Close

Strona 39 z 80 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seś@ Zobacz posta
    Dzięki wielkie 2pompony, za poświęcony mi czas
    Nie ma sprawy. Dwajścia złotych.

Cytat Zamieszczone przez paveu Zobacz posta
    @ 2pompony - Również przyłączam się do podziękowań.
    Nie ma sprawy. Dwajścia złotych.

Cytat Zamieszczone przez paveu Zobacz posta
    Korzystając z okazji zapytam jeszcze o 2 sprawy :

1. Jaką wielkość pliku cache masz ustawioną u siebie w LR ?
    2. Co masz ustawione w "Build Previews" przy imporcie ?
    No to jak załatwiliśmy sprawy poważne (powyżej), to mogę odpowiedzieć. Pytanie pierwsze, w wielkość cache... Otóż mam parę Catalogs, np. osobne do pracy, bo choć rzadko sprzedaję zdjęćia, ale jednak od czasu do czasu mi się zdarza; mam też osobny Catalog do moich zdjeć traktowanych hobbystycznie. Robię też czasem coś w rodzaju jakiegoś małego szkolonka dla wąskiego kręgu, wtedy na ogół przygotowuję sobie jakiś Catalog specjalnie do tego celu, ale daję mu mało, najwyżej giga czy dwa...

Jak robiłem D80, to miałem zawsze ustawione po 10 Giga na Cache i wydawało się, że starcza. Teraz robię nowszą puszką i na Catalog 'Praca' mam ustawione dalej 10 Giga (mało klatek na raz obrabiam, i jak obrobię, to rzadko wracam, a jeśli wracam, to na ogół do konkretnego zdjęcia); wydaje się, że 10 Giga starcza spokojnie. Często po zakończeniu pracy na tym Catalogu bywa, że kasuję całą zawartość Cache, skoro nie będzie mi przez najbliższy czas potrzebna.

Na swoje zdjęćia prywatne ustawiłem kiedyś 20, teraz podniosłem na 25 Giga. Na razie wydaje się, że pracuję w miarę komfortowo, choć szybkości nei osiągam znakomitych (stary komputer). Ale ze zdjęćiami traktowanymi hobbystycznie jest tak, że często do nich wracam, coś podciągnę tu, poprawię tam - więć 25 Giga na moje hobby mi nie szkoda.

Przy imporcie mam ustawione żeby robił podglądy 1:1 (wciąż jeszcze), choć noszę się z myślą, żeby mu zmienić na standartowe. Ale Ty nie musisz się przejmować moimi ustawieniami, bo możesz mieć zupełnie inny styl pracy, inne potrzeby, inne oczekiwania i inny komputer - więć możesz te ustawienia dostosować do siebie, a nie trzymać się moich, czy kogokolwiek innego.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 22-06-2015 o 20:53
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

2pompony - dzięki również, gdzie mam przekazać te dwajścia złotych?
    Ale ale czy możesz wyjaśnić jak się mają ustawienia z panelu Catalog Settings zakładka File Handling do szybkości działania. Czy te ustawienia dotyczą tego co mamy w library a nie w develop?
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Zaraz zaraz - w tym miejscu, o jakim mówisz nie ma nawet gdzie wpisać wartości Cache... Tam, w miejscu o którym mówisz można sobie tylko zaznaczyć, ile czasu LR ma trzymać Previews 1:1 - te potrzebne do Library.

Paveu pytał, ile mam wpisane w miejsce na wielkość Cache, dokładniej Camera Raw Cache (tak zrozumiałem), więć mu w miarę jasno starałem się odpowiedzieć że na ogół mam 25, jak się bawię swoimi zdjęciami, raz z tego roku, potem z tymi sprzed 5 lat, a potem wszystkimi makro z poprzednich dwóch lat i tak sobie skaczę... Jak robię zdjęcia do pracy - mało klatek, obrabiam i zapominam - to tak z dziesięć mi starcza, a jak się wygłupiam z kilkunastoma zdjęciami na pogadankę, to i 1 giga starcza. Z tym, że to się wpisuje w Preferencjach ogólnych, nei Catalogu.

Podaję liczby, które się sprawdzają u mnie, żeby miał pojęcie o rzędzie wielkości, jakich ja używam - choć zauważ, ze wspomniałem też, że te ustawienia wcale nie muszą być ani dobre, ani złe - po prostu są moje, a on (i każdy inny) może sobie wypraktykować swoje, które mu będą lepiej pasowały.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 22-06-2015 o 21:56
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Nie no spoko, ale ja nie nawiązuję do postu Paveu, zadaję całkiem nowe pytania.
    Poza tym ja tam mam jeszcze Standard Preview Sieze, Preview Quality, więc pytam czy to tylko dla modułu library?
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Acha, myślałem, że to dalszy ciąg jakiegoś poprzedniego pytania. Sorry.

Tak, te wielkości mają znaczenie w module Library, a pewnie i w innych - np. Book czy Slideshow, w każdym razie nie w module Develop. Na przykład wielu ludzi nie ustawia tych ustawień zgodnie z tym czym dysponują (np. jaki mają duży monitor), tylko ustawiają wielkości na oko, albo w ogóle nei zmieniają wielkości defaultowych, więc trudno się potem dziwic, ze im LR zwalnia.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

[QUOTE=2pompony;3575653]

No to jak załatwiliśmy sprawy poważne (powyżej), to mogę odpowiedzieć. Pytanie pierwsze, w wielkość cache... Otóż mam parę Catalogs, np. osobne do pracy, bo choć rzadko sprzedaję zdjęćia, ale jednak od czasu do czasu mi się zdarza; mam też osobny Catalog do moich zdjeć traktowanych hobbystycznie. Robię też czasem coś w rodzaju jakiegoś małego szkolonka dla wąskiego kręgu, wtedy na ogół przygotowuję sobie jakiś Catalog specjalnie do tego celu, ale daję mu mało, najwyżej giga czy dwa.../QUOTE]

Ja, jak u siebie utworzyłem drugi katalog, na razie z ciekawości, to zauważyłem że te dwa katalogi korzystają z jednego cache. Nie powinny mieć osobnych folderów na swoje cache ?
    Ps. Masz u mnie 20 zeta
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Powinny, ale tak nie jest. Moim zdaniem byłoby prościej i ergonomiczniej, gdyby tak było - ale bądźmy szczerzy: początkującym by to jeszcze bardziej zamieszało w głowach.

Dlatego ja staram się myśleć co i jak robię: bywa, że w trakcie pracy zmieniam te wielkości, choć jak zapomnę, to i tak się nic strasznego nie dzieje. Przykład: przynoszę 100 klatek z sesji zawodowej, mam oddać powiedzmy 60, więc rozpoczynam obróbkę, robię, robię, mam juz po kilka wersji tergo samego pliku (pion, poziom, cropy, całe ujęcia, itp), cache sobie w międzyczasie rośnie coraz bardziej, kończę obróbkę, eksportuję do jgów w kilku wersjach wielkościowych (do netu, na offset) i kończę pracę - w tym momencie zostaje mi kilka giga plików w cache, o których z góry wiem, że przez najblizsze 3 kwartały do tego całego interesu w ogóle nie zajrzę. To co robię? Kasuję całe cache, bo i tak mi już niepotrzebne.

Dlaczego kasuję, choć mógłbym zostawić? Bo wiem, że za chwilę zacznę się bawić swoimi zdjęćiami hobbystycznie, więć uwalniam przestrzeń dla nich. A swoimi zdjęćiami się bawię bez chronologii: czasem szukam tylko kotków i znajduję te z ostatnich kilku lat, czasem potrzebuję jakichś szklanych gadżetów, więc oglądam 200 zdjęć, ale z przestrzeni dwóch dni jak byłem w fabryce szkła, a czasem szukam wszystkich tramwajów jakie zrobiłem w całej karierze - więc przeglądam tony zdjęć z róznych lat, lokalizacji, i tak dalej. Jeśli coś ze zdjęciami robię w Develop, to cache mi znów puchnie, ale po pierwsze ma miejsce do tego, po drugie jak byłem zapobiegliwy, to mu zwiększyłem limit do 20 giga, więc może sobie puchnąć, po trzecie nie usuwam go, bo dziś szukałem tramwajów, a jutro może zechcę je wszystkie zrobić na czerwono/niebiesko/szaro, więć niech już sobie siedzą w cache.

A jak dopiero teraz sobier przypomniałem, ze cache mam dalej ustawione na powiedzmy 10 giga - to nic nei stoi na przeszkodzie, żeby teraz mu podnieść na 30, jak mam taką fantazję. BYłoby prościej, gdybym mógł od razu dla poszczególnego Catalogu zadeklarować, ile któremu przeznaczam - ale skoro tak nie jest, robię to sobie ręcznie wtedy, jak mi się przypomni. Albo jak oglądając tramwaje nagle przypomni mi się o kotkach, chcę je wczytać i widzę, że przyhamowało.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Dzięki 2pompony
    FuFu X100T
    M

Domyślnie

Dwajścia pieńć.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Dwajścia pieńć.
    FuFu X100T
    M

Strona 39 z 80 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów