Close

Strona 1822 z 1914 PierwszyPierwszy ... 82213221722177218121820182118221823182418321872 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 211 do 18 220 z 19131

Domyślnie

Może muszą mieć jakąś oficjalną podkładkę. Nie wiem jaki masz model, ale ja w a7iii sprawdziłem ładując jpg na jakiejś stronce typu shutter count. Wpisz sobie w gugla i sprawdź jakie aparaty są obsługiwane na tych stronkach.

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartolini82 Zobacz posta
    Wczoraj byłem w serwisie. Okazało się, że to faktycznie tylko pyłki i szpatułką mi je od ręki usunęli. Tylko męczy mnie sprawa tego otwartego kartonu. Niby zapewniają, że to nówka sztuka, że szła niby od razu od dystrybutora, ale tym bardziej mi się nie chce wierzyć, że ktoś wówczas zrywa plombę i sprawdza czy niby wszystko jest :/ Miał ktoś podobny przypadek, że dostał nowe body z przeciętą plombą na kartonie? Można jakoś sprawdzić przebieg danego egzemplarza?
    Tak, to normalne przy pakowaniu sprzętu żeby pracownik sprawdził czy w pudle jest co trzeba, czy numer seryjny się sprawdza bo... potem jakiś nadpobudliwy klient może robić problemy.
    No i do pudła trzeba też wpakować wypełnioną gwarancję.

A co do tych pyłków, trzeba było słuchać co pisałem, przyzwyczajaj się że sensor będziesz miał zasyfiony nonstop w bezlustrze, a zanim zaczniesz histeryzować nad szpatułkami, płynami, gruszkami i własnymi umiejętnościami, napisze że bez przesady bo to banalne, a żeby uszkodzić to co jest na sensorze trzeba by sie mocno postarać.

Nie odbieraj tego jako atak tylko jako rady

tu nie znajdziesz info ? http://metapicz.com lub https://www.metadata2go.com
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 22-05-2021 o 22:47

Domyślnie

Trochę dziwaczne te zwyczaje, bo jeśli biorę sprzęt od autoryzowanego dystrybutora, czyli w moim przypadku od B&H, to mam pewność, że wszystko jest, jak wyszło z fabryki. Jeśli plomba jest zerwana, to poprosiłbym o inne pudełko, z plombą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    No i do pudła trzeba też wpakować wypełnioną gwarancję.
    Też tak myślałem, ale okazuje się, że Sony...nie daje osobnych kart gwarancyjnych Nieźle, nie? Ja do tej pory poruszając się w sferze e-commerce i czytając różne przepisy, miałem wyobrażenie (i pewnie prawidłowe), że aby gwarancja obowiązywała to musi być osobna karta gwarancyjna, która szczegółowo określa warunki gwarancji. No, a tutaj zonk :P
    Ale i tak body wziąłem prywatnie bo firmę zamykam (już sprzedałem sklep z towarem więc mogłem sobie pozwolić na aparat bo bez tego by była lipa totalna), więc w razie czego, przez 2 lata lepiej korzystać z rękojmi, a w razie czego, Sony daje jeszcze dodatkowy rok gwarancji po rejestracji produktu w ciągu 60 dni od zakupu.
    D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartolini82 Zobacz posta
    @wpkx niby nie. Jednak jeśli wydaje się na sprzęt tyle pieniędzy i kupujesz teoretycznie nowy sprzęt, to wypadałoby otrzymać produkt zgodny z warunkami zawartej transakcji, prawda? Gdybym chciał jakieś g..o po zwrocie konsumenckim albo z ekspozycji, to bym kupił używkę i zapłacił pewnie z 2000 mniej. Po prostu nie nawidzę takiego ch...o podejścia i dymania ludzi przy każdej okazji. Tutaj tłumaczenie sklepu jest dla mnie mocno kontrowersyjne i jednak mało wiarygodne.
    Naście lat temu też tak uważałem i jeździłem do serwisu dwieściekilkadziesiąt kilometrów 2 razy pod rząd, pisałem pisma do Holandii oraz brałem udział w nagonce na serwis Nikona, która skończyła się ekskomuniką Nikoniarzy i upadkiem Mileckiego.
    O jeden hot pixel w Nikonie D700 przy 1600 ISO, który Lightroom kasował na dzień dobry.
    A teraz się tego i wstydzę, i śmieję ze swojej upierdliwości.
    Bo nerwy i spokój ducha są najważniejsze - znacznie więcej straciłem niż zyskałem - kwestia rozważenia, o co warto walczyć, a co zwyczajnie odpuścić.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Inna rzecz, że sam korzystasz z tego, że sklep Ci pisze: jak nie nastukasz za dużo zdjęć to możemy Ci go przyjąć jako zwrot. Sklep się zachowuje fair, ale potem przyjdzie następna osoba i powie, że chce upust, bo aparat nie ma zerowego przebiegu. Czyli sklep ma być fajny i ok, ale potem sam ma za to frontem do klienta płacić Sprawdź ten przebieg czy faktycznie nie jest to jakiś zajeżdżony powystawowiec, ale jeśli na liczniku będzie ze 100-200 czy nawet 300 zdjęć to ja bym się tym po prostu nie przejmował. Tyle zdjęć zrobisz kilkoma krótkimi seriami w pierwszy dzień w trakcie testowania.

Domyślnie

@cz4rnuch sklep ma OBOWIĄZEK przyjąć zwrot jeśli w ciągu max. 14 dni od momentu doręczenia Ci produktu (jeśli kupujesz przez neta) się rozmyślisz i odstąpisz od umowy. Następnie masz kolejne 14 dni na jego odesłanie. Nawet jak bym nastukał 2000 zdjęć w tym czasie. Tylko wówczas sklep zgodnie z prawem może (i pewnie by to uczynił) zastosować potrącenie wartości. W różnym stopniu, w zależności właśnie od stopnia nabicia licznika. Klient ma prawo zapoznać się ze sprzętem tak jak by to zrobił w sklepie stacjonarnym, ale jednocześnie sklep nie może nie przyjąć zwrotu, no chyba, że ktoś by sprzęt totalnie rozwalił. Tylko, że wówczas klientowi nie zwrócą pełnej kwoty, ale i nie powinni wówczas takiego sprzętu wystawić ponownie w normalnej cenie, jak nówki. Tak samo ze sprzętem powystawowym. No nic. Mimo wszystko jestem dobrej myśli. Jak tylko kupię jakiś obiektyw to cyknę fotę i zobaczę. Chyba, że bez szkła coś się zapisze na karcie i da się dane odczytać.
    Dzięki chłopaki za rady. @wpkx ja też nie jestem jakiś upierdliwy. Po prostu kasa nie spada mi z nieba i jeśli zdecydowałem się na taki wydatek to chcę mieć pewność, że ten egzemplarz nie był chomikiem doświadczalnym u kilku osób czy jednej, która go skatowała
    D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600

Domyślnie

Moim zdaniem kupjesz aparat Sony w otwartym pudełku, ponieważ dostajesz go z najnowszym oprogramowaniem. No jak to mają zrobić inaczej? Jakie znaczenie ma kilka czy więcej zdjęć, w końcu jakaś kontrola jakości musi być.

Domyślnie

Bez jaj! Dawno, dawno kupiłem a6000. Nówkę! Miał natrzepane 1200... Pani tłumaczyła się, że to z innego sklepu ściągane. Wróciła mi 100 PLN

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
    NIKON forever

ksh
    Gość

Domyślnie

Sprzedawca ma prawo wycenić użytkowanie sprzętu przez klienta i zwrócić kwotę obniżoną.

Nie kupuję w sklepach stacjonarnych już od dawna ale D750 było otwierane przy mnie, zrobione zdjęcie i pokazanie przez sprzedawcę exif, taką mieli procedurę w abfoto w krakowie bonarka, jak jest w innych sklepach nie wiem, obiektywy też przy mnie zrywano plomby i wypełniano gwarancję, od chińczyka najcześciej wszystko w pełni zaklejone oryginalnie bo nie mogą sobie pozwolić na problemy ( kasę dostają jak klient potwierdzi że jest wszystko ok ).
    Z amazon sprzęt przychodzi otwarty ale to czy macany czy nie łatwo sprawdzić, a jak dostałem sprzęt macany raz to po pięciu minutach na chacie był zwrot 20% kwoty albo wymiana sprzętu na nowy.
    Z drugiej strony faktycznie nawet jakby było klapnięte kilka zdjęć, kilkadziesiąt to problemu nie ma, przecież to nie żona tylko aparat
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 22-05-2021 o 23:51

Strona 1822 z 1914 PierwszyPierwszy ... 82213221722177218121820182118221823182418321872 ... OstatniOstatni