To 55 jest na cropie, więc jakieś 80. Czyli 15 i 80.
Może kolega B. chodzi w dwuogniskowych okularach i dlatego tak widzi?![]()
Szukaj
To 55 jest na cropie, więc jakieś 80. Czyli 15 i 80.
Może kolega B. chodzi w dwuogniskowych okularach i dlatego tak widzi?![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
źródło:
http://www.biecek.pl/Eseje/indexObraz.html
...i kąty w relacji do ogniskowych dla FF:
![]()
Ostatnio edytowane przez jjj ; 25-04-2020 o 13:04
Człowiek to nie cyklop i do patrzenia używa pary oczu, oczy te nie są ponadto ustawione w linii pionowej, nauka/medycyna na temat kątów widzenia oka i jak się one rozkładają ma trochę inny pogląd niż część z tu obecnych itd. Żaden obiektyw nie jest w stanie nawet zbliżyć się do tego w jaki sposób widzimy świat. Jak ktoś nie wierzy to niech sobie zapnie 50tkę do aparatki, popatrzy przez wizjer a potem nie odrywając oka od tego na co patrzy niech usunie aparat. A to tylko jedno oko, Pan Bóg tak nas stworzył, że naturalne dla nas jest używanie obu w tym samym czasie. Nie wiem kto wymyślił teorię, że akurat look z 50ki jest najbardziej zbliżony do tego jak widzimy świat, i przez to preferowany, ale dla mnie to nie ma większego sensu. Dla mnie to tylko jakaś półprawda powtarzana latami, przez co stała się jedną słuszną.
Tak naprawdę to nie "z pięćdziesiątki", tylko z przekątnej klatki.
50 faktycznie jest nieco dłuższe od 43 mm przy małym obrazku, podobnie 35 jest krótsze.
Ale w granicach tolerancji, bo 55 już mi nie pasowało.
Przekątna klatki została przyjęta jako norma bo coś należało przyjąć.
I osobiście uważam to za słuszne, ponieważ obraz z obiektywu o ogniskowej zbliżonej do przekątnej klatki jest najbardziej zbliżony do rzeczywistości, jaką postrzegam.
Jednak nie zapominajmy, że choć kąt widzenia ludzkiego oka może być traktowany różnie, to perspektywa chyba już nie bardzo.
I to jest wg mnie clou.
Ale jeśli ktoś twierdzi, że jego oczy widzą rzeczywistość np. jak 15 mm na małym obrazku, czyli przedmioty oddalone o metr wydają mu się w nieskończoności - trudno.
Czy faktycznie "bóg go tak stworzył", czy to tylko moda i maniera deformacji - nie mnie rozstrzygać. Niech, jak radzisz, usunie sobie aparat sprzed oka i sprawdzi. Ale nie muszę tego od razu nazywać głupotą.
PS Przypomniałeś mi, że mój Cyclop wciąż jest mój i od lat leży w schowku. Nie chce ktoś?
PS2 Dla niewtajemniczonych - Cyclop to nie rybie oko.
Ostatnio edytowane przez wpkx ; 25-04-2020 o 13:50
Snoblesse oblige:
Niech sobie będą jakieś normy, skoro muszą być. Tylko po co do tego dorabiać jakieś teorie? Oko nie widzi jak UWA na aparatce, ale też nie wiedzi jak z 50ki. No chyba, że coś mu dolega, np. widzenie tunelowe.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 25-04-2020 o 14:11
Marcin... Nawet religie mają swoje teorie.![]()
Jak więc według Ciebie widzi oko, skoro nie widzi jak UWA ani jak 50?![]()
Snoblesse oblige:
cyklop 1.5 85mm ?
m42 ?
Oczywiście.
Wysłać?
Snoblesse oblige:
Nic nie trzeba dorabiać. Jest nauka, która opisuje zjawiska widzenia.
Napisałem długi wykład i go skasowałem.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacku, my to wiemy.
Nic nie trzeba wykładać.
Nam...
Ale ci młodsi?
Szkoda, że skasowałeś.
Snoblesse oblige:
Skontaktuj się z nami