Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1064

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    To nie był zarzut z mojej strony, tylko pewna refleksja na temat tego, jak inna jest to dziedzina fotografii. Tutaj nie myśli się o zdjęciu jako o skończonej całości, tylko części czegoś większego. Zupełnie inne podejście do fotografowania.
    Nie odebrałem tego jako zarzutu - stąd cudzysłów. To myślenie całościowe, moim zdaniem, powinno dotyczyć każdej fotografii. Bo sam fakt prezentacji w taki a nie inny sposób i w takim a nie innym miejscu już rzutuje na zdjęcia. To się nazywa efektem źródła. Poniżej zaproszę Was do takiego projektu napisałem tam o wyjściowej tryptykowej koncepcji. Opracowałem tę wizję przed naciśnięciem migawki. Od razu zbieraliśmy też materiał "słowny" od beneficjentów ich wiersze, opowieści, cytaty. I wplotłem to w całość - dla mnie ma siłę rażącą. Jak Was zainteresuje to kliknijcie na ten link i ściągnijcie sobie katalog w formie pdf. Zrobiony był o tyle niezwykle, że część stron wydrukowałem na matowej foli, niektóre obrazy nakładały się na siebie gubiąc obraz. Stawały się zrozumiałe dopiero po obróceniu strony. Jeszcze niezwyklej było z okładką gdzie był przezroczysty negatyw i normalny pozytyw. Razem dawało to czarną stronę tytułową i dopiero przerzucenie pierwszej okładki odsłaniało dość optymistyczny początek albumu.
    Czy można stworzyć coś takiego jadąc ad hoc z aparatem na robotę i robiąc zdjęcia w gruncie rzeczy normalnym ludziom???

Dlatego warto widzieć całość. Nawet w fotografii katalogowej. Nawet w pejzażu.

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    ... Poniżej zaproszę Was do takiego projektu napisałem tam o wyjściowej tryptykowej koncepcji. Opracowałem tę wizję przed naciśnięciem migawki. Od razu zbieraliśmy też materiał "słowny" od beneficjentów ich wiersze, opowieści, cytaty. I wplotłem to w całość - dla mnie ma siłę rażącą. Jak Was zainteresuje to kliknijcie na ten link i ściągnijcie sobie katalog w formie pdf. ...
    OGROMNA szkoda, że nie dołożyłeś jakiegokolwiek zdjęcia, do tego zaproszenia!!! Nie wiem, czy na forum fotograficznym znajdą się chętni do klikania w linki... Przeczytałem koncepcję, ale zanim zabiorę się do albumu, czekam na trochę więcej czasu i spokoju, żeby mieć możliwość głębszej refleksji. To OGROMNIE WAŻNY PROJEKT !!! Nie wiem, czy dopuszczasz dyskusję na ten temat w tym wątku? Czy zamierzasz założyć inny, specjalnie poświęcony temu projektowi? Ten projekt chyba trochę tu nie pasuje, a na pewno można mu poświęcić więcej niż tylko jeden wątek na forum, książkę, czy nawet wiele książek - całe biblioteki. No we mnie, to aż kipi, żeby o tym projekcie porozmawiać.

@90s - dla mnie rewelacja. Ciekawe, co napisze @Wujot?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    OGROMNA szkoda, że nie dołożyłeś jakiegokolwiek zdjęcia, do tego zaproszenia!!! Nie wiem, czy na forum fotograficznym znajdą się chętni do klikania w linki... Przeczytałem koncepcję, ale zanim zabiorę się do albumu, czekam na trochę więcej czasu i spokoju, żeby mieć możliwość głębszej refleksji. To OGROMNIE WAŻNY PROJEKT !!! Nie wiem, czy dopuszczasz dyskusję na ten temat w tym wątku? Czy zamierzasz założyć inny, specjalnie poświęcony temu projektowi? Ten projekt chyba trochę tu nie pasuje, a na pewno można mu poświęcić więcej niż tylko jeden wątek na forum, książkę, czy nawet wiele książek - całe biblioteki. No we mnie, to aż kipi, żeby o tym projekcie porozmawiać.

Ok - odszukam projekt zrobię z niego jakąś sensowną galerię (aby się dobrze oglądało), wrzucę to na blog. Zrobię jeszcze raz zaproszenie. Co do dyskusji to chyba sens będzie to zrobić tutaj bo gdzie indziej???

Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał ten projekt. Miałem z niego masę niesamowitych odzewów ale racze ze środowisko pozafotograficznych.
    @90s

Odpiszę Ci później

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta

@90s - dla mnie rewelacja. Ciekawe, co napisze @Wujot?
    Wrzuciłem i omówiłem porządnie ten projekt na blogu. Mam nadzieję, że znajdą się chętni aby przez to przebrnąć (bo to książka przecie). Za Twoją radą wrzucę parę fot - może ktoś będzie chciał zagłębić się w meandry myślowe kolegi z forum. Może takie (co go nie wykorzystałem w publikacji)

i takie z pierwszej części

to z drugiej

z trzeciej może to

z czwartej dam księdza Słowika

a z zakończenia

Słaba jakość obrazu wynika, że album mam w postaci słabego pdf-a. W idealnej jakości mam pdf z wystawy (to część materiału) no i pewnie wyjściowe zdjęcia, które mogę odszukać. W każdym razie jeślibyście coś chcieli zobaczyć dokładniej to mogę wrzucić.

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 07-03-2018 o 20:38