Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: serwerek padl

Domyślnie serwerek padl

ano zdarza sie, po 4 miesiacach nieuzytkowania odpalilem, i karta grafiki sie nie odzywa, pewnie plyta glowna, karty sieciowe mrugaja, wentylator na procku na maksa kreci sie, klawiatura nie mruga, jakas wskazowka?
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Podstawowa sprawa - ile pisków wydaje komp. Sprawdź sobie jaki masz tam BIOS i poszukaj znaczenia kodu dźwiękowego.

Jeśli nie masz głośniczka, to zdobądź choćby taki mały, serwisowy i posłuchaj co daje.

Zwykle pada RAM, grafika (jeśli inna niż z proca) albo coś na płycie.

Domyślnie

glosniczka niet, zapomnialem dodac, wieczorem cos bede miec

Domyślnie

Odłączyć monitor i podłączyć. Martwić się dalej. Wyjąć kartę ze slotu. Przetrzeć styki karty graficznej kawałkiem papieru z drukarki /działa jak mikroskopijny papier ścierny/, przedmuchać złącze na płycie powietrzem. Jak nie zadziała martwić się dalej. Odłączyć wszystko co zbędne: myszka, dodatkowe dyski, drukarkę, klawiaturę. Odpalić. Jak zadziała podłączać pojedynczo i znaleźć winnego. Martwić się dalej...
    Ostatnio edytowane przez amirez ; 17-11-2015 o 11:56
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

@amirez moze w PS bym przetarl karte grafiki - nawet zintegrowana glosnik mi cos powie pewnie ale to za 6h od tej chwili, moze gdzies zwarcie sie zrobilo, musze mobo wykrecic, dam znac jak postepy, jak go odpale to moze komus ftpa udostepnie chetni sa?

Domyślnie

Zacząłbym od dociśnięcia karty graficznej w gniazdo, o ile jest zewnętrzna oczywiście. To najczęstsza "usterka" z jaką się spotykałem do tej pory w przypadku komputerów stacjonarnych.
    D800 | D610 | S Art 35 1.4 | T16-28 2.8 | N50 1.8

Domyślnie

no dobra, podpialem dysk pod nasa, zmienilem fstaba, oczywiscie zle, bo nas widzial jako ada3 a stary system juz jako ad12 teraz tylko karty podpiac, updatowac.

w sumie zastanawiam sie czy warto trzymac serw u siebie - 2.84p/h co daje prawie £250 rocznie, taniej hosting wychodzi, ale mialem przykre doswiadczenia bo ciagle sie ktos wlamywal a u siebie mam spokoj

no to ruszylo a teraz do roboty

----
    ktos chce popraktykowac na Wordpressie?
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 17-11-2015 o 22:02 Powód: Łączenie postów

Domyślnie

A jaką masz przepustowość łącza? Ja za swoje 100GB VPS-y z DA płacę średnio po 160 funtów rocznie (niecałe 13.5 funta za miesiąc w zależności od kursu dolara). Poza tym nie ma przecież różnicy, czy serwer masz w domu, czy gdzieś w datacentre - włamuje się do nich tak samo
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

na swoje potrzeby mam i wystarcza, upload 3Mbit, z reguly serwy sa na linuxie a ten juz troche sie zdziurawil (nie wspominajac o windows), wiec na BSD stoi wszystko, przynajmniej moge logi sprawdzac i na biezaco reagowac, updaty tez robie, ale mialem straszna jazde po wstrzyknieciu do joomli paru linijek kodu na jakims hostingu, i nikt z obslugi nie mogl pomoc, wiec sam sie wzialem i mam spokoj, poza tym w DC mozna sobie shella zamowic a tam juz szalej...
    u siebie mam skrojone na miare i to co potrzebuje, lacznie z optymalizacja jajka pod leciwego juz serwerka

w zasadzie nie mam limitu (albo o tym nie wiem) w ilosci transferu
    Ostatnio edytowane przez RobertMiernik ; 21-11-2015 o 16:50 Powód: Łączenie postów

Domyślnie

przynajmniej moge logi sprawdzać
    Tia, bo logi Ci tyyyyle dadzą. Każdy sensowny malware linuxowy czyści logi od razu...
    Serwer w domu NIE będzie bezpieczniejszy niż VPS w profesjonalnej serwerowni.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów