Ja jakoś nie mam przekonania do AMD...Pewnie jakbym kupił tego ich tredrippera (jak to się pisze?) to bym zmienił zdanie... Ale to już do innych celów jest procesor.
Szukaj
Ja jakoś nie mam przekonania do AMD...Pewnie jakbym kupił tego ich tredrippera (jak to się pisze?) to bym zmienił zdanie... Ale to już do innych celów jest procesor.
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Dla tych co nie mają przywiązania do logo firmy polecam zawsze sprawdzić konkretne testy w danym oprogramowaniu użytkowym co lepiej wypada i już, platforma AMD wychodzi taniej i była/jest bardziej przyszłościowa, ma zgodność przynajmniej czterech modeli czyli przed nami jeszcze dwa, dobrze działa zestaw cpu+gpu od amd, dobrze wykorzystuje lepszy ram, pozwala na małe oc nawet na najtańszych płytach za coś lekko ponad 200zł.
Ja już od roku zmieniam sprzęt i nadal tego nie zrobiłem bo nie czuję potrzeby nadal przesiadki ale jak wreszcie sie zdecyduje to na 100% będzie to AMD bo Intel za mocno od kilku lat wykorzystuje zaufanie klientów i okres swojego monopolu.
Plik 1528 MB, czas trwania filmiku jakieś 13 min...
Czas eksportu pokazuje też 13 min...
Bez GPU eksportowałby pewnie 1,5 h
Mógłbym sprawdzić jaki przewidywany czas pokaże program...
Słuchajcie, o co chodzi z dyskiem na pliki tymczasowe? Czyli TEMPy?
Nie pamiętam jak to dokładnie się nazywa, ale chodzi o to, że niby bardzo dobrze jest dla premier pro i w ogóle obróbki video, stworzyć dysk na takie dane...Najlepiej fizyczny ssd jakiś jeden.
Prawda to?
Jak pracujesz na SSD to nic nie kombinujesz z plikami osobnymi na dyskach.
Może chodzi ci o to że jak masz w kompie przynajmniej 64GB RAM to wtedy tworzy się ramdysk dla programu ?
To nie do końca tak. Źródłowe i tymczasowe mogą być na tym samym dysku, natomiast końcowy eksport jest nieco szybszy jeśli eksportuje się na dysk inny niż źródło i temp.
Prawdopodobnie chodziło Ci o osobny dysk do renderowania podglądów. Co nie jest równoznaczne z plikami tymczasowymi.
W tym wypadku może to usprawnić proces, ale nie ot tak i zawsze. Schody się zaczynają jak zaczynasz pracować z dziesiątkami gigabajtów materiałów źródłowych.
Co do procesów idących pod GPU, też trzeba pamiętać o formacie i kodeku wejściowym.
Np. materiał z GoPro nagrany w h.264 i eksportowany do h.264 potrwa (paradoksalnie) wieki dłużej niż z CineForm, LOG, czy Flat, jeśli ruszało się kolory.
Konwersja z h.264 pod korekcje barwną oznacza mnóstwo pracy zanim się przejdzie znów na eksport h.264, często domyślny pod YT w programach typu Premiere czy DaVinci.
A całość dzieje się w czasie rzeczywistym, więc wszystko wygląda jak godzinny eksport dla 10cio minutowego filmiku.
Różnicę widać, jak np edytujesz wideo, które sam nagrałeś i zoptymalizowałeś pod edycję, a potem edytujesz klipy stockowe, które są prawie zawsze mov albo mp4 w h264 (bo inaczej prawie nikt kto stock kupuje nie wiedziałby co z tym zrobić).
15 minut 1080p klip w CineForm czy LOG z korekcją (a raczej w tym przypadku "wywołaniem" kolorów) - może 19 minut render z IntelIris cośtam na i5 MB Pro. 15 minut klip w h.264, podobna "zabawa" kolorami, 1080p .mov do .mov - 40 minut spokojnie na tym samym laptopie.
Ps. Nawet pusta ścieżka dźwiękowa, czasem np. pozostawiona w stockowych klipach, potrafi dowalić 20% czasu do eksportu, jeśli zapomnisz ją usunąć z linii czasu.
Bo mimo, że sam kanał istnieje, mimo, że jest kompletnie pusty, to i tak z każdą klatką się "obrabia" i renderuje.
Ostatnio edytowane przez pilon ; 29-10-2018 o 12:24
Pozdrawiam, Kuba
Jak obrabiam video z GoPro, czasami coś wyleci małego z D750, to źródła mam na dysku systemowym czyli Samsung 250GB NVMe, a eksportuje na drugi zwykły SSD lub HDD.
Eksportuje pod YT, czyli kodek H264, bitrate daje 16, bo YT i tak przekonwertuje film.
W moim przypadku czas eksportu z GPU 1070 Ti skrócił się znacząco ale zaciekawił mnie ten temat zarządzania dyskami...
Ja dokładnie pogrzebie w necie i znajdę o co mi chodzi![]()
Sure,
Jednak cały czas pamiętaj (jeśli mamy na myśli te same plik tymczasowe, czy też samą ich ideologię, bo może i nie), że wąskim gardłem jest sam fakt potrzeby zrobienia pliku tymczasowego i jego obróbki. Nie miejsca samego jego zapisu. Dekompresja do czegoś, co jest obrabiane i potem w eksporcie znów kompresowane, trwa dłużej niż zapis tymczasowy tej "dekompresji".
To jest ta sama ideologia: jpg do PSD (na przykład), korekta kolorów - i znów zapis do jpg.
Premiere Pro nie pracuje na pliku (np.) mp4 h.264. Wczytuje go, dekompresuje go pod render, renderuje i potem znów kompresuje w eksporcie.
Pozdrawiam, Kuba
A wiecie czy nie lepiej może rleksportowac z bitrate 30 (gopro źródło ma taki bitrate) i wrzucać na YT pliki z takim bitrate 30? Może jakość filmika będzie wtedy lepsza na YT niż teraz moje pliki z bitrate 16?
Skontaktuj się z nami