Szukaj
Czy więc sensowniejszym zakupem będzie Sony 7 II ?
Sony A7 II + 50/1.8 = około 5.000 zł
Sony A7 + 28-70/3.5-5.6 = 3.500 zł
Ostatnio edytowane przez waldek ; 03-10-2018 o 19:48
No właśnie i tu dochodzisz do sedna, A7v2 ma lepszy AF ale dalej nie ma szału więc to czego nie zrobisz A7ką również często nie zrobisz i v2...
Stabilizacja jest z kolei w sporej ilości obiektywów, a używalne ISO całkiem wysokie więc będzie większy komfort ale to nie są aparaty gdzie max to ISO1600 i każde ulepszenie było na wagę złota.
Z zakupem można poczekać na black friday, rok temu były dość dobre ceny na A7kiNa 50/1.8 również.
PS. I AF zależy też od szkieł, 50tka nie słynie z szybkości, nie wiem jak kit ale on ma stosunkowo dużą GO, to jak trochę nie trafi to się nic nie stanie.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Miałem kita i 50tkę, zum jest szybszy.
@waldek
Zu(ł)om 28-70 jest bardzo niezły optycznie jak na tego typu szkło. Mój np.jest ostry od pełnej dziury, od brzegu do brzegu - widziałem już jednak egzemplarze, które takie nie były - trzeba sprawdzać. Spokojnie da się tym szkłem robić "normalne" zdjęcia. Warto go mieć chociażby dla samego "mania". Jest stabilizowany wiec z A7I tworzy bardzo poręczny i uniwersalny zestaw podróżny.
A7II ze względu na wbudowaną w siebie stabilizację jest bardziej predysponowane do pracy/zabawy z manualami. Obrazek i AF w A7II wg mnie jest taki sam jak w A7I.
Tak jak koledzy piszą dopiero A7III daje znacząco więcej pod tym względem. A jeszcze lepiej pomyśleć o A9 jeżeli AF jest priorytetem. Tyle tylko, że odpowiednie szkła kosztują kilka nerek......![]()
Ostatnio edytowane przez nie.Znajomy ; 03-10-2018 o 20:45
zestaw N: d700 +17 + 70-200 // zestaw S: A7 + 40 + 24-240
Problem nie jest obiektyw tylko która wersja Sony A7?
Sony A7 I jest w zestawie z kitem a Sony A7 II samo body ( myślę o cashbacku ).
Stąd ten dylemat.
Myślałem że już się z tego wyleczyłem bo osiadłem w systemie Fuji ale nie.
Znowu mnie dopadło.
Czyli wracając do istoty problemu - I czy II.
Na wyższe modele szkoda mi kasy.
To jest pytanie.
Ostatnio edytowane przez waldek ; 03-10-2018 o 20:49
Pytanie to brzmi do czego potrzebujesz aparatuJa świadomie kupiłem A7. AF nie jest taki tragiczny, jak go malują, ale ja nie robię sportu, wesel, bardzo dynamicznych scen. Do fotografii czysto hobbistycznej i (szeroko pojetej) rodzinno-portretoo-wycieczkowej, moim zdaniem, ten aparat jest bardzo dobry. Wykonany też jest całkiem solidnie (miałem Nikony i do nich porówuję). Zoom 28-70 jest całkiem OK i jako zestaw podręczno-wycieczkowy idealnie się nada. Jeśli chcesz, to nawet mogę Ci jakieś testy wykonać, tylko sprecyzuj warunki i potrzeby, a ja postaram się w miarę możliwości odtworzyć
Do kompletu z zoomem mam Samyanga 50 f/1.4, który to spowodował efekt "wow" z tym body
![]()
Lubię robić zdjęciaNa razie pstrykam
To czy kupić I czy II zależy od szkieł które chcesz podpinać. Masz pół piwnicy pleśniaków albo myślisz o zakupie np. manualnych Voitków to bierz II. Będziesz kupował szkła AF typu 24/2,8, 28/2, 35/2.8, 85/1,8 lub choćby tego kita 28-70 to bierz I. Chcesz bawić się w poważniejsze repo to bierz A7III lub A9.
Takie moje zdanie w temacie.
zestaw N: d700 +17 + 70-200 // zestaw S: A7 + 40 + 24-240
Dzięki. To pomocna informacja. Zdjęcia robię tak jak w stopce na 500px.
Żadnego szaleństwa.
Gdybyś mógł mi podrzucić kilka jpg-ów z aparatu ( co masz ) byłbym wdzięczny.
Dzięki. Powoli się coś krystalizuje.
Pleśniaków nie mam. Pozbyłem się prawie wszystkiego.
A7III i A9 za drogie.
Zostaje więc ten zoom i może właśnie Samyang 50 f/1.4.
Ostatnio edytowane przez waldek ; 03-10-2018 o 21:22
Jest spora różnica, miałem ten komfort że mogłem sobie testy zrobić na obu puszkach nóweczkach z obiektywami jakie były dostępne, dla mnie pierwsze A7 sprawiało często wrażenie że działa jak D90 w Lv, może przesadzam ale takie miałem odczucie, A7II nie sprawia żadnego negatywnego odczucia co do AF, jeśli trójka jest lepsza to super ale miałem D750 i też mi to nic nie dawało, zwyczajnie nie wykorzystywałem potencjału.
Stabilizacja przyda się jak zaczniesz szukać co podpiąć i pojawią się w kręgu zainteresowania np samyangi z af.
Mam 24mm z AF i chyba dokupię 85mm z AF co da mi zestaw pełny bo używam jeszcze manualne 50mm, 135mm i 200mm.
Brałbym A7II, kit 28-70 nie koniecznie musisz brać.
Skontaktuj się z nami