Close

Strona 10 z 35 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

a po Ci ten kde wallet ? międzysystemowy i na telefonie masz bitwarden. https://community.bitwarden.com/t/bi...e-wallet/69438
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Co ciekawe
    Ten display CAL wykrywa mój kalibrator, ale jak w jednym z okien daję "auto" (tak żeby zobaczyć w ogóle co i jak) to wywala mi informację że nie wykrywa "sudo"
    Jak wrócę z pracy to wkleję zdjęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    ...Do KDE trochę mało. Może doinstaluj też jakieś lżejsze środowisko.
    Obaczym, potrzebuję tam tylko Kodi, FF, eksplorator plików i może jakiś CD Ripper (Kodi ma wbudowany jak kojarzę, ale jeszcze nigdy do niego nie zaglądałem); "byle jakie" środowisko, bez wodotrysków, styknie.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Ale rozpisaliście o Linuxie.
    To taki system do ogarnięcia jak inny, no prawie. Wszyscy korzystacie z Linuxa nawet jak myślicie, że nie.
    Większość serwerów internetowych jest oparta na Linux.

Szukacie miejsc skąd można pobrać jakieś distro a zapominacie/nie wiecie o polskiej stronie http://linuxiarze.pl

Niektóre laptopy źle wpółpragują z Linux. Chcąc kupić laptopa, żeby napewno współpracował z Linux, dobrze jest sprawdzić przed zakupem uruchamiając na nim jakieś disrto "live".

Distra oparte na Debian mają więcej programów niż oparte na Red Hat, choć mogą się trafić programy obecne tylko w jednym rodzaju distr.

Od kilku lat używam Minta, ale to tylko moje wygodnictwo. Można używać jakiekolwiek distro, jest tego dużo.

A na koniec.
    Na jednym z forum Linuxowym napisał chłopak, że zainstalował Linux i i coś mu nie wychodzi,wcześniej używał tylko Windows. Opisał swój problem i dostał odpowiedź.
    Odpowiadający podał komendy jakie ma zastosować .Potem napisał, "przycisk power i haya.

Nie wiem czy zgadniecie jakie było pytanie w następnym poście?

Tak, "gdzie jest przycisk power?".

Domyślnie

To podobnie jak z pytaniami tutaj, co mam kliknąć i gdzie
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Czy jest szansa na to żeby zrobić tak jak windowsach:
    Dla żony są dwie wazne firmowe strony. Niestety jedna z nich nie akceptuje firfoxa.
    Druga przy używaniu EDGE ma bardziej skomplikowany system logowania (dziwne ale tak jest)
    Więc na windowsach mam skróty zrobione na pulpicie które uruchamiają konkretną przeglądarkę i stronę
    I okazuje się że na linuxie można prawie to samo zrobić ale taki skrót działa tylko dla domyślnej przeglądarki.
    Czy jest szansa to jakoś ominąć / rozwiązać?
    (przypinanie kart w poszczególnych przeglądarkach znam ale dla żony byłoby wygodniejsze rozwiązanie które opisałem powyżej)

Domyślnie

No dobrze -podpowiedź dla innych zielonych...
    LINUX nie pozwala na to bezpośrednio
    ALE
    Można ściągnąć program QUICK WEBAPPS
    https://cubiclenate.com/2024/12/19/quick-web-apps/
    Który pozwala na zrobienie "programu" który jest skrótem do konkretnej strony i otwieranej w konkretnej przeglądarce
    Wadą jest tam to że nie działa schowek i adresy trzeba ręcznie wpisywać (ja przynajmniej nie znalazłem sposobu na to żeby "wkleić" adres
    Dziwnie wybiera się ikony. Wcisnałem pobierz (albo załaduj) a potem trzeba wpisać hasło typu "blocks" "square" "home" itp które są skojarzone z ikonami
    I dopiero wtedy się pokażą
    Jak już ten program zrobi "ten nasz program" to wyszukujemy go po nazwie i możemy umieścić na pulpicie....

*****.... łatwo nie???? przecież to jest jasne jak słońce *****....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Sie porobiło... Może do marketingu bym się nadawał?
    Ja na razie "poległem". Hyper-V bez problemu odpaliłem ale instalator openSUSE już się nie uruchomił.
    Nie chce mi się z tym walczyć w tej chwili.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zobacz posta
    Ja na razie "poległem". Hyper-V bez problemu odpaliłem ale instalator openSUSE już się nie uruchomił.
    Nie chce mi się z tym walczyć w tej chwili.
    Nie ma z czym walczyć, trzeba wyłączyć "secure boot" w ustawieniach Hyper-V
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Hyper-v_secure_boot_disable_1.png
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	16,6 KB
ID:	85858
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sneer Zobacz posta
    Ale rozpisaliście o Linuxie.
    To taki system do ogarnięcia jak inny, no prawie. Wszyscy korzystacie z Linuxa nawet jak myślicie, że nie.
    Większość serwerów internetowych jest oparta na Linux.

Szukacie miejsc skąd można pobrać jakieś distro a zapominacie/nie wiecie o polskiej stronie http://linuxiarze.pl

Niektóre laptopy źle wpółpragują z Linux. Chcąc kupić laptopa, żeby napewno współpracował z Linux, dobrze jest sprawdzić przed zakupem uruchamiając na nim jakieś disrto "live".

Distra oparte na Debian mają więcej programów niż oparte na Red Hat, choć mogą się trafić programy obecne tylko w jednym rodzaju distr.

Od kilku lat używam Minta, ale to tylko moje wygodnictwo. Można używać jakiekolwiek distro, jest tego dużo.

A na koniec.
    Na jednym z forum Linuxowym napisał chłopak, że zainstalował Linux i i coś mu nie wychodzi,wcześniej używał tylko Windows. Opisał swój problem i dostał odpowiedź.
    Odpowiadający podał komendy jakie ma zastosować .Potem napisał, "przycisk power i haya.

Nie wiem czy zgadniecie jakie było pytanie w następnym poście?

Tak, "gdzie jest przycisk power?".
    Linux to podstawa macOS. Jak się chce cos pogrzebać bardziej to odpalamy terminal. A zdarza się, niektóre programy czasem nie chcą działać i bez pogrzebania komendami linuxowymi właściwie nie da się. Przechodziłem drogę przez mękę przy instalacji programów Autodesku, terminal Linux pomógł w wielu przypadkach

Strona 10 z 35 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni