Nie ma sprawy. Dwajścia złotych.
Nie ma sprawy. Dwajścia złotych.
No to jak załatwiliśmy sprawy poważne (powyżej), to mogę odpowiedzieć. Pytanie pierwsze, w wielkość cache... Otóż mam parę Catalogs, np. osobne do pracy, bo choć rzadko sprzedaję zdjęćia, ale jednak od czasu do czasu mi się zdarza; mam też osobny Catalog do moich zdjeć traktowanych hobbystycznie. Robię też czasem coś w rodzaju jakiegoś małego szkolonka dla wąskiego kręgu, wtedy na ogół przygotowuję sobie jakiś Catalog specjalnie do tego celu, ale daję mu mało, najwyżej giga czy dwa...
Jak robiłem D80, to miałem zawsze ustawione po 10 Giga na Cache i wydawało się, że starcza. Teraz robię nowszą puszką i na Catalog 'Praca' mam ustawione dalej 10 Giga (mało klatek na raz obrabiam, i jak obrobię, to rzadko wracam, a jeśli wracam, to na ogół do konkretnego zdjęcia); wydaje się, że 10 Giga starcza spokojnie. Często po zakończeniu pracy na tym Catalogu bywa, że kasuję całą zawartość Cache, skoro nie będzie mi przez najbliższy czas potrzebna.
Na swoje zdjęćia prywatne ustawiłem kiedyś 20, teraz podniosłem na 25 Giga. Na razie wydaje się, że pracuję w miarę komfortowo, choć szybkości nei osiągam znakomitych (stary komputer). Ale ze zdjęćiami traktowanymi hobbystycznie jest tak, że często do nich wracam, coś podciągnę tu, poprawię tam - więć 25 Giga na moje hobby mi nie szkoda.
Przy imporcie mam ustawione żeby robił podglądy 1:1 (wciąż jeszcze), choć noszę się z myślą, żeby mu zmienić na standartowe. Ale Ty nie musisz się przejmować moimi ustawieniami, bo możesz mieć zupełnie inny styl pracy, inne potrzeby, inne oczekiwania i inny komputer - więć możesz te ustawienia dostosować do siebie, a nie trzymać się moich, czy kogokolwiek innego.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami