Zainstalowałem i działa
CA usuwa w zadowalający sposób. Teraz jeszcze walczę, aby nie exportować wyników do jpg, tylko zmiany pozostawić w NEF, aby póki co dalszą obróbkę jednak robić w ACR.
Ogryzek - dzięki za info!
Szukaj
Zainstalowałem i działa
CA usuwa w zadowalający sposób. Teraz jeszcze walczę, aby nie exportować wyników do jpg, tylko zmiany pozostawić w NEF, aby póki co dalszą obróbkę jednak robić w ACR.
Ogryzek - dzięki za info!
D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów
Po usunięciu CA w DxO Optics Pro 9 ( i ewentualnej innej obróbce) możesz wyeksportować RAW-a do formatu .DNG. Plik DNG zachowuje właściwości NEF-a i można go później otworzyć w ACR (PSE11) celem dalszej obróbki.
Wady takiego rozwiązania to bardzo długi czas eksportu w DxO do .DNG (przynajmniej u mnie, ale pewnie wydajność komputera ma tu znaczenie) oraz waga wyeksportowanego pliku .DNG (ok. 80MB). Chyba gra nie warta świeczki...
Ostatnio edytowane przez And.N ; 16-08-2016 o 10:36
BINGO!!!
To jest to czego było mi potrzeba. Mogę siebie tylko opier....ć za lenistwo - że sam tego nie sprawdziłem. Testowałem TIFF ale DNG już nie, bo nie znam tego formatu, więc stwierdziłem że nie otworzy mi się w ACR.
Fakt, export do ACR trwa kilka sekund, ale nadal jest to "NEF" i to już bez aberracji
Dzięki And.N
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam możliwość ustawienia tylko 16 bitowego TIFF'a
A co to jest za aplikacja bo nie mogę skojarzyć skrótu. Ostatnio wysypał mi się ViewNX2. Nie pomaga aktualizacja ani odinstalowywanie i ponowna instalacja. Po zaimportowaniu NEF'ów z aparatu od razu się wysypuje i nie ma możliwości dalszej pracy. Szukam teraz czegoś nowego do szybkiej hurtowej wstępnej obróbki NEF zdjęć o tych samych parametrach (WB, światło, kontrast, cienie, wstępne wyostrzenie) i potem wywołanie do JPG. Chodzi mi o sytuacje, kiedy nie trzeba pochylać się indywidualnie nad np. krajobrazem z domalowaną CA, tylko jakaś masówka z imprezy.
D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów
Niektóre programy stosują oznaczenia dla TIFF'a i głębi kolorów 24 bit i 48 bit., a niektóre (np. od Adobe) 8 i 16 bit. Jest to tożsame, czyli 16 bit. (w Adobe) odpowiada temu 48 bit. (np. w Zoner Photo Studio )
RT - RawTherapee.
Osobiście łatwiejszym w obsłudze jak dla mnie jest DxO od RT, a najbardziej intuicyjny Lightroom![]()
Skontaktuj się z nami