Close

Strona 54 z 107 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1064

Domyślnie

Z prawdziwą przyjemnością zapraszam Was na kolejną powtórkę co nie jest już powtórką. Po ponad roku dostrzegłem coś co mi kompletnie umknęło a jest chyba i ciekawe i ważne.

Którą fotografię wolicie - dla kobiet czy dla facetów?

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

dla kobiet, dla facetow doluje mnie uklad w dol, czyli od wiekszej do mniejszej, ale pomysle zolnierski podoba mi sie, chociaz w dzisiejszym swiecie przekaz nie musi byc tak oczywisty...

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Dla mnie kobiece układy, oświetlenie i same przedmioty wydają się bardziej atrakcyjne. Ale myślę że to właśnie przez ciekawy wygląd i kolorystykę perfum.
    W gazecie wypadły kapitalnie. Męskie natomiast same perfumy nie są już tak atrakcyjne wizualnie i chociaż oświetlenie i ułożenie jest równie dobre to jednak pierwsza grupa większe wrażenie na mnie robi.

Ostatnie zdania Twojego tekstu mnie zastanawiają, tzn że softboxy nie nadają się do tworzenia charakterystyk. Myślę że odpowiednio blisko ustawiony softbox nadaje się równie dobrze jak sam klosz itp. Ale z ciekawością poczekam na rozwinięcie tematu bo pewnie coś źle interpretuje.
    Zapowiada się ciekawy temat i dziękuje za ten tekst.

Domyślnie

Na początek wspomnę tylko, że w końcu mogę jak człowiek oglądać strony internetowe, w związku z tym, z niekłamaną przyjemnością, przeczytałem artykuł od dechy do dechy.

Moje luźne przemyślenia:

1. Pierwsze zdjęcie. Ktoś kiedyś powiedział mi, że cień jest niepożądany... To zapewne ktoś, kto całe życie spędził z softboxem... W przypadku pierwszego zdjęcia byłbym skłonny się z tym zgodzić. Mniej istotne cienie wynurzają mi się z fotografowanych obiektów, pchając na pierwszy plan... Coś, moja percepcja, mówi mi "nie". "Cień, gdzie się tam pchasz przed szereg?" Wszystkie 4ry kompozycje relatywnie skupione w grupce. Idąc jednak dalej, do zdjęcia nr3, gdzie zostały one umieszczone już w miejscu docelowym - no pasują wyśmienicie. Te same zdjęcia, na których cienie trochę mi przeszkadzały. Dlaczego? Wydaje mi się, że przez rozkład - brak pustej przestrzeni w kadrze, która była na pierwszym zdjęciu, która cienie wyolbrzymiała, nadawała im zbyt dużego znaczenia. Na stronach czasopisma te cienie giną, nikną.

2. Na drugim zdjęciu oprócz rozkładów ukośnych, perfumy zostały inaczej oświetlone. Cienie są słabsze. Zmieniłeś coś w oświetleniu?

3. Zdjęcia w miejscu docelowym. Brawo. Ręce same składają się do oklasków.

4. Układ z niskiej perspektywy - świetne.

5. Wysoka perspektywa - rozkład "męski". Jest w tym zestawieniu jakaś siła. Niestety głównie na "silę" i "porządek" następuje tu nacisk. Perfumy wydają się temu układowi podporządkowywać. Główny temat to rozkład, nie perfumy. Nie o to chyba chodzi w tego typu zdjęciach? Kojarzy mi się to z reklamą pewnego dezodorantu, w której to model pręży mięśnie przez cały czas. Może kogoś to rusza, mnie niestety nie. W tamtej reklamie model "gwiazdorzy" zupełnie odwracając uwagę od dezodorantu. Główny przedmiot ginie. Tu może nie tak samo, jednak w pewnym sensie się podporządkowuje. Główny motyw schodzi na drugi plan. Ten "żołnierski porządek" nie leży mi jakoś. A może to moja natura nie lubi porządku? Tak tu napisałem, że te zdjęcia w szyku żołnierskim, mi nie odpowiadają... Ale pewnie jak by je zobaczyć już w miejscu docelowym, na stronach czasopisma / książki, to na pewno będą pasowały jak ulał.

6. Rozkład świateł. No nareszcie
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Na początek wspomnę tylko, że w końcu mogę jak człowiek oglądać strony internetowe, w związku z tym, z niekłamaną przyjemnością, przeczytałem artykuł od dechy do dechy.

Moje luźne przemyślenia:

1. Pierwsze zdjęcie. Ktoś kiedyś powiedział mi, że cień jest niepożądany... To zapewne ktoś, kto całe życie spędził z softboxem... W przypadku pierwszego zdjęcia byłbym skłonny się z tym zgodzić. Mniej istotne cienie wynurzają mi się z fotografowanych obiektów, pchając na pierwszy plan... Coś, moja percepcja, mówi mi "nie". "Cień, gdzie się tam pchasz przed szereg?" Wszystkie 4ry kompozycje relatywnie skupione w grupce. Idąc jednak dalej, do zdjęcia nr3, gdzie zostały one umieszczone już w miejscu docelowym - no pasują wyśmienicie. Te same zdjęcia, na których cienie trochę mi przeszkadzały. Dlaczego? Wydaje mi się, że przez rozkład - brak pustej przestrzeni w kadrze, która była na pierwszym zdjęciu, która cienie wyolbrzymiała, nadawała im zbyt dużego znaczenia. Na stronach czasopisma te cienie giną, nikną.

2. Na drugim zdjęciu oprócz rozkładów ukośnych, perfumy zostały inaczej oświetlone. Cienie są słabsze. Zmieniłeś coś w oświetleniu?

3. Zdjęcia w miejscu docelowym. Brawo. Ręce same składają się do oklasków.

4. Układ z niskiej perspektywy - świetne.

5. Wysoka perspektywa - rozkład "męski". Jest w tym zestawieniu jakaś siła. Niestety głównie na "silę" i "porządek" następuje tu nacisk. Perfumy wydają się temu układowi podporządkowywać. Główny temat to rozkład, nie perfumy. Nie o to chyba chodzi w tego typu zdjęciach? Kojarzy mi się to z reklamą pewnego dezodorantu, w której to model pręży mięśnie przez cały czas. Może kogoś to rusza, mnie niestety nie. W tamtej reklamie model "gwiazdorzy" zupełnie odwracając uwagę od dezodorantu. Główny przedmiot ginie. Tu może nie tak samo, jednak w pewnym sensie się podporządkowuje. Główny motyw schodzi na drugi plan. Ten "żołnierski porządek" nie leży mi jakoś. A może to moja natura nie lubi porządku? Tak tu napisałem, że te zdjęcia w szyku żołnierskim, mi nie odpowiadają... Ale pewnie jak by je zobaczyć już w miejscu docelowym, na stronach czasopisma / książki, to na pewno będą pasowały jak ulał.

6. Rozkład świateł. No nareszcie
    Wielkie dzięki za feedback - uwagi zwrotne są dla mnie bardzo cenne i też motywujące. Po drugie - pokazuję Wam różne opcje czasem lepsze, czasem gorsze, niekiedy po prostu inne. Fotografia katalogowa czy reklamowa jest koszmarnie nudna wręcz normowa. W advertorialu jak widzicie jest zdecydowanie więcej swobody. Ale to też jest problem bo, przynajmniej ja, staram się robić antyfotografię katalogową czy reklamową. Odcina to część oczywistych, ale za to ładnych, rozwiązań. Ponieważ programowo katalog jest bezcieniowy to przynajmniej ten jeden punkt jest dość stałym środkiem wyrazu, który mogę stosować. Anegdota (jukstapozycja), układy które czymś zaskakują to jeszcze inne środki. Istotne jest też to, że foty zdecydowanie bardziej są składnikami projektu i ten ostatni potrafi naprawdę dużo dobrego zrobić. Ale w ogóle nie mam tutaj ochoty "bronić" moich fot. Pokazuję co zrobiłem, że świadomością, że zawsze można to zrobić lepiej, a co z tego wyniesiecie to wasze. Możecie wysnuć sobie wnioski np - ja tak fotografować nie będę! Każda realizacja to dla mnie nauka i jak napisałem, chyba już nie zdążę opanować fotografii.

2. Tutaj światło jest zupełnie inne jak w 1. Wynika to z dwóch przesłanek - skosy i odbicia. Jeśli decyduję się na odbicie jako środek wyrazu to rezygnuję z cieni - u mnie jest to zero-jedynkowe. Aby wprowadzić troszkę pazura dodałem więc trochę ruchu (przez skosy). Jeszcze wracając do cieni wolę te przechodzące przez przezroczyste obiekty a nie takie klocki jak trzecia grupa. Jak widać jak się bliżej przyjrzeć to wybór takiej a nie innej drogi jest całkiem nieprzypadkowy.

5. Projekty strony

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 29-12-2017 o 13:58

Domyślnie

Zapraszam na cz2 "taksonomii".

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 90s Zobacz posta
    Dla mnie kobiece układy, oświetlenie i same przedmioty wydają się bardziej atrakcyjne. Ale myślę że to właśnie przez ciekawy wygląd i kolorystykę perfum.
    W gazecie wypadły kapitalnie. Męskie natomiast same perfumy nie są już tak atrakcyjne wizualnie i chociaż oświetlenie i ułożenie jest równie dobre to jednak pierwsza grupa większe wrażenie na mnie robi.

Ostatnie zdania Twojego tekstu mnie zastanawiają, tzn że softboxy nie nadają się do tworzenia charakterystyk. Myślę że odpowiednio blisko ustawiony softbox nadaje się równie dobrze jak sam klosz itp. Ale z ciekawością poczekam na rozwinięcie tematu bo pewnie coś źle interpretuje.
    Zapowiada się ciekawy temat i dziękuje za ten tekst.
    Też jestem ciekaw, co to tam dalej będzie o tym oświetleniu. Karl Taylor kiedyś pokazywał, jak zamienić softboxy w "hardboxy".
    Męskie kosmetyki czasami też mają ciekawe flakony: https://gombrowitch.files.wordpress....sc_0160acr.jpg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Też jestem ciekaw, co to tam dalej będzie o tym oświetleniu. Karl Taylor kiedyś pokazywał, jak zamienić softboxy w "hardboxy".
    Męskie kosmetyki czasami też mają ciekawe flakony: https://gombrowitch.files.wordpress....sc_0160acr.jpg
    Napisz coś o tych "hardboxach" - mam nadzieję, że nie chodzi o ściągnięcie szmaty

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

@Umbra
    Z pewną zazdrością popatrzyłem sobie na wyposażenie studia i powiem q... dlaczego ja takiego nie mam!!! Reszta po prostu elementarna. Z metodologi pracy - ja stosuję dodatkowe zastawki (nie tylko przed aparatem) tak aby ograniczyć sianie światłem.

Już mi się "dopieszczanie" tych kosmetyków nudzi ale możecie poczytać sobie kolejny odcinek cz3. Czwartą część też już prawie skończyłem. Później zrobię 5 i 6 i - vivat kosmetyki będą z głowy! Jest szansa, że będzie to pora na opisanie czegoś zupełnie nowego.

Pozdro
    Wiesiek

Strona 54 z 107 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni