Close

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 158

Wątek: Adobe CC

Domyślnie

Mógłby się ktoś odnieść do mojego pytania z przed kilku postów? Byłbym niezwykle wdzięczny.

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sz@kal Zobacz posta
    Mógłby się ktoś odnieść do mojego pytania z przed kilku postów? Byłbym niezwykle wdzięczny.
    W sumie nie bardzo rozumiem czemu masz wątpliwości.
    Podasz NIP-EU - faktura będzie ze stawką VAT 0% (musisz naliczyć go sam).
    Podasz NIP zwykły - dostaniesz fakturę VAT ze stawką 23%.
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Wątpliwości mam ponieważ taka sama faktura jest z Google adwords a przy niej księgowy mi powiedział, że się tak nie da... stąd moje wątpliwości. Dodatkowo w formularzu nie ma możliwości podania naszego Nipu

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sz@kal Zobacz posta
    Wątpliwości mam ponieważ taka sama faktura jest z Google adwords a przy niej księgowy mi powiedział, że się tak nie da...
    Za Google AdWords dostaję fakturę ze stawką VAT 0%, nasza księgowość nie ma problemu z wciągnięciem jej w koszty działalności.

stąd moje wątpliwości. Dodatkowo w formularzu nie ma możliwości podania naszego Nipu
    Jest, jest...
    Nawet sprawdziłem i teraz żałuję, bo podałem na koncie prywatnym NIP-EU firmowy i teraz wyświetla mi info: "W celu dokonania zmiany numeru VAT powiązanego z Twoim kontem prosimy o kontakt" :-/
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reanoe Zobacz posta
    Plan Fotografia w euro to 12,29 miesięcznie, a putinorublach 299 co daje (po aktualnym kursie NBP) jakieś 17 złociszy. Nawet jak doliczyć 100% za opłaty i przewalutowania to jest taniej...
    Ktoś wie czy da się jakoś zmusić Adobe żeby płacić w rublach ?
    Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Zapewne trzeba podać rosyjski adres i mieć tamtejszą kartę. Taki PS używany na stałe w Polsce będzie jednak nielegalny.
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A rozumiesz różnicę pomiędzy "nielegalne" a "niezgodne z listą pobożnych życzeń Adobe"?
    Nie mam pojęcia czemu próbujesz być adwokatem diabła na forum, ale w ten sposób wprowadzasz w błąd użytkowników.
    Jako moderator masz też "z urzędu" trochę większy kapitał zaufania, więc szkoda podwójna...
    To może przeczytasz o co chodziło?
    O ewidentne wyłudzenie VAT. Uważasz, że to jest legalne?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

To może przeczytasz o co chodziło?
    O ewidentne wyłudzenie VAT. Uważasz, że to jest legalne?
    Ewidentna to jest, niestety, twoja nadinterpretacja. Przeczy jej nawet cytat który sam wkleiłeś ("Nawet jak doliczyć 100% za opłaty i przewalutowania").
    Twoim argumentem za rzekomą nielegalnością takiego zakupu jest miejsce zamieszkania/prowadzenia działalności (post #106).
    Otóż można sobie kupić oprogramowanie nawet w Zimbabwe, jeśli tylko dopełni się wszelkich formalności celnych i/lub podatkowych, to będzie go można używać w Polsce.

Legalnie.

Nawet jeśli jest to sprzeczne z licencją, bo licencja sama nie tworzy prawa, lecz musi być z nim zgodna.
    Jeśli jakikolwiek jej zapis jest niezgodny z prawem (naszym, bo może być zgodny np. w USA), to nie jest wiążący dla użytkownika. Ten konkretny zapis, nie cała licencja.
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Myślisz, że ktoś miał zamiar oclić takie oprogramowanie? Raczej chodziło mu o opłaty bankowe za płatność.
    Poza tym, żeby kupić taki program trzeba podać zagraniczny adres i tu jest pierwsze oszustwo. Jak podasz prawdziwy, to masz cenę w Euro.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Myślisz, że ktoś miał zamiar oclić takie oprogramowanie? Raczej chodziło mu o opłaty bankowe za płatność.
    Jeśli chciałby oprogramowanie użyć w DG, to nie miałby innego wyjścia. Do użytku prywatnego prościej by było po prostu spiracić.
    Doliczenie "nawet 100%" sugeruje sumę wszelkich opłat, nie tylko bankowych, ale obaj możemy tylko przypuszczać co autor miał na myśli.

Poza tym, żeby kupić taki program trzeba podać zagraniczny adres i tu jest pierwsze oszustwo. Jak podasz prawdziwy, to masz cenę w Euro.
    OK, powiedzmy zatem że mam sklep internetowy z towarem który ty chcesz kupić.
    I po podaniu danych teleadresowych widzisz, że cena jest dwukrotnie wyższa. Tylko dlatego, że jesteś z Wrocławia, a nie Krakowa.
    How do you like them apples?

To jest wieczny konflikt pomiędzy interesem użytkownika (który chce kupić jak najtaniej) a firmy software'owej/dystrybutora (który chce ci sprzedać oprogramowanie za jak najwyższą cenę).
    Nieuczciwe są/bywają obie strony.

To dosyć skomplikowany i drażliwy temat. Dla ciebie oszustwem jest podawanie nieprawdziwego adresu, dla mnie nieuczciwe jest wymuszanie na nabywcy prywatnym podanie adresu w ogóle (kupując w sklepie ten sam soft na paragon podajesz adres?) i uzależnianie od niego ceny.
    Ogólnie sprawa licencjonowania to jedno wielkie szambo (utrudnianie/uniemożliwianie przeniesienia licencji, zwrotu towaru itp.). Firmy software'owe mają bardzo wiele brudu za pazurami. Problem polega na tym, że pirat złapany na piractwie za swój czyn beknie, a druga strona za zapisy ewidentnie niezgodne z prawem/zbiorowym interesem konsumentów nie ponosi żadnej odpowiedzialności.
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Jako że mnie wywołaliście do tablicy, to idę.
    Autor nie miał na myśli cła, tylko opłaty za przelewy zagraniczne, przewalutowania itp. O cle autor nie myślał, bo się na co dzień tym nie para i mu to do łba nie przyszło. Autor myślał o zakupie czysto amatorskim, prywatnym a nie o firmie.
    Co do adresu zamieszkania, to tu już by nie było oszustwa. Jak autor wcześniej pisał, jego żona jest rosjanką i jest zameldowana w Rosji, mimo że mieszka w Polsce (durni urzędnicy carscy nie mogą pojąć jak ktoś się może chcieć wymeldować, bez wskazania nowego adresu w Rosji). Zatem zakup mógłby być zrealizowany na legalny adres w Rosji. A to że właściciel, mieszka i używa softu w Polsce, no to równie dobrze, jak Wy wyjedziecie na miesiąc, to nie wolno Wam softu używać...
    D610 | T70-200 2,8 VC USD | T24-70 2,8 VC USD | N85 1,8G
    Flickr

Domyślnie

A czy przypadkiem nie jest tak, że jeżeli otrzymasz fakturę z już naliczonym watem to będzie on opłacony w Irlandii? (tam faktura jest wystawiana) A wat powinien być naliczony w naszym kraju aby US się nie czepiał. Jeśli źle myślę to proszę mnie poprawić.
    12 14 28 35 85

Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów