Szukaj
Place TV license w UK (nie ma opcji nie placenia, sciagaja haracz nawet gdy sie ma tel.).
Mam tez dekoder polsatu, sam nie wiem co to bedzie. Placic trzeciej skladki mi sie nie usmiecha.
https://500px.com/Rafal_S Nikon FM2N
Wiesz to jest jak z 500 plus, dostają na drugie dziecko obywatele z dochodami kosmicznymi a nie obywatel z 1 dzieckiem zarabiający 2,5k PLN
Tu jest podobnie, obejmą tym durnym przepisem tych co mieli wykupione u dostawców płatnej TV a nie tych co lecą po naziemnej. Ten co ma naziemną i korzysta z TVP1 załóżmy nie będzie płacić a ten co wziął płatną by mieć Discovery, i chce aby mu zabrali TVP1 itp. będzie płacił kolejny podatek w podatku !!!
Więc albo robimy legislacyjnie wszystko równo albo kiwamy jednych kosztem drugich.
W GB chyba takich dylematów nie ma !
Tylko czemu nazywają to abonamentem, a nie podatkiem(dokładnie zdaje się opłata abonamentowa). Za posiadanie czegoś można płacić abonament ?
Abonament - opłacone prawo do korzystania z określonego świadczenia, zazwyczaj wykupione przedterminowo przez abonenta na pewien okres.
powszechnie wiadomo że wydadzą na sianie propagandy w lokalnych ośrodkach w fullHD.
A tak nawiasem mówiąc to uważam sprawę z tym haraczem za skandal i dziś złozyłem zapytanie u mojego dostawcy o rezygnację z TV i pozostawienie netu jedynie. Wiadomości czytam w gazecie/necie, filmy oglądam w kinie, seriale w płatnych serwisach internetowych. W sumie TV jest zbędny.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-05-2017 o 15:37
Z tego co przewidywały zapisy starej ustawy i potwierdzali też to prawnicy to sam fakt posiadania internetu czy smartphon działa iw przepisach identycznie jak radio w samochodzie czy tv w domu, więc zapewne nowe zapisy będą to też brały pod uwagę.
Wszyscy co się wypowiadali na ten temat podawali informacje że jeśli ktoś w określonym terminie zacznie opłacać nie będzie miał żadnej kary i ewentualne wcześniejsze zaległości będą anulowane, kara spotka tylko tych co oleją nowe przepisy i nadal nie będą płacić mimo udowodnienia posiadanych wyżej urządzeń.
Ludziom o słabszej pamięci chciałbym tylko przypomnieć rudego Pinokio, który namawiał do zaprzestania opłacania abonamentu RTV, po czym nasyłał listonoszy. Mój kolega z pracy był na tyle naiwny, że mu uwierzył. Za swoją łatwowierność musiał słono zapłacić.
Nie oszukujmy się. TV publiczna to poziom rynsztoka, nie tylko za tej kadencji, ale i poprzednich. Pozostałe stacje TVN i Polsat także. Jeżeli ktoś czerpie z nich informacje, to musi być skrajnie naiwny. Poziom pozostałych programów oferowany przez tych dostawców też był/jest na żenującym poziomie.
W dzisiejszych czasach telewizja naprawdę jest kompletnie niepotrzebna, a już na pewno taka, jaką powszechnie nam się serwuje.
Druga, albo i pierwsza sprawa. Wszyscy rządzący niezależnie od opcji, zawsze mieli tylko jeden cel: Jak najwięcej powyciągać z naszych kieszeni.
Szkoda jednego, na dużym ekranie fajnie ogląda się zdjęcia i filmy nakręcone samemu.
Mam nadzieję, że monitory to ominie. No i pytanie o dostęp do internetu, czy to też podejdzie? Jeśli tak, to pozamiatane.
Tak też podejdzie monitor, tablet, radio w samochodzie albo nawigacja z tv, identycznie robią jak jest w Niemczech.
Nie wiem jak wygląda sytuacja w Polsce, ale w Norwegii kilka lat temu czytałem artykuł pokazujący jak uniknąc płacenia abonamentu jeśli faktycznie nie ogląda się telewizji. Chodziło o to że odbiornikiem nazywane jest urządzenie z tunerem czyli potocznie telewizor. Tak więc mozna było wysłać TV do serwisu gdzie wspomniany tuner został plombowany w sposób uniemozliwiający korzystanie z niego. Serwis wymontowywał również gniazdo antenowe. Po takim zabiegu trzeba było wysłać oficjalne pismo do urzędu informujące o przeróbce TV. Oczywiście serwisy wystawiały specjalne zaświadczenia. I tyle.
PS. W Norwegii ten tzw abonament/podatek również jest obowiązkowy. Już w momencie kupna telewizora miły sprzedawca notuje adres delikwenta, po czym informuje odpowiedni urząd i od tego momentu dwa razy do roku przychodzi rachunek do zapłaty![]()
Skontaktuj się z nami