Każdy element lustra będą ustawiać i kalibrować do reszty, z opisu wygląda na bardzo dużo roboty, dlatego plan jest że od wystrzelenia do pierwszych zdjęć będzie pół roku ale podejrzewam że jak nie będzie problemów to uporają się szybciej.
Szukaj
Każdy element lustra będą ustawiać i kalibrować do reszty, z opisu wygląda na bardzo dużo roboty, dlatego plan jest że od wystrzelenia do pierwszych zdjęć będzie pół roku ale podejrzewam że jak nie będzie problemów to uporają się szybciej.
Mogą się uporać szybciej, skoro rozkładanie luster zakończyli przed planowanym terminem.
Ale rozłożenie i kalibracja to jedno. Dochodzi jeszcze chłodzenie instrumentów i całej aparatury. Zejdzie spokojnie te 5 m-cy.
Podobno start był na tyle dobry, że paliwa ma starczyć na dużo więcej niż 10 lat działania.
- ZABAWA W RAWKI
WEŹ UDZIAŁ!
- D7500 + S10-20 F/3,5 + S18-35 F/1.8 + S17-50 + N50 1.8 G + N55-300 + Sg8 F/3.5 csII + PORST MC 135 + Meike tube set || Cokin P / Marumi magnetic || FotoPro x4i || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec
- RX100 III
- Flickr Pstryk || strava || yt
Nieprawdopodobne możliwości, precyzja, parametry, problemy. Kurcze.
Do poczytania https://www.onet.pl/informacje/kopal...ek8gs,30bc1058
Myślałem, że w kosmosie jest zimniej, a tu okazuje się, że będzie jeszcze aktywne chłodzenie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
JWST już na L2 orbituje.
Symulacja, jakby ktoś był ciekaw (i jeszcze nie widział):
To teraz testy, kalibracje i czekać na pierwsze zdjęcia.
PS. Co do posta Jacka. Chyba wszystkie urządzenia pracujące długotrwale w podczerwieni są chłodzone aktywnie. Dotyczy to też głowic pocisków rakietowych czy FLIRów.![]()
Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
www.smooth.photography/vs13
Albo matryce teleskopów, tych na Ziemi
Chyba kiedyś, lata temu przeczytałem, że w kosmosie jest temp 2 stopnie wyższa od 0 absolutnego czyli -273-2. Tutaj piszą, że stabilna temperatura to -223, a schładzany będzie do -266.
Tu coś znalazłem https://joblife.pl/ciekawostki/ile-w...ra-w-kosmosie/
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
JWST już foci.
Obrazek-mozaika techniczny, służący do sprawdzenia pozycjonowania luster:
Oraz selfie:
Źródło.
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Zdjęcie w czasie 2100 sekund, to się nazywa stabilizacja, mogliby dać do Nikona xD
- ZABAWA W RAWKI
WEŹ UDZIAŁ!
- D7500 + S10-20 F/3,5 + S18-35 F/1.8 + S17-50 + N50 1.8 G + N55-300 + Sg8 F/3.5 csII + PORST MC 135 + Meike tube set || Cokin P / Marumi magnetic || FotoPro x4i || Stroboss 36N, 60N, X2, X rec
- RX100 III
- Flickr Pstryk || strava || yt
Skontaktuj się z nami