zmień kolor stopki bo w czarnym układzie nie widoczna
Szukaj
zmień kolor stopki bo w czarnym układzie nie widoczna
pozdrawiam Piotr
Racja, dzięki. W temacie zdjęć dodam jeszcze, że bardzo chciałem część zrobić manualami - 135 i 180. Niestety przy tak ruchliwym dziecku mam nauczkę - nie da się![]()
zdjęcia naprawdę bardzo radosne - super, ale na 2ce strsznie po oczach daje przepalenie kapelusza - chyba że to miało być HighKey![]()
######################D50 | T17-50 | 55-200VR | T90
Fakt, wiem - wywołam lepiej z NEFa. To było robione Sigmą 30 i problem w tym, że trudno czasem okiełznać to szkło - zwykle domyślnie trzeba ustawić -2/3 EV, aby było dobrze.
Te zdjęcia są na przekór tym co mawiają, że zdjęcia albumowe dla postronnych obserwatorów są nijakie i nudne.
Świetne, pełne energii i radości kadry.
Zbigniew piszesz, że dopalane lampą, możesz uchylić rąbek tajemnicy jak? Chodzi mi o ustawienia lampy.
Mnie to jakoś nie wychodzi, jak dopalam to przepalam.![]()
downunder - zdjęcia robione z SB-800 w pełnej automatyce lampy. Dziewczyny były zazwyczaj tak ustawiane, aby miały światło od przodu lub trochę z boku, a jeżeli powstawały cienie, to włączałem lampkę, która sobie cały czas siedziała na sankach. Jeżeli było za jasno, to najzwyczajniej zmniejszałem ekspozycję. Wszystko działo się bardzo szybko (trochę za szybko) i musiałem zdać się na automatykę + czasami zerkać na histogram, czy wszystko idze dobrze. Lampa zwykle ustawiona palnikiem do przodu, nakładałem dyfuzor jak byłem bliżej, czasami odchylałem trochę do góry i wyciągałem ten dynks robiący za sztuczny sufit.
Ogólnie było o tyle trudno, że czasami słońce silniej zaświeciło i powstawały nieładne przepały. Wtedy albo korekta, albo poprawka przy wywoływaniu NEFów (kilka zdjęć, gdybym robił w JPG, poszłoby do kosza).
PS.: Lampa oczywiście w trybie synchronizacji z krótkimi czasami i zrównoważeniem błysku wypełniającego.
Skontaktuj się z nami