Close

Strona 2 z 35 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    A która dystrybucja pozwoli na to by być jak najbardziej podobna do windows i:
    - uruchomić open office oraz wgrać pliki zrobione w open office na windows
    - uruchamiać przeglądarki i onlinowe strony netflix itp?

bo DXO chyba nei uruchmi się ?
    Spróbuj Linux Mint. U mnie działał na czymś w rodzaju barebone obsługując z przeglądarki serwisy streamingowe, aplikację Spotify, ba , nawet Steam działał z paroma grami. Problem pojawił się dopiero kiedy próbowałem zainstalować cokolwiek z Adobe.Więc jeśli DxO nie ma jakiegoś natywnego instalatora to raczej nie będzie działał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    @Wind Mill - Zacytowałem Twój post z innego wątku. Jeśli to problem, przepraszam.

FireFox jest domyślną przeglądarką w SUSE, a Kodi też można zainstalować i nie sądzę, by działało to gorzej, niż pod Windows, a wręcz przeciwnie....
    Nie za maco, przepraszać.
    Moje pytanie było retoryczne - Kodi to ma przecież dystrybucje zintegrowane z Linuksem.

Wcześniej Kodi hulało mi na PiPo - takim śmiesznym peceto tablecie 10" - jest na nim dual boot Androida i Win10. Win 10 po pierwszej niesubordynacji dało się okiełznać (leży człek na wznak kontemplując sufit i dźwięki muzyki a tu nagle zgrzyt i cisza - Win się k...a aktualizuje), ale po jakimś czasie Google się zbiesiło z Jutubą, i na Kodi weszły klucze API - pain in ass. No to do grania z Jutuby FF na Win, ale FF dla tego PiPo to się za ciężkie zrobiło.
    Zatem wszedł poleasingowy Dell 11" za 400 pln (co fizyczna klawiatura a nie dotykowa, to fizyczna) - ale tu dramat z W11, możesz próbować okiełznać narowy MS, marnujesz czas na googlanie rozwiązania zda się trywialnego problemu a i tak przy kolejnej aktualizacji MS ustawi komputer o swojemu, a nie jak mi jest wygodnie.

Mam już zapisaną w zakładkach stronę Dell'a a propos Linuksa, jak się uporam z ewentualną rozbudową dysków głównego laptopa oraz z nabyciem mini PC to chyba przyjdzie czas na Linuksa.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

To praktycznie nie ma znaczenia. Oba sa ok, Każdy dostosujesz tak, jak chcesz. Większe znaczenie mam jakie środowisko graficzne Ci przypasuje niż na jakiej dystrybucji jest utuchamiane.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Z tym SUSE to nie ta strona. Ligo ma openSUSE
    https://get.opensuse.org/tumbleweed/...sktop#download

Domyślnie

Słuchajcie... weźcie pod uwagę że macie do czynienia z debilem.
    A tego co grizz napisał to ja nie kumam
    Ja potrzebuję czegoś dla kompletnego debila, żeby nei trzeba było robić mount unmount itd

Domyślnie

No to mint, opensuse, fedora, *buntu - wszystkie bedą ok. Dla laika to się różni tym, że inaczej wygląda, i operuje na innych domyślnych środowiskach graficznych, ale nic nie stoi na przeszkodzie by kilkoma klikami mieć inne.

Spróbuj kilku (środowisk KDE, gnome, xfce itd) bo tu jest potęga Linuksa, ze możesz mieć dostosowane rozwiązanie pod własne preferencje. Wszystkie są przyjazne)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Domyślnie

Ja np, na przestrzeni lat używałem wielu rożnych dystrybucji (redhat, aurox, PLD, arch, manjiro, kubuntu, teraz opensuse pewnie coś po drodze jeszcze było) ale zawsze siedzę na jednym środowisku graficznym (KDE)

Domyślnie

A jak ma się sprawa wirusów, ryzyka bycia ofiarą zdalnego przejęcia kompa czy podglądu w nasze wpisywane hasła?

Domyślnie

Korzystam z openSUSE Tumbleweed, a to wersja rolling release, czyli na bieżąco aktualizowana, co istotne.
    Po instalacji system jest dobrze zabezpieczony. Domyślnie ma aktywny firewall, brak dostępu do root przez SSH, brak domyślnych otwartych portów, możliwość szyfrowania dysków, jak i podwolumenów (domyślnie btrfs) i jeszcze inne.
    Oczywiście jakieś ryzyko zawsze jest, ale jednak mniejsze, bo śmieci nie ma aż tyle co na Windows, a metod zabezpieczeń więcej.

Strona 2 z 35 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni