Close

Strona 93 z 208 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 2075

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Jest progres i po raz pierwszy 100pkt w DxoMark
    https://www.dxomark.com/nikon-d850-s...it-100-points/
    I DXO potwierdza to co mówiłem i mnie wszyscy tyrali. Z punktacji i rankingu wynika, że jest to aparat do portretów i krajobrazów przede wszystkim. Tam zajmuje 2 i 1 miejsce. Natomiast sport czy reportaż ma 22 miejsce nawet wyżej jest d810. Więc tym bardziej utrzymuję swoje zdanie o zastosowaniu tej puszki po wynikach z DXO
    Sony A7R III / Sony 85mm 1.4 G master / Quadralite Atlas 600
    www.facebook.com/jasinskifoto
    www.instagram.com/marcinjasinskiphoto

Domyślnie

Puszka wydaje się na tyle udana, że może następcy tak szybko się nie doczekać, jeśli nie wyjdą wady jak przy 600/750/800. Ciekawe co dodadzą, 50/60 klatek w 4k, 1ev wyższe natywne iso w specyfikacji, przy czym realnie tylko niezauważalnie lepiej będzie, +1 fps, może kilka mpx więcej, af bazujący na liftingu d5, korpus pewnie praktycznie bez zmian? Przy tak dojrzałych konstrukcjach to dla szczęśliwych posiadaczy nic tylko focić i się cieszyć, a dla nieposiadających odkładać na zakup (albo cieszyć się z fotografowania starszymi konstrukcjami).

Domyślnie

Uwaga, będę marudził. Może mnie ktoś pocieszy.

Im dłużej patrzę na cenę D850 i typowe dla lustrzanek jego problemy i niedogodności, tym bardziej mnie kuszą bezlusterkowce. Dla których 10 klatek na sekundę to żaden wyczyn, problemów z AF brak, małe, lekkie (nawet z gripem, a i czas baterii jest niezły, jak się poogląda realne testy), świetna optyka, ciut większa głębia ostrości przy tym samym świetle szkła (dla niektórych to wada, dla mnie raczej zaleta), niezłe ficzery jak stabilizacja matrycy w Olympusie, a wszystko to za ułamek ceny topowej na dziś lustrzanki. Dowodem jest coraz większy wysyp materiałów fotografów sportowych itp. używających bezluster Fuji czy Olka, nie mówiąc o Sony (Tomasz Tomaszewski ostatnio).

A już tak konkretniej chodzi mi o to:
    https://www.youtube.com/watch?v=JxoT...ature=youtu.be
    A jeszcze konkretniej:
    Przepraszam, to jest aparat za 17k? Ten zielony zafarb będę miał w pakiecie?
    Chyba że czegoś grubo nie zrozumiałem.
    Chyba że to jest aparat "studyjny", a małe i średnie rawy to tak sobie dodali dla, nie wiem, zabawy, żartu, ciekawostki.
    Średnio widzę robienie reportażu na 45 Mpx. Średnio widzę też walkę z zielonym zafarbem na każdym zdjęciu w cieniach.

Gdzieś przeczytałem opinię któregoś ze sportowych fotografów, używającego D5, że on tego D5 używa w zasadzie tylko dlatego, że ma możliwość podłączenia LAN do niego.
    Gdyby mu to nie było potrzebne, brałby bezlustro któreś.
    Tak coś mi mówi, że lustra w zasadzie już przeszły do historii, tylko jeszcze tego nie zauważyły.
    Albo jestem w srogim błędzie i jednak grzecznie kupię D850 x2 do dalszej pracy w zawodzie...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yahooo8 Zobacz posta
    I DXO potwierdza to co mówiłem i mnie wszyscy tyrali. Z punktacji i rankingu wynika, że jest to aparat do portretów i krajobrazów przede wszystkim. Tam zajmuje 2 i 1 miejsce. Natomiast sport czy reportaż ma 22 miejsce nawet wyżej jest d810. Więc tym bardziej utrzymuję swoje zdanie o zastosowaniu tej puszki po wynikach z DXO
    Wyniki DxO całkowicie rozjechały się z rzeczywistością przy nowych puszkach Nikona i wychodzą takie kwiatki jak to, że:
    D750 ma lepsze wysokie ISO niż D5.
    D850 ma lepsze wysokie ISO niż D5.
    D810 ma lepsze wysokie ISO niż D810.
    Gdzie w praktyce okaże się, że w przypadku D750 vs D5 pomiary Dx0 od rzeczywistości dzielą jakieś 1.5-2 EV.

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Gdzieś przeczytałem opinię któregoś ze sportowych fotografów, używającego D5, że on tego D5 używa w zasadzie tylko dlatego, że ma możliwość podłączenia LAN do niego.
    Gdyby mu to nie było potrzebne, brałby bezlustro któreś.
    Chętnie bym to przeczytał, wyczuwam dużą wartość komediową rzeczonego tekstu
    Do żadnego z systemów bezlustrowych na chwilę obecną nie ma JEDNEGO obiektywu, który by się nadawał do poważniejszego fotografowania sportu.

Dowodem jest coraz większy wysyp materiałów fotografów sportowych itp. używających bezluster Fuji czy Olka, nie mówiąc o Sony (Tomasz Tomaszewski ostatnio).
    Fuji do sportu, gdzie najdłuższy obiektyw o względnie sensownym świetle to 50-140 2.8(czyli odpowiednik 70-210 4.0 dla FF)
    Czy Olympus gdzie najjaśniejsze obiektywy są odpowiednikiem f/5.6 w FF?
    Przepraszam za niezbyt miłe pytanie, ale nie masz problemów z nadużywaniem ciężkich narkotyków?
    Ostatnio edytowane przez Zelber ; 09-10-2017 o 10:48

Domyślnie

Ten kadr który posłużył do testów kompresji rawów,ma raczej szeroki DR. Nic więc dziwnego, że chcąc zachować zarówno świata jak i ciebie, coś może się dziać w trybach 12 bitowych, do tego kompresowanych. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że większość aparatów jakąś degradację jakości w wyciąganych cieniach będzie posiadała - szumy, banding zafarby, albo wszystko razem. I niestety, w takich sytuacjach nie będą miały tryby MAX - czyli jak w przypadku D850 max rozdzielczości, 14 bit nie kompresowanych, które sprostają takiej sytuacji. Poza tym problem takich degradacji jest istotny tylko przy najniższych czułościach. Przy średnich i wyższych i tak DR spada a szumy rosną. Generalnie, żeby zilustrować czy jest problem rzeczywisty, czy trochę wyszukany, trzeba by zestawić takie średnie i małe rawy z innymi body. To że w tych cieniach pojawił się w mRAWie zielony zafarb, nie oznacza że z innego aparatu, nie byłoby jeszcze gorzej - a przecież robimy zdjęcia innymi aparatami i jakość jest wystarczająca.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    Chętnie bym to przeczytał, wyczuwam dużą wartość komediową rzeczonego tekstu
    Do żadnego z systemów bezlustrowych na chwilę obecną nie ma JEDNEGO obiektywu, który by się nadawał do poważniejszego fotografowania sportu.
    Fuji do sportu, gdzie najdłuższy obiektyw o względnie sensownym świetle to 50-140 2.8(czyli odpowiednik 70-210 4.0 dla FF)
    Czy Olympus gdzie najjaśniejsze obiektywy są odpowiednikiem f/5.6 w FF?
    Przepraszam za niezbyt miłe pytanie, ale nie masz problemów z nadużywaniem ciężkich narkotyków?
    Masz bardzo duże zaległości w oglądaniu YT i przeglądaniu internetu pod kątem "dslr vs mirroless" "Fuji/Olympus sport photography" itp.
    Nadgoń, a wtedy będziemy mogli merytorycznie pogadać.
    A za niemiłe i głupie pytania nie przepraszaj, tylko po prostu ich nie zadawaj. Jak nie wiesz, jak się zachować, to się zachowuj przyzwoicie. Taka rada.
    Ale ten temat to w sumie OT.

Natomiast moje główne pytanie jest o ten zafarb zielony na rzeczonym filmiku z testu D850.
    Czy to jest rzeczywiście w pakiecie w aparacie za 17k i będę musiał się z tym męczyć używając średnich/małych rawów?

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    To że w tych cieniach pojawił się w mRAWie zielony zafarb, nie oznacza że z innego aparatu, nie byłoby jeszcze gorzej - a przecież robimy zdjęcia innymi aparatami i jakość jest wystarczająca.
    Paweł, ale jak ja fotografuję D700/D3s itp. na 12-bit kompresowanym, to ja nie widzę takich zafarbów. Gdybym widział, używałbym wyłącznie 14-bit bez kompresji.
    Coś mi tu nie gra...
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 09-10-2017 o 10:59
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    Wyniki DxO całkowicie rozjechały się z rzeczywistością przy nowych puszkach Nikona i wychodzą takie kwiatki jak to, że:
    D750 ma lepsze wysokie ISO niż D5.
    D850 ma lepsze wysokie ISO niż D5.
    D810 ma lepsze wysokie ISO niż D810.
    Gdzie w praktyce okaże się, że w przypadku D750 vs D5 pomiary Dx0 od rzeczywistości dzielą jakieś 1.5-2 EV.
    No niestety, coraz rzadziej wykresy DXOmark cokolwiek sensownego mi podpowiadają - zgadza m się z Tobą prawie w 100%.
    Prawie, bo z tym "D810 ma lepsze wysokie ISO niż D810" to trochę pojechałeś A tak na poważnie - testowałeś d850 na meczu ?

Michał, jeśli będziesz chciał wyciągnąć za dużo z cienia to pewnie będziesz musiał. A teraz nie masz degradacji cieni jak forsujesz RAWy z Df, D3s czy D750 (nie wiem co tam jeszcze masz ) ? W d750 pewnie przy takim forsowaniu dostaje się magentowe cienie. D3s i Df też nie jest idealne.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 09-10-2017 o 11:01
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Kol. Karolt. Jak tak też ostatnio maiłem, że zacząłem czytać i oglądać o najnowszych bezlustrach, jako że D5
    czasami jest "za dobra i za duża" do zwykłych pstryków turystycznych. W oko wpadł mi najnowszy Olek M1 II i
    czytając specyfikację, jakieś tam testy, filmiki itp. byłem i w sumie jestem pod ogromnym wrażeniem że oto
    można było zrobić takie coś małego, z takim czymś fajnym, no ale właśnie ....... bez takiego czegoś . Ale dokładniej
    chodzi mi o to, że ogólna ocena jest bardzo dobra, ale jak się doczyta szczegóły niektórych opinii to np. wychodzi że
    jednak ten AF nie do końca jest pewny , bo w AF-C dużo klatek gubi, że ISO to jest ok, ale tak do 1600, że obrazki fajne
    są ale jako gotowe JPG (które de facto puszka samemu podrasowuje), a z surówkami już tak różowo nie jest itp.
    Tak że początkowy entuzjazm troszkę opadł i obawa że moja D5 nagle przestanie robić fotki i będzie się kurzył minęła .
    Też zacząłem się zastanawiać w którym kierunku ta foto-technika bedzie szła. Ostatnie premiery Sony A9, teraz tego M1 II
    dają sporo do myślenia. W nich widać największy postęp i pewien kierunek, ale czy na tyle duży aby przegonić Lustra ?
    Pewnie w niektórych zastosowaniach już tak się stało, ale na szczęście nie we wszystkich. Na pewno Nikon, Canon dalej są postrzegani
    jako taki "konserwatywny beton", a Sony, Olek, Fuji i inni jako pozytywni szaleńcy którzy nie boją się innowacji.
    Ps. cały czas patrzę z zazdrością na wagę zestawu Olek M1 II + 300 f4 PRO w porównaniu do D5+500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Michał, jeśli będziesz chciał wyciągnąć za dużo z cienia to pewnie będziesz musiał. A teraz nie masz degradacji cieni jak forsujesz RAWy z Df, D3s czy D750 (nie wiem co tam jeszcze masz ) ?
    Testów nie robiłem, bo nic takiego nie zauważyłem. Może powinienem i wtedy zauważę. Dam znać...

Cytat Zamieszczone przez tomgol Zobacz posta
    Na pewno Nikon, Canon dalej są postrzegani
    jako taki "konserwatywny beton", a Sony, Olek, Fuji i inni jako pozytywni szaleńcy którzy nie boją się innowacji.
    Ps. cały czas patrzę z zazdrością na wagę zestawu Olek M1 II + 300 f4 PRO w porównaniu do D5+500
    Istnieje teoria spiskowa, że Nikon pracuje nad D900/D6, który będzie bezlustrem FF. Tylko że to będzie wymagało jednocześnie nowej optyki.
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 09-10-2017 o 11:03

Domyślnie

Chyba że czegoś grubo nie zrozumiałem.
    Chyba że to jest aparat "studyjny", a małe i średnie rawy to tak sobie dodali dla, nie wiem, zabawy, żartu, ciekawostki.
    .
    Staram się o tym mówić cały czas te średnie rawy są dorzucone i dla mnie to nadal super ekstra studyjna i krajobrazowa pucha ale do reportażu wybrałbym co innego po prostu. Oczywiście zawita u mnie to body kiedyś tam ale do konkretnych zastosować a do szeroko rozumianego repo będzie d750.

Co do tematu bezlusterkowców hmm nowe Sony A9 pokazało niezłego fakolca dla lustrzanek i jest świetnym i piekielnie drogim body. Bawiłem się Olympusami i są fenomenalne.
    Brakuje mi tylko super pełnej klatki, z dobrym wyborem obiektywów i świetnym iso i wtedy jak takie coś się pojawi to bardzo możliwe, że bezlusterkowiec się pojawi u mnie. Do części zastosowań natomiast już bezlusterkowce są lepszym rozwiązaniem.
    Sony A7R III / Sony 85mm 1.4 G master / Quadralite Atlas 600
    www.facebook.com/jasinskifoto
    www.instagram.com/marcinjasinskiphoto

Strona 93 z 208 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni