Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: cichy komputer

Domyślnie

powtarzam, chcesz mieć ciszę w komputerze? zapomnij o kilkucentymetrowych witraczkach - zapierdalaczkach na grafikach, płytach itd. Nie ma takich, który będzie wydajny i niesłyszalny. Znajdz grafikę z pasywnym chłodzeniem.

Wiatrak na wyciągu z tyłu obudowy to absolutna konieczność - temp. spadają od razu o kilka/kilkanaście stopni.

Obudowę weź bez zasilacza w komplecie - te chiefteci to nie jest szczyt jakości i ciszy. kupisz bez zasilacza, dołożysz kilkadziesiąt złotych i kupisz rewelacyjnego Seasonica, do którego link Tobie dałem. To o niebo lepsze rozwiązanie i podobne cenowo.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 18-09-2007 o 11:28
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    powtarzam, chcesz mieć ciszę w komputerze? zapomnij o kilkucentymetrowych witraczkach - zapierdalaczkach na grafikach, płytach itd. Nie ma takich, który będzie wydajny i niesłyszalny. Znajdz grafikę z pasywnym chłodzeniem.

Wiatrak na wyciągu z tyłu obudowy to absolutna konieczność - temp. spadają od razu o kilka/kilkanaście stopni.
    Jeszcze dodam, ze wentylatory trzeba dobrze zamocowac , tzn. wazny jest kierunek skad-dokad bedzie ciagnal powietrze, jak mialem troszke wolnego i skladalem kompa, to robilem testy, z przodu i z tylu zalozylem wentylatorki i zmienialem ich kierunki doswiadczalnie, zdarzylo sie, ze zle ulozenie spowodowalo, ze temperatura byla wyzsza w stosunku do konfigiuracji bazowej czyli bez zadnego wiatraka.
    Zajmuje to nieduzo czasu a warto poeksperymentowac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez willix Zobacz posta
    2.płyta : asus P5W-DH Deluxe
    Po co Ci taka droga plyta? Potrzebujesz tych wszystkich dupereli, za ktore placi sie dodatkowe prawie 250 zl w stosunku np. do P5B?

3.Wentylator : Scythe Andy Samurai Master
    Arctic Cooling Freezer 7 Pro w zupelnosci wystarczy. Jest bardzo cichy i kosztuje ponad polowe mniej od Scythe.

5.Dysk : samsung 205GB ;sata/300; 8MB; NCQ
    Nie lepiej WD 250 GB 16 MB?

6.grafika : GeForce 7600GT Palit 256MB DDR3
    Polecam Radeon X1300 Pro Gigabyte Silent Pipe II 256MB, jest tansza i wiatrak nie bedzie Cie meczyc, bo go tam nie ma.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 18-09-2007 o 11:39
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No wiadomo, że kierunek musi być odpowiedni... nie wysuszysz włosów suszarką trzymając ją ciągiem w kierunku głowy
    A tak serio - ważny jest porządek w obudowie, dobrze poupychane, spięte kable - co umożliwi odpowiedni przepływ powietrza.
    Eksperymentowałem godzinami i z mojego doświadczenia najlepszy efekt daje porządny 12cm wiatrak z tyłu WYCIĄGAJĄCY gorące powietrze z budy. Raz, że jest z tyłu i nie słychać go aż tak bardzo. Dwa, że sam, bez innych wiatraków wlotowych powoduje podciśnienie i wciąga chłodne powietrze do środka. U mnie różnica po zainstalowaniu 12cm Fandera to ok 8 stopni więc jak najbardziej warto.
    Pozostałe po bokach, z przodu nie dawały niemalże nic.
    I w tych chieftecach zapomnij o mocowaniu dysku do fabrycznych sanek - strasznie one rezonują i buda cała buczy. Od razu jakiś wymyślny patent z gumek lub dysk na dno na gąbki - różnica KOLOSALNA.

Domyślnie

I w tych chieftecach zapomnij o mocowaniu dysku do fabrycznych sanek - strasznie one rezonują i buda cała buczy.
    Masz na mysli ten patent szybkiego mocowania na plastikowych szynach? Jesli tak, to dziwne. U mnie to nie wywoluje zadnego dzwieku.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Tak, właśnie o to mi chodzi. Ty w swojej maxi masz trochę inny ten patent - w mini i midi niestety lepiej to od razu wykręcić. Poza tym każdy dysk przenosi drgania na obudowę i cała ona rezonuje - bez wyjątków. Wyczep dysk, tym bardziej Raptora i połóż na dnie budy na gąbkach lub gumowych nóżkach - od razu poczujesz różnicę.
    Ale ja to świr akustyczny jestem

Domyślnie

Tak, właśnie o to mi chodzi. Ty w swojej maxi masz trochę inny ten patent - w mini i midi niestety lepiej to od razu wykręcić.
    Czyli budy big tower jednak maja jakies inne zalety oprocz sporej ilosci wolnego miejsca, wygodnego gmerania w nich od czasu do czasu, i robienia za wygodna podstawke pod niektore klamoty...
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdańsk/Grudziądz

Domyślnie

oki uwzględniam podpowiedzi

karta na pasywna , wiatrak też zmieniłem ,dysk także, płyta - tu sie zastanawiam
    za różnice w cenie dokupie wiecej RAM

Domyślnie

Polecam także zmienić procka za oszczędności zamiast ramu:

http://www.komputronik.pl/Procesory/...elny,id,39072/

4MB cache przy photoshopie robi swoje - uwież mi

2GB ramu na razie wystarczy - nie rozumiem maniaków wkładających 4GB - po jaką cholere aż tak dużo ?? Przecież i tak 2GB wykorzystać na raz w amatorskim zastosowaniu to dużo. No chyba że mamy viste na pokładzie Poza tym ram zawsze dokupisz jak coś a procka zmienić to już nie taka szybka sprawa - spore koszty.

aha i grafike bierz bez wiatraczków - nawet nie wiesz jakie one upierdliwe są
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Czyli budy big tower jednak maja jakies inne zalety oprocz sporej ilosci wolnego miejsca, wygodnego gmerania w nich od czasu do czasu, i robienia za wygodna podstawke pod niektore klamoty...
    No ma niewątpliwie zalety - tym bardziej w konfiguracji, jaką Ty masz - jeśli dobrze pamiętam 3 dyski, raptory itd
    Ja mam jeden dysk, reszta standard i chieftec midi jest dla mnie po prostu kolosalny. Ale warto je brać choćby ze względu na odległość zasilacza od procesora - wchodzą wszystkie (nawet te ponad 15cm) coolery.

4mb cache procesora to też moim zdaniem bezsens. Porównywałem z moim i nie zauważyłem jakiegokolwiek przyrostu wydajności więc doszedłem do wniosku, że różnicę ówczesnych 400zł lepiej włożyć w coś sensowniejszego. Nawet testy potwierdzają, że różnica między 2 a 4 MB cache jest widoczna ledwo co w coniektórych benchmarkach. Więc skoro Ty, King odczuwasz różnicę to jestem pełen podziwu. Ale i tak nie uwierzę

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów