Może muszą mieć jakąś oficjalną podkładkę. Nie wiem jaki masz model, ale ja w a7iii sprawdziłem ładując jpg na jakiejś stronce typu shutter count. Wpisz sobie w gugla i sprawdź jakie aparaty są obsługiwane na tych stronkach.
Szukaj
Może muszą mieć jakąś oficjalną podkładkę. Nie wiem jaki masz model, ale ja w a7iii sprawdziłem ładując jpg na jakiejś stronce typu shutter count. Wpisz sobie w gugla i sprawdź jakie aparaty są obsługiwane na tych stronkach.
Tak, to normalne przy pakowaniu sprzętu żeby pracownik sprawdził czy w pudle jest co trzeba, czy numer seryjny się sprawdza bo... potem jakiś nadpobudliwy klientmoże robić problemy.
No i do pudła trzeba też wpakować wypełnioną gwarancję.
A co do tych pyłków, trzeba było słuchać co pisałem, przyzwyczajaj się że sensor będziesz miał zasyfiony nonstop w bezlustrze, a zanim zaczniesz histeryzować nad szpatułkami, płynami, gruszkami i własnymi umiejętnościami, napisze że bez przesady bo to banalne, a żeby uszkodzić to co jest na sensorze trzeba by sie mocno postarać.
Nie odbieraj tego jako atak tylko jako rady
tu nie znajdziesz info ? http://metapicz.com lub https://www.metadata2go.com
Ostatnio edytowane przez ksh ; 22-05-2021 o 22:47
Trochę dziwaczne te zwyczaje, bo jeśli biorę sprzęt od autoryzowanego dystrybutora, czyli w moim przypadku od B&H, to mam pewność, że wszystko jest, jak wyszło z fabryki. Jeśli plomba jest zerwana, to poprosiłbym o inne pudełko, z plombą.
Też tak myślałem, ale okazuje się, że Sony...nie daje osobnych kart gwarancyjnychNieźle, nie? Ja do tej pory poruszając się w sferze e-commerce i czytając różne przepisy, miałem wyobrażenie (i pewnie prawidłowe), że aby gwarancja obowiązywała to musi być osobna karta gwarancyjna, która szczegółowo określa warunki gwarancji. No, a tutaj zonk :P
Ale i tak body wziąłem prywatnie bo firmę zamykam (już sprzedałem sklep z towarem więc mogłem sobie pozwolić na aparat bo bez tego by była lipa totalna), więc w razie czego, przez 2 lata lepiej korzystać z rękojmi, a w razie czego, Sony daje jeszcze dodatkowy rok gwarancji po rejestracji produktu w ciągu 60 dni od zakupu.
D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600
Naście lat temu też tak uważałem i jeździłem do serwisu dwieściekilkadziesiąt kilometrów 2 razy pod rząd, pisałem pisma do Holandii oraz brałem udział w nagonce na serwis Nikona, która skończyła się ekskomuniką Nikoniarzy i upadkiem Mileckiego.
O jeden hot pixel w Nikonie D700 przy 1600 ISO, który Lightroom kasował na dzień dobry.
A teraz się tego i wstydzę, i śmieję ze swojej upierdliwości.![]()
Bo nerwy i spokój ducha są najważniejsze - znacznie więcej straciłem niż zyskałem - kwestia rozważenia, o co warto walczyć, a co zwyczajnie odpuścić.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Inna rzecz, że sam korzystasz z tego, że sklep Ci pisze: jak nie nastukasz za dużo zdjęć to możemy Ci go przyjąć jako zwrot. Sklep się zachowuje fair, ale potem przyjdzie następna osoba i powie, że chce upust, bo aparat nie ma zerowego przebiegu. Czyli sklep ma być fajny i ok, ale potem sam ma za to frontem do klienta płacićSprawdź ten przebieg czy faktycznie nie jest to jakiś zajeżdżony powystawowiec, ale jeśli na liczniku będzie ze 100-200 czy nawet 300 zdjęć to ja bym się tym po prostu nie przejmował. Tyle zdjęć zrobisz kilkoma krótkimi seriami w pierwszy dzień w trakcie testowania.
@cz4rnuch sklep ma OBOWIĄZEK przyjąć zwrot jeśli w ciągu max. 14 dni od momentu doręczenia Ci produktu (jeśli kupujesz przez neta) się rozmyślisz i odstąpisz od umowy. Następnie masz kolejne 14 dni na jego odesłanie. Nawet jak bym nastukał 2000 zdjęć w tym czasie. Tylko wówczas sklep zgodnie z prawem może (i pewnie by to uczynił) zastosować potrącenie wartości. W różnym stopniu, w zależności właśnie od stopnia nabicia licznika. Klient ma prawo zapoznać się ze sprzętem tak jak by to zrobił w sklepie stacjonarnym, ale jednocześnie sklep nie może nie przyjąć zwrotu, no chyba, że ktoś by sprzęt totalnie rozwalił. Tylko, że wówczas klientowi nie zwrócą pełnej kwoty, ale i nie powinni wówczas takiego sprzętu wystawić ponownie w normalnej cenie, jak nówki. Tak samo ze sprzętem powystawowym. No nic. Mimo wszystko jestem dobrej myśli. Jak tylko kupię jakiś obiektyw to cyknę fotę i zobaczę. Chyba, że bez szkła coś się zapisze na karcie i da się dane odczytać.
Dzięki chłopaki za rady. @wpkx ja też nie jestem jakiś upierdliwy. Po prostu kasa nie spada mi z nieba i jeśli zdecydowałem się na taki wydatek to chcę mieć pewność, że ten egzemplarz nie był chomikiem doświadczalnym u kilku osób czy jednej, która go skatowała![]()
D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600
Moim zdaniem kupjesz aparat Sony w otwartym pudełku, ponieważ dostajesz go z najnowszym oprogramowaniem. No jak to mają zrobić inaczej? Jakie znaczenie ma kilka czy więcej zdjęć, w końcu jakaś kontrola jakości musi być.
Bez jaj! Dawno, dawno kupiłem a6000. Nówkę! Miał natrzepane 1200... Pani tłumaczyła się, że to z innego sklepu ściągane. Wróciła mi 100 PLN
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Sprzedawca ma prawo wycenić użytkowanie sprzętu przez klienta i zwrócić kwotę obniżoną.
Nie kupuję w sklepach stacjonarnych już od dawna ale D750 było otwierane przy mnie, zrobione zdjęcie i pokazanie przez sprzedawcę exif, taką mieli procedurę w abfoto w krakowie bonarka, jak jest w innych sklepach nie wiem, obiektywy też przy mnie zrywano plomby i wypełniano gwarancję, od chińczyka najcześciej wszystko w pełni zaklejone oryginalnie bo nie mogą sobie pozwolić na problemy ( kasę dostają jak klient potwierdzi że jest wszystko ok ).
Z amazon sprzęt przychodzi otwarty ale to czy macany czy nie łatwo sprawdzić, a jak dostałem sprzęt macany raz to po pięciu minutach na chacie był zwrot 20% kwoty albo wymiana sprzętu na nowy.
Z drugiej strony faktycznie nawet jakby było klapnięte kilka zdjęć, kilkadziesiąt to problemu nie ma, przecież to nie żona tylko aparat![]()
Ostatnio edytowane przez ksh ; 22-05-2021 o 23:51
Skontaktuj się z nami