Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Nikond D3200 i lampa błyskowa

Witam potrzebuje opini na temat kupna lampy do mojego body używam dwóch obiektywów 35mm 1.8 dx i standardowy 18-105mm nikorra

Moje pytanie brzmi jaką Lampe kupić do body (max 500zł) żeby lampa obsługiwała auto focusa z aparatu jak i była manualna,
    na allegro widziałem firmę YONGNUO tylko który model ? będzie spełniał i manuale i autofocus

Domyślnie

Wszystkie lampy z TTL mają wsparcie dla AF, ale z tego co pamiętam, to w YN działa tylko i wyłącznie dla centralnego punktu AF, z resztą oświetlenie nie pokrywa wiele więcej.
    Poza tym ceny YN są większe niż 500zł. Wszystkie niższe to nie są od sprzedawców, a pośredników w zamówieniu z Chin.
    W cenie ~500zł masz jeszcze Nissina Di600, którego wspomaganie AF działa również tylko na centralnym punkcie AF oraz nie ma manualnego sterowania zoomem palnika, moc można ustawiać ręcznie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Wszystkie lampy z TTL mają wsparcie dla AF, ale z tego co pamiętam, to w YN działa tylko i wyłącznie dla centralnego punktu AF, z resztą oświetlenie nie pokrywa wiele więcej.
    No to niestety źle pamiętasz bo wspomaganie pokrywa do kilkunastu punktów AF.

Domyślnie

A używane sb-600 nie wchodzi w grę w tym budżecie?

Domyślnie

SB 600 to dobre lampy ale leciwe... Można ją kupić już za 400-450zł.

Osobiście wolałbym dozbierać 200PLN i kupić używkę SB700. Na alle... są już po 680zł. Będzie nowsza, przyjaźniejsza w użytku i kolega nie będzie narzekał na jakiekolwiek ograniczenia
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

A powiedzcie mi z tym TTL jeśli na aukcji pisze że lampa manualna jest tylko to czy aparat ustawi ją jak bym robił na trybie auto, czyli ogniskową czy jak to szukać, bo w lampach jestem troszkę zielony
    Powiedzmy że mam czas do polowy grudnia z budżetem wiec te 200 zł na pewno dozbieram

ksh
    Gość

Domyślnie

TTL to automatyka błysku, czyli aparat komunikuje się z lampą, jeśli lampa jest manualna to ustawiasz moc błysku ręcznie i aparat tylko ją wyzwala, obsługa manualnej lampy nie jest to trudna, nie martw się całą resztą jeśli tego lampa nie ma, a co do wspomagania AF przez lampę to musi ona posiadać też TTL.

Ja miałem manualne lampy za grosze i dawały radę, potem kupiłem yongnuo manualną i w niczym lepsza nie była od tych za 50zł, fakt miała wyświetlacz i duzo guzików
    Skończyło się na zakupie lamp triopo z pełna automatyką TTL, a dodatkowo mają auto fp (hss) i tryby master/slave co przydaje się czasami, lampy chińskie ale z bardzo dobrej serii TR-982IIN, kupiliśmy ze znajomymi prosto od chińczyka, wyszło z cłem i vatem 290zł/szt, wszystkie działają do tej pory.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    SB 600 to dobre lampy ale leciwe... Można ją kupić już za 400-450zł.

Osobiście wolałbym dozbierać 200PLN i kupić używkę SB700. Na alle... są już po 680zł. Będzie nowsza, przyjaźniejsza w użytku i kolega nie będzie narzekał na jakiekolwiek ograniczenia
    Jesli juz mamy nie narzekac na jakies ograniczenia to prędzej w przypadku SB-910 aniżeli SB-700...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Jesli juz mamy nie narzekac na jakies ograniczenia to prędzej w przypadku SB-910 aniżeli SB-700...
    SB 910 jest duuużo droższa i i daje tylko większą moc i zoom palnika
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    SB 910 jest duuużo droższa i i daje tylko większą moc i zoom palnika
    I jeszcze parę innych funkcji... Oczywiście za wyższą cenę. Ale nie o to chodzi- ja odniosłem się tylko do tego, że można narzekać na ograniczenia SB-700 i dlatego jest właśnie SB-910...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów