Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Monika i Oliwka

Domyślnie

zmień kolor stopki bo w czarnym układzie nie widoczna
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Racja, dzięki. W temacie zdjęć dodam jeszcze, że bardzo chciałem część zrobić manualami - 135 i 180. Niestety przy tak ruchliwym dziecku mam nauczkę - nie da się

Domyślnie

zdjęcia naprawdę bardzo radosne - super, ale na 2ce strsznie po oczach daje przepalenie kapelusza - chyba że to miało być HighKey
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Domyślnie

Fakt, wiem - wywołam lepiej z NEFa. To było robione Sigmą 30 i problem w tym, że trudno czasem okiełznać to szkło - zwykle domyślnie trzeba ustawić -2/3 EV, aby było dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    trudno czasem okiełznać to szkło - zwykle domyślnie trzeba ustawić -2/3 EV, aby było dobrze.
    Podobnie miewam z "pięćdziesiątką".
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Te zdjęcia są na przekór tym co mawiają, że zdjęcia albumowe dla postronnych obserwatorów są nijakie i nudne.
    Świetne, pełne energii i radości kadry.

Zbigniew piszesz, że dopalane lampą, możesz uchylić rąbek tajemnicy jak? Chodzi mi o ustawienia lampy.
    Mnie to jakoś nie wychodzi, jak dopalam to przepalam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    wy to chociaż macie lato :P ja mogę tylko fotki w deszczu porobić :P
    Wracaj rodaku do kraju!!!
    i leć ze mną do Nowej Zelandii albo USA ; )

Zdjęcia świetne
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

downunder - zdjęcia robione z SB-800 w pełnej automatyce lampy. Dziewczyny były zazwyczaj tak ustawiane, aby miały światło od przodu lub trochę z boku, a jeżeli powstawały cienie, to włączałem lampkę, która sobie cały czas siedziała na sankach. Jeżeli było za jasno, to najzwyczajniej zmniejszałem ekspozycję. Wszystko działo się bardzo szybko (trochę za szybko) i musiałem zdać się na automatykę + czasami zerkać na histogram, czy wszystko idze dobrze. Lampa zwykle ustawiona palnikiem do przodu, nakładałem dyfuzor jak byłem bliżej, czasami odchylałem trochę do góry i wyciągałem ten dynks robiący za sztuczny sufit.

Ogólnie było o tyle trudno, że czasami słońce silniej zaświeciło i powstawały nieładne przepały. Wtedy albo korekta, albo poprawka przy wywoływaniu NEFów (kilka zdjęć, gdybym robił w JPG, poszłoby do kosza).

PS.: Lampa oczywiście w trybie synchronizacji z krótkimi czasami i zrównoważeniem błysku wypełniającego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Tak jest, wiele z nich z lampą, często z dyfuzorem. Szkła takie jak w stopce, przy czym te zdjęcia, które pokazuję, to Nikkor 60 i Sigma 30.
    czy ta sigma nie powoduje zniekształceń biorąc pod uwagę ogniskową? Zastanawiam sie nad nią lub nad pięćdziesiątka F/1,4.
    NIKON...

Domyślnie

W teorii powinna i niby nie powinno robić się tak portretów, z drugiej strony jakoś daje radę i powiem, że nawet fajniej sprawdza się czasami w scenkach takich jak poniżej niż teleobiektyw, bo pozwala uzyskać małą GO, a jednocześnie być blisko całej akcji

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów