Close

Strona 1884 z 1914 PierwszyPierwszy ... 8841384178418341874188218831884188518861894 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 831 do 18 840 z 19131

Domyślnie

Spokojnie możesz podpiąć lustrzankowe Sony 300/2.8 za pomocą la ea5 lub ea4 do nowszych body. Z pierwszymi A7 chyba nie zadziała, bo one nie wspierają ea5. Do Sony nie ma jak podpiąć 200/2 (chyba, że przez przelotkę to od Canona) i 800/5.6 (choć przez przelotki używają tych od Canona i być może od Sigmy).

Domyślnie

No wiem, że jest. Tylko pytanie jak działa.
    Starsze przelotki miały sporo ograniczeń, jak jest z EA5?

Ze strony sony:

Puszka pierwszy A9
    Dostępne z adapterem gniazda obiektywu.
    Dźwięk przesłony nagrywany jest za pomocą mikrofonu wewnętrznego.
    Outside the A (Aperture priority), S (Shutter priority), and M (Manual) modes, the shutter speed and the aperture can not be adjusted during the movie recording.
    Funkcja Lens Comp [Kompensacja obiektywu] nie działa.
    Zależnie od warunków fotografowania jasność zdjęcia może nie być równomierna. Dla funkcji Front Curtain Shutter [Pierwsza kurtyna migawki] ustawić wartość Off [Wył.].
    W przypadku obiektywu z mocowaniem A korzystającego z adaptera gniazda obiektywu funkcja MF Assist [Wspomaganie MF] nie działa automatycznie po obróceniu pierścienia ostrości. Można powiększyć obraz przez wybranie funkcji Focus Magnifier [Zwiększenie ostrości] lub MF Assist [Wspomaganie MF] dla dowolnego przycisku w obszarze "Custom Key Settings" [Główne ustawienia niestandardowe].
    Ani słowa o FPS (przy starszych adapterach jest. I sporo innych ograniczeń).

No i pytanie, czy da się jeszcze to szkło kupić.

PS. Zakładam, że obiektywy na stronie sony są ułożone chronologicznie i jest to najnowsza wersja 300/2.8.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    (chyba, że przez przelotkę to od Canona)
    Po premierze A9 zrobiono test ze szkłami C300/2.8 i 400/2.8 na A9, przez adaptery Sigmy i Metabones.
    Efekty? Słabe. A dla niektórych to może i o tragiczne ocierające.
    AF działał tylko w 3 trybach, na środkowej części kadru i AF-C do 5FPS. W zdjęciach, bo w filmach w ogóle.
    Trochę słaby deal, biorąc pod uwagę ceny tych szkieł.

Tylko że to było wtedy. Jak jest teraz? Nie wiem.
    No i Sony ma swoje 400/2.8, a 300/2.8 z bagnetu A powinien lepiej działać przez EA5, nie?
    Ostatnio edytowane przez OjTam ; 17-01-2023 o 23:58
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Spokojnie możesz podpiąć lustrzankowe Sony 300/2.8 za pomocą la ea5 lub ea4 do nowszych body. Z pierwszymi A7 chyba nie zadziała, bo one nie wspierają ea5. Do Sony nie ma jak podpiąć 200/2 (chyba, że przez przelotkę to od Canona) i 800/5.6 (choć przez przelotki używają tych od Canona i być może od Sigmy).
    W ten sposób to można podpiąć nawet stare Minolty, nowsze Sony miało silnik AF (SSM).

..................

Minolta miała ciekawe 200/2.8, to właśnie zyskało AF w nowszych puszkach przez LA-EA5. No ale to nie f2. Natomiast mam wrażenie, że 200/2 wypadło obecnie z oferty wszystkich firm i nie wróci. Do przyrody za krótko, do portretu za blisko 200/2.8 w zoomie. Kiedyś to miało większy sens, ISO kliszy nie był z gumy, ale dziś, w dobie świetnych 70-200/2.8?

Domyślnie

Fuji ma całkiem świeży 200/2.

No i N i C są na tyle dobre DSLRowe, że pewnie nie są priorytetem. Zwłaszcza, że to i tak obiektywy-krowy, więc adapter różnicy nie robi.

A Sony? Może im Sigma zrobi? Patent mają od lat.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Zauważ, że te ograniczenia dotyczą głównie filmowania. Ale ogólnie adaptery to zło

Domyślnie

Ręka w górę komu potrzebny 300mm f2.8
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

A9 to było 6 lat temu Jakby nie patrzeć to bezlustra Nikona i Canona nie działały wtedy lepiej. Z oczywistych względów Odnośnie sony 300/2.8 na nowszych puszkach przez przelotkę to znalazłem takie coś. Co do szybkości nienatywnych szkieł to fpsy na pewno są niższe, przynajmniej na A1 i A9. O ile to nie wiem.

Domyślnie

@OjTam Tylko że w Fuji to odpowiednik jasnej 300-tki. Tylko pod apsc tym bardziej nikt nie zrobi takiego szkła, skoro nawet jasny zoom jest problemem. Zobacz jaką to szkło ma wielkość, do ff to nie wiem czy dałoby się unieść .

Domyślnie

Czyli działa. Choć FPS chyba nie na 100%.
    Ale 15 to i tak lepiej, niż 5.
    Tyle że w zdjęciach. Jakby ktoś chciał filmować 300 to dalej MF zostaje - patrz filmik z A1.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    @OjTam Tylko że w Fuji to odpowiednik jasnej 300-tki. Tylko pod apsc tym bardziej nikt nie zrobi takiego szkła, skoro nawet jasny zoom jest problemem. Zobacz jaką to szkło ma wielkość, do ff to nie wiem czy dałoby się unieść .
    Tak, wiem. Ale pytałeś o 200/2 do EVILi. Jest? Jest.

PS. Jako ciekawostka co do wielkich szkieł. Canon miał 400/2. Skończyło się na kilku prototypach. Chris Frost nawet jednego dorwał, jest test na jego kanale. Polecam, bo ciekawie ta bazooka wygląda.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Ręka w górę komu potrzebny 300mm f2.8
    Już tak nie bagatelizujmy tak tego szkła. Ja bym z pewnością przytulił i zamienił z 18-55 pewnie na stałe; ale ja zostałęm teraz z A290 i kitem na jakieś dwa, może trzy lata

Strona 1884 z 1914 PierwszyPierwszy ... 8841384178418341874188218831884188518861894 ... OstatniOstatni