Close

Strona 70 z 73 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 691 do 700 z 725

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    Dobra obróbka skóry to często ciężko zdobyta wiedzą, którą raczej na forach ludzie się nie dzielą...
    Mam nadzieję, że od tej zasady są wyjątki. Pocieszam się, że skoro programiści mogą, to fotografowie także

Cytat Zamieszczone przez Mario__S Zobacz posta
    Jak naprawdę tak bardzo ci przeszkadza ten kolor skóry to spróbuj zdjąć pomarańczowego
    A jak to w praktyce osiągnąć?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Lokalnie zmienić barwę możesz tylko na warstwach wykorzystując narzędzie do edycji koloru. Masz w nim trzy zakładki i cztery suwaki.
    Użyj zakładki zaawansowanej edycji ,zaznacz zakres koloru i suwakami dobierz odpowiadając Ci ustawienia. Duży zakres zmiany uzyskasz
    suwakiem „rotacja”Jak to nie pomoże do dyspozycji masz jeszcze balans bieli na zaznaczonej masce. Tu jeszcze w większym zakresie możesz
    zmieniać barwy w zaznaczonej masce. Z tego co pamiętam, to w 9-tce można jeszcze na warstwach używać krzywych. Tak więc narzędzi ten
    program ma sporo. Może wstaw gdzieś jakiegoś przykładowego NEF-a .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Mam nadzieję, że od tej zasady są wyjątki. Pocieszam się, że skoro programiści mogą, to fotografowie także

A jak to w praktyce osiągnąć?
    Szczerze powiem, ze aż tak c1 nie znam, natomiast z moich zabaw wynika, ze taki zabieg z obniżeniem saturacji pomarańczowego w LR poprawia sytuacje. Podałem tylko wędkę a nie od razu rybę
    Pozdrawiam, Mario
    D70s, D750 | N AF-S 24-70 mm f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2,8G VR II ED | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    Może wstaw gdzieś jakiegoś przykładowego NEF-a .
    Jak tylko będę miał jakiegoś odpowiedniego to nie omieszkam wstawić.

Cytat Zamieszczone przez Mario__S Zobacz posta
    Szczerze powiem, ze aż tak c1 nie znam, natomiast z moich zabaw wynika, ze taki zabieg z obniżeniem saturacji pomarańczowego w LR poprawia sytuacje
    W C1 nie ma chyba takiej możliwości jak "obniżenie saturacji pomarańczowego". A konkretnie nie ma pomarańczowego Ale klikanie "color pickerem" na skórze twarzy chyba robi mniej więcej to samo. Jeszcze zauważyłem, że obniżenie kontrastu jakby pomagało.

A tak z innej beczki, to coś nie widać promocji noworocznych
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Lokalnie zmienić barwę możesz tylko na warstwach wykorzystując narzędzie do edycji koloru.
    Tak właśnie robię.

Duży zakres zmiany uzyskasz suwakiem „rotacja”
    Akurat rotacją nie umiem się posługiwać - kolory które dostaję mi nie odpowiadają.

Jak to nie pomoże do dyspozycji masz jeszcze balans bieli na zaznaczonej masce. Tu jeszcze w większym zakresie możesz zmieniać barwy w zaznaczonej masce.
    Hmm z tego jakoś nie korzystałem - spróbuję następnym razem.

Może wstaw gdzieś jakiegoś przykładowego NEF-a .
    A więc przykład konkretny (NEF na końcu):

1. Kolory z puszki:

2. Po moich "poprawkach" żeby zdjęcie było ładniejsze (kontrast, jasność, nasycenie, poziomy itp - tu jeszcze nie usuwałem koloru ze skóry) :

3. Po usunięciu koloru ze skóry (warstwa na twarz - desaturacja + selektywnie desaturacja koloru):

4. Ustawienia dla obrazka #2:

5. Dodatkowe ustawienia dla obrazka #3:

6. Linki do NEFa i całego oryginalnego JPGa z puszki:
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...0_D71_9640.NEF
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...0_D71_9640.JPG

Będę wdzięczny jeśli ktoś podzieli się radami/uwagami.

Domyślnie

Masz przecież na tym obrazku zwalony globalny balans bieli. Widać, jak na szarościach i czerniach dominuje niebieski. Suwak kelvinów w prawo i będzie lepiej.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Rzeczywiście. Nie widziałem tej niebieskiej dominanty nawet jak o tym powiedziałeś, ale jak przesunąłem na 6000K to rzeczywiście, twarz wygląda lepiej, a i w cieniach przy porównaniu obrazu przed/po zmianie widzę dużą różnicę. Mam nadzieję, że nie przegiąłem w drugą stronę. Zdjęcie wciąż jest ze zmianami "#2" (z punktu 3 - lokalne zmniejszenie nasycenia na twarzy).

7. Zmiany "#3" - z 6000K:

8. Zapomniałem poprzednio wrzucić całych zdjęć (nie cropów) wywoływanych z C1, więc dla porządku uzupełniam:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/...zmiany%201.jpg (full zmiany #1)
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...zmiany%202.jpg (full zmiany #2)
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/...0-%206000K.jpg (full zmiany #3)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Masz przecież na tym obrazku zwalony globalny balans bieli.
    @PiKa
    No i w końcu, po wrzuceniu NEF, sprawa "czerwonych twarzy" w C1 chyba się wyjaśniła
    Ty już co prawda sam wersję ze zmienionym WB pokazałeś, ale i ja wcześniej tu zerknąłem, plik do C1 zapodałem i po zmianie WB otrzymałem, beż żadnych dodatkowych lokalnych ingerencji, coś takiego jak poniżej. Plik już wcześniej miałem przygotowany, ale czasu na pisanie zabrakło i dopiero teraz mam mam chwilę, więc mimo wszystko pozwolę sobie wrzucić. Nie zmieniałem nic istotnego (domyślne ustawienia) oprócz WB (starałem się trafić w neutralny) i wyszło mi chyba coś pomiędzy Twoimi wersjami.
    Klikalny crop:

Gościnnie.

Domyślnie

Trzeba by już było chyba zmienić nazwę wątku, bo od jakiegoś czasu aktualne są wersje 9.x.

W związku z najnowszą wersją mam pytanie do grona posiadających 9.03. Czy zauważył ktoś u siebie dziwne zachowanie tejże wersji? Mam na myśli wariactwa odstawiane podczas odświeżania zdjęcia. Konkretnie, podczas manipulacji suwakami (albo i nawet w trakcie kreślenia maski). Pojawiają się albo kolorowe pasy, albo ekran w miejscu zdjęcia robi się na chwilę biały. Generalnie trudny do opisania śmietnik. I nie dzieje się to od razu. Najczęściej po obrobieniu 20-30 zdjęć. Mało tego… również podczas generowania finalnych zdjęć (np. do TIFFów), pierwsze (a nawet 2 lub 3) posiadają błędy. A to 95% obrazu zawarte tylko w kanale czerwonym, a to w zielonym. A to czasami zamiast zdjęć zapisze pliki po około 200 KB (które oczywiście zdjęciami nie są). Sytuacja wraca do normy po restarcie. W pierwszej chwili, kiedy to zauważyłem (wcześniej niż bzdury podczas odświeżania), wystraszyłem się, że to może dysk mi pada, ale nie… To samo działo się kiedy pliki generowałem na dwa inne dyski. Dopiero po restarcie C1, sytuacja wracała do normy. Tak więc nawet gdy mam do obrobienia (i wygenerowania końcowych plików) tylko naście zdjęć, to najpierw i tak zamykam C1 po obróbce, a później uruchamiam go ponownie, tylko po to, żeby bezbłędnie wygenerować nieuszkodzone zdjęcia.
    Na pewno nie miałem podobnych sytuacji na wersji 9.02, 9.01 czy 9.0, więc podejrzewam, że to właśnie ta wersja jest jakaś felerna. Mam nadzieję, że chociaż jedna osoba potwierdzi podobne jej zachowanie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Marcin w wersji 7 miałem podobnie tyle że nie umiem sobie teraz przypomnieć w jakich okolicznościach bo było krótkotrwałe, i mogło wg mnie mieć związek z aktualizacją sterownika karty graficznej, sytuacja miała miejsce ponad rok temu, na win7, nie powtórzyła się więcej do dziś dnia a mam nadal starą wersję nr7, tyle że na win10, konfiguracja podzespołów komputera nie uległa zmianie w tym czasie.

Strona 70 z 73 PierwszyPierwszy ... 20606869707172 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów