Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Abonament RTV

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    ...Słyszałem że aby uniknąć dotkliwej kary można 6 mc wstecz zapłacić no i oczywiście kontynuować opłacanie abonamentu. ...
    Ja z kolei słyszałem tak jak koesh:
    Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    ... ktoś jak zacznie płacić będzie miał czyste konto bez kary. ...
    Może być tylko ewentualnie różnica (tego nie wiem) jak ktoś miał zarejestrowany odbiornik i nie płacił, w stosunku do osoby, która nie miała zarejestrowanego odbiornika TV (lub wyrejestrowany).

Domyślnie

Place TV license w UK (nie ma opcji nie placenia, sciagaja haracz nawet gdy sie ma tel.).

Mam tez dekoder polsatu, sam nie wiem co to bedzie. Placic trzeciej skladki mi sie nie usmiecha.

Domyślnie

Wiesz to jest jak z 500 plus, dostają na drugie dziecko obywatele z dochodami kosmicznymi a nie obywatel z 1 dzieckiem zarabiający 2,5k PLN
    Tu jest podobnie, obejmą tym durnym przepisem tych co mieli wykupione u dostawców płatnej TV a nie tych co lecą po naziemnej. Ten co ma naziemną i korzysta z TVP1 załóżmy nie będzie płacić a ten co wziął płatną by mieć Discovery, i chce aby mu zabrali TVP1 itp. będzie płacił kolejny podatek w podatku !!!
    Więc albo robimy legislacyjnie wszystko równo albo kiwamy jednych kosztem drugich.
    W GB chyba takich dylematów nie ma !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Nie wiem czemu się wszyscy czepiają TVP. Nikogo nie interesuje czy ktoś ogląda czy nie Opata jest za posiadanie odbiornika RTV, taki podatek od luksusu...

Cytat Zamieszczone przez Zdebik Zobacz posta
    Mam tez dekoder polsatu, sam nie wiem co to bedzie. Placic trzeciej skladki mi sie nie usmiecha.
    Uważaj, żeby Cie jeszcze nie złupili za łamanie prawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mane Zobacz posta
    ... Opata jest za posiadanie odbiornika RTV, taki podatek od luksusu... ...
    Tylko czemu nazywają to abonamentem, a nie podatkiem (dokładnie zdaje się opłata abonamentowa). Za posiadanie czegoś można płacić abonament ?

Abonament - opłacone prawo do korzystania z określonego świadczenia, zazwyczaj wykupione przedterminowo przez abonenta na pewien okres.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    Płacić mamy za to że w domu stoi TV, a na co wydadzą pieniądze z tego podatku to już nie nasza sprawa.
    powszechnie wiadomo że wydadzą na sianie propagandy w lokalnych ośrodkach w fullHD.
    A tak nawiasem mówiąc to uważam sprawę z tym haraczem za skandal i dziś złozyłem zapytanie u mojego dostawcy o rezygnację z TV i pozostawienie netu jedynie. Wiadomości czytam w gazecie/necie, filmy oglądam w kinie, seriale w płatnych serwisach internetowych. W sumie TV jest zbędny.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-05-2017 o 15:37

ksh
    Gość

Domyślnie

Z tego co przewidywały zapisy starej ustawy i potwierdzali też to prawnicy to sam fakt posiadania internetu czy smartphon działa iw przepisach identycznie jak radio w samochodzie czy tv w domu, więc zapewne nowe zapisy będą to też brały pod uwagę.
    Wszyscy co się wypowiadali na ten temat podawali informacje że jeśli ktoś w określonym terminie zacznie opłacać nie będzie miał żadnej kary i ewentualne wcześniejsze zaległości będą anulowane, kara spotka tylko tych co oleją nowe przepisy i nadal nie będą płacić mimo udowodnienia posiadanych wyżej urządzeń.

Domyślnie

Ludziom o słabszej pamięci chciałbym tylko przypomnieć rudego Pinokio, który namawiał do zaprzestania opłacania abonamentu RTV, po czym nasyłał listonoszy. Mój kolega z pracy był na tyle naiwny, że mu uwierzył. Za swoją łatwowierność musiał słono zapłacić.

Nie oszukujmy się. TV publiczna to poziom rynsztoka, nie tylko za tej kadencji, ale i poprzednich. Pozostałe stacje TVN i Polsat także. Jeżeli ktoś czerpie z nich informacje, to musi być skrajnie naiwny. Poziom pozostałych programów oferowany przez tych dostawców też był/jest na żenującym poziomie.

W dzisiejszych czasach telewizja naprawdę jest kompletnie niepotrzebna, a już na pewno taka, jaką powszechnie nam się serwuje.

Druga, albo i pierwsza sprawa. Wszyscy rządzący niezależnie od opcji, zawsze mieli tylko jeden cel: Jak najwięcej powyciągać z naszych kieszeni.

Szkoda jednego, na dużym ekranie fajnie ogląda się zdjęcia i filmy nakręcone samemu.
    Mam nadzieję, że monitory to ominie. No i pytanie o dostęp do internetu, czy to też podejdzie? Jeśli tak, to pozamiatane.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

ksh
    Gość

Domyślnie

Tak też podejdzie monitor, tablet, radio w samochodzie albo nawigacja z tv, identycznie robią jak jest w Niemczech.

Domyślnie

Nie wiem jak wygląda sytuacja w Polsce, ale w Norwegii kilka lat temu czytałem artykuł pokazujący jak uniknąc płacenia abonamentu jeśli faktycznie nie ogląda się telewizji. Chodziło o to że odbiornikiem nazywane jest urządzenie z tunerem czyli potocznie telewizor. Tak więc mozna było wysłać TV do serwisu gdzie wspomniany tuner został plombowany w sposób uniemozliwiający korzystanie z niego. Serwis wymontowywał również gniazdo antenowe. Po takim zabiegu trzeba było wysłać oficjalne pismo do urzędu informujące o przeróbce TV. Oczywiście serwisy wystawiały specjalne zaświadczenia. I tyle.
    PS. W Norwegii ten tzw abonament/podatek również jest obowiązkowy. Już w momencie kupna telewizora miły sprzedawca notuje adres delikwenta, po czym informuje odpowiedni urząd i od tego momentu dwa razy do roku przychodzi rachunek do zapłaty

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni