" zmienia się na "cośtamcośtam pty urządzenie nie rozpoznane". Kolejne strony wsparcia, kolejne rozwiązania które nie działają (bo teraz już żadna komenda nie działa, więc sugerowane zamontowanie --rbind /dev/ albo --bind /dev/pts/ już nie działa). Dwie godziny później przypominam sobie, dlaczego tak nienawidzę tego systemu, który już chyba od dwudziestu lat jest "taki przyjazny i prawie w ogóle nie potrzebuje konsoli". LoL. Tym bardziej, że prawie nie padało
    Ale po co instalować Linuxa obok Windows, jako desktop ? Po co ?
    Rozumiem, że mamy jakiś stary laptop albo komp, wtedy format i linux można.

Ogólnie to w zasadzie nigdy nie używałem linuxa jako desktop. No mam jeden stary lapek w garażu z Mintem ale to do innych celów. Poza tym dla mnie Linux, powtarzam się, to głównie system serwerowy. A na NASach też nie trzeba specjalnie znać specyfiki linuxa, tam narzędzia linuxowe są przyjaźnie udostępnione graficznie przez przeglądarkę. Zalety linuxa dla mnie to stabilność serwerów, macierze, praca na plikach z desktopów po sambie, co działa bez problemu na Windows czy Mac.
    Oczywiście można spierać się że linux jako desktop też daje radę. No daje ale najlepiej wrzucić go na czysty dysk. Powiem szczerze że nigdy nie miałem takich problemów z instalacją linuxa jak powyżej a instalowałem nawet zdalnie przez netinstall ...
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Ogólnie to w zasadzie nigdy nie używałem linuxa jako desktop. No mam jeden stary lapek w garażu z Mintem ale to do innych celów. Poza tym dla mnie Linux, powtarzam się, to głównie system serwerowy.
    No i dokładnie to samo uważam - linux to nie jest system dla zwykłego Kowalskiego, na desktop. To jest coś np na server, na czym należy się dobrze znać. Jeśli się go dobrze ogarnia to pewnie zapewnia większą stabilność, szczelność i co tam jeszcze niż np WinServer. Natomiast frustrują mnie te wszystkie legendy linuksiarzy, jak to linux jest tak samo dobry jak windows, jak to można go używać nie wiedząc co to jest konsola, jaki to jest we wszystkim bezproblemowy itpitdetc. Tia, jasne.
    Ta akcja z wczorajszej nocy to nie dla mnie była, młody chciał mieć dwa systemy, wywalił windę, zainstalował pingwina i nie ogarniał jak zrobić żeby były dwa do wyboru. Zainstalowałem windę a te akcje z grubem załatwiło się ponowną instalacją pingwina (wtedy grub wleciał niejako z automatu). Co też jest zabawne w kontekście naśmiewania się z windy, że jak tam coś nie działa to wyłącz-włącz. No w linuksie prościej - jak coś zepsujesz, to zainstaluj ponownie i zadziała
    Miałem też ciekawą jazdę ze dwa lata temu. Kolega pentester, który pół życia spędza w KALI, a połowę z tego co zostało administrując jakąś siecią i innymi zabwkami pentesterów przekonywał mnie właśnie o wyższości (a co najmniej równości) UX linuksowego nad windą. Powiedziałem mu, że ja mam zawsze jakieś jazdy, a dwa lata Kubuntu na laptopie to okres który zmienił mnie ze zdeklarowanego windosceptyka w nienachalnego entuzjastę mikro miękkich. Aaale jak jest taki cwany to może mi pomóc wrzucić coś równolegle na dysk.
    Męczyliśmy Suse i Debiana przez jakieś 3 godziny chyba, może trochę dłużej. Cała gama jakichś dziwnych błędów, które są łatwe do ogarnięcia ale po ich ogarnięciu pojawiają się nowe do łatwe do ogarnięcia. A po ich ogarnięciu... no wiadomo, linux iz maj lajf. Kolega w końcu się poddał. Tzn jakby musiał to by wszystko zrobił na tiptop, ale musiałby nad tym sam konkretnie usiąść i trochę pogrzebać, pewnie jeszcze z godzinę albo kilka.
    Komentarz rzucił podobny jak Ty, czyli wariację qltowego "dziwne, u mnie działa"
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 11-02-2025 o 12:06
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.

Domyślnie

Nieszczęściem tego tematu jest to, że kilka osób, nazwijmy je roboczo niezaznajomionych z tematem, postanowiło zweryfikować tezy z pierwszego wpisu w tym wątku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Nieszczęściem tego tematu jest to, że kilka osób, nazwijmy je roboczo niezaznajomionych z tematem, postanowiło zweryfikować tezy z pierwszego wpisu w tym wątku
    E tam nieszczęściem. A tezy z pierwszego wpisu były dość proste:

1. Wielu podchodzi do Linuxa, jak pies do jeża. Niesłusznie. (Eee...)
    2. To już nie jest ten "niedorozwinięty" system sprzed 25 lat. (słyszę to od... 25 lat? )
    3. Dojrzał, okrzepł, ewoluował i dzisiaj każdy może znaleźć coś dla siebie. (to na pewno. Czasem są to pokłady frustracji, ale to też jest przecież "coś" )
    3. System jak najbardziej nadaje się już do normalnych zastosowań domowo-biurowych i może zastąpić w tym Windows. (jeśli ma się sporo czasu, duże zasoby melissy lub czegoś mocniejszego to czemu nie)
    4. Łatwo się instaluje, łatwo konfiguruje (HAHAHA) i można go dać między partycjami z Win.

A co do zaznajomienia, to ja jestem chyba dość mocno zaznajomiony, używałem tego systemu przez dwa lata na co dzień, styczność taką czy inną miałem dużo dłużej (sporadycznie nadal miewam), ale np u mnie to jak ze śpiewaniem. Niby każdy może, ale choćbym ćwiczył codziennie, to ciągle będę gdzieś w okolicach Stuhra
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 11-02-2025 o 12:11

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

Fafniak - jeszcze istnieje full rgb dla hdmi, włącz przy starcie systemu. Dla Intela >> xrandr --output HDMI-1 --set "Broadcast RGB" "Full" - bez strzałek.
    Jesli coś nie działa, to być może być wina użytkownika a nie Linuksa
    Kilka razy instalowałem Linuxa i było / jest ok.

Strona 22 z 35 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni