Close

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 161

Wątek: Capture NX 1.2

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Robiłem porządki na dyskach komputerów, stacjonarnego i laptopa, z ciekawości porównywałem losowo wybrane jpgi wywołane w SILKYPIXie i NC NX. Mogę odpowiedzialnie napisać olbrzymia różnica na korzysć nikonowskiego programu. Pozdrawiam wszystkich stawiających sobie pytanie, który program wybrać do wywoływania NEFów.
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

david555 napisał:
    krzysztof jot a może pokusiłbyś się o podanie jakichś konkretów (danych liczbowych), bo swego czasu kol.stig robił takie porównania, ile w danej konfiguracji sprzętowej i na konkretnym oprogramowaniu, trwa obróbka określonej liczby NEF-ów. Byłoby to na pewno niezwykle interesujące dla wszystkich użytkowników tego standardu zapisu zdjęć.

PROSZĘ BARDZO
    przed sezonem postanowiłem podrasować swój komputer

to miałem:
    Płyta główna ASUS P4PE
    Grafika MatroxMileniumG550
    Win2000ProfesionalPL
    Pentium PIV 2,55Ghz
    Ram 1GB

Dołożyłem ramu i teraz jest 2GB
    Zmieniłem proc na Pentium PIV 3Ghz z HT

test na moje potrzeby polegał na otworzeniu 1 rawa metodą przeciągnij i upuść.
    pomiaru czasu tej i innych operacji

Konfiguracja sprzętu: 1GB proc 2,55Ghz
    Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 10sek,
    funkcja DLighting : ok 8-10sek
    Otwarcie z poziomu NX : ok 12 sek
    funkcja DLighting : ok 1 sekundy

Konfiguracja sprzętu: 2 2GB RAM proc 2,55Ghz
    Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 10sek bez zmian
    funkcja DLighting : ok 6 sek - ZMIANA
    Otwarcie z poziomu NX : ok 12 sek bez zmian
    funkcja DLighting ok 1 sekundy

Konfiguracja sprzętu: 2GB RAM proc 3,00Ghz HT
    Otwarcie z poziomu NC4.4.2 : ok 9 sek MINIMALNA ZMIANA ( przy wyłączonym kolor Aberration control ok7sek)
    funkcja DLighting : ok 5 sek
    Otwarcie z poziomu NX : ok 9 sek
    DLighting ok 1 sek

Dla tych, którym nie chce się czytać:
    większe korzyści w moim przypadku przyniosło dołożenie ramu niż wymiana procka na szybszy.
    Co było do przewidzenia biorąc pod uwagę "procentowe" wartości obu upgradów (Jezu co za polszczyzna)
    HT nic nie zmienia w pracy obu aplikacji.

POZDRAWIAM

PS. RAW Z D200
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 11-08-2007 o 21:50 Powód: Post Scriptum
    myślę co piszę

Domyślnie

ja z odpalonym HT roznicy w samym CNX czy NC nie zauwazam, ale system "pod spodem" chodzi plynniej. przy dual core jeszcze bardziej to widac.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    u mnie jest ok, robiłem crop-y i wszystko biega. Napisz więcej, w jakiej sytuacji się to dzieje.
    Uninstall, install i juz jest OK, tylko coś mam wrażenie, że teraz wolniej.

Domyślnie

Zainstalowalem (po uprzednim odinstalowaniu 1.1). Program uruchamia sie wolniej, zas NEFy szybciej z tym ze widze wykrzyknik w zoltym trojkacie informujacym ze cos sie z plikem robi (wczesniej tego nie widzialem). Pare razy mi sie zawiesil. Zobaczymy co bedzie dalej.
    "Sleep, my friend, and you will see
    The dream is my reality"

Domyślnie

Po założeniu drugiej kostki (razem 2GB pamięci) rewelacyjnie nie przyspieszył
    Ogólnie można powiedzieć, że do pojedynczch Nef-ów jest ok, ale jeśli idzie o "wsad" no to raczej lipa.
    Bardzo mi podeszły U-pointy, wyostrzanie i odszumianie, konwersja do B&W itd, ale do momentu jak nie poprawią obsługi plików z Nefami i szybkości Batch Process pozostanę przy C1 The SpeedDemon !
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    ale do momentu jak nie poprawią obsługi plików z Nefami i szybkości Batch Process pozostanę przy C1 The SpeedDemon !
    fotografia to przyjemnosc - nalezy miec na nia czas robisz na wyscigi ? ja czasem mam kilkaset (pod tysiac)rawów po duzych zawodach i robie tylko NC. Oczywiscie to co musze, reszta lezakuje w wersji "zerowej". Notabene NX nadalmi nie podchodzi i robie w 4-ce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    fotografia to przyjemnosc - nalezy miec na nia czas robisz na wyscigi ? ja czasem mam kilkaset (pod tysiac)rawów po duzych zawodach i robie tylko NC. Oczywiscie to co musze, reszta lezakuje w wersji "zerowej". Notabene NX nadalmi nie podchodzi i robie w 4-ce.
    Mając D200 możesz, zresztą ja na szczęście z moim D50 też.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Mając D200 możesz, zresztą ja na szczęście z moim D50 też.
    a no właśnie, ja niestety nie mogę
    a co do czasu na przyjemnosci to jestem na takim etapie, że jeszcze muszę wszystko poprawiać - a to wymaga czasu!
    pozdrawiam
    ff

Domyślnie

Niestety dalej nie ma opcji "Open Multi Image Window" dzięki której można było dokonać obróbki poszczególnych zdjęć a potem dokonać zapisu wszystkich. W NX po otwarciu zdjęcia i jego korekcji trzeba go zapisać przed otwarciem nowego.

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów