Szukaj
Więc sam przyznałeś że D800 myszkuję, więc tym sposobem uzasadniłeś że w D800 jest słabiej pod względem AF niż w D750... ja często używam ciągły AF w D750 i nie wyobrażam sobie żeby mi coś tam myszkowało, nawet w gorszych warunkach oświetleniowych śmiga aż miło. Fakt jet taki że w D750 AF w tym aparacie jest genialny. Miałem okazje porównywać naszego kolegi D4 @Zelbera równocześnie z D750 - pod względem działania AF'u nie czułem praktycznie różnicy.![]()
Co znaczy slabiej? Procent nietrafionej ostrosci mam identyczny na obu puszkach. Zreszta bardzo niski z jednej i drugiej. Myszkowanie jest irytujace, jednak o dziwo nie ma ono w koncowym rozrachunku wiekszego wplywu na trafienie z ostroscia. Ja AF ciagly uzywam wszedzie i zawsze, za wyjatkiem studia.
Nie mam zamiaru nikogo, do niczego przekonywac. Kazdy pracuje na sprzecie, ktory bardziej odpowiada jego wlasnym preferencjom. Ja zdecydowanie wole d800 i w przyszlym roku albo dokupie d810, albo jego nastepce.
Czytając to forum, można by wywnioskować że AF w d800 najgorszy z najgorszych, daleko za d600/d610.... hehehe.... paranoja jakaś
Tymczasem w normalnych sytuacjach, nawet przy bardzo słabym świetle d800 świetnie sobie daje radę - wymięka najczęściej przy seriach w sporcie i tego typu akcjach, ale na ślubach używa się chyba innych szkieł i w innych sytuacjach![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
a ja jednego nie rozumiem na tym forum, notorycznego wypowiadania się przez niektóre osoby, w tematach danego sprzętu - którego sami nie posiadają.
D800 miałem okazje bawić się kilkakrotnie, i dla mnie ten aparat jest świetny do pracy w studio i plenerów - jakiś statycznych fotografii. W reportażu jest słabszy od D750 - wystarczy pół godziny zabawy żeby zobaczyć jaką przewagę ma AF w D750. Koniec kropka.
To jest ogólna cecha internetu a nie tylko tego forum.
Ja mam dostęp/ fotografuję wszystkimi aparatami o których piszę więcej niż okazjonalnie. Najmniej fociłem D750 - bo tylko kilka tysięcy zdjęć, ale to było wystarczająco żeby docenić jego zalety i zauważyć co mi przeszkadza. Ale d800 trochę fotografowałem (jako główne body) w różnych warunkach i wiem że AF to nie jest na dzisiejsze czasy szczyt osiągnięć, ale też nie mogę powiedzieć że nigdzie się nie sprawdza.
Nie porównywałem d750 z d800 w repo ślubnym, ale na żadnym evencie ani kilku ślubach które opędziłem D800tką jako głównym body nie miałem problemu z AF (16-35, 50/1.8 i 35/2, 24/1.4) i kupując D4 raczej nie liczyłem na poprawę w tych sferach fotografii. Ale podobno jest spory rozrzut D800 pod względem pracy AF - więc może mam ten dobry egzemplarz.
edit:
kurczeblade; jedyne co przychodzi mi do głowy, gdzie D800 może nie podołać na ślubie to dynamiczne tańce, na jasnych stałkach z małą GO - czyli AF-C. Nigdzie więcej nie zauważyłem braków - jestem ciekaw gdzie Ciebie ogranicza AF d800 ?
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 14-12-2016 o 15:41
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
AF w D800 podobno jest zły w momencie gdy się używa trybu AF-C do fotografowania statycznej sceny. Myszkuje. W pozostałych sytuacjach jest bardzo dobry. Ja pracując w AF-S uważam go za lepszy od tego znanego mi z D700.
Ludzie piszą różne rzeczy. Autentycznie jeden z użytkowników tego forum polecał komuś do reporterki ślubnej D800 a nie D4. I jeszcze mi nawrzucał gdy to kwestionowałem, pisząc ze to jest na odwrót.
Nigdzie mnie AF nie ogranicza, bo również mogę zrobić cały reportaż D600 i jechać wszystko na centralnym punkcie z AF-S - tak dawniej robiłem i też wychodziły zdjęcia, chociaż trzeba było się bardziej namęczyć niż teraz D750. Sprawny AF-C w reporterce to przydatna rzecz, a D750 dostał dobry system AF'u i nikt mi nie wmówi że podobny system AF'u ma D800 a tym bardziej że niczym się nie różni. Fakt jest taki że jest to temat o D750, a D750 jest bardzo dobrym aparatem - można stwierdzić że do "wszystkiego" w mojej fotografii to jest sprzęt bez kompromisów. Nie muszę się martwić o myszkujący AF i czekać cały dzień aż z 2000 zdjęć zrobi mi się w lightroomie podgląd 1:1.
- - - - kolejny post - - - - - -
Gusta gustami![]()
![]()
ja znów średnio bym chciał D4. Wole na ślub się elegancko ubrać i zabrać aparat który schowa mi się na pasie za marynarkę, gdzie podchodząc do ludzi z małym aparatem nie będę zwracał na siebie aż takiej uwagi
![]()
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 14-12-2016 o 17:21
Skontaktuj się z nami