Close

Strona 38 z 80 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Takie programy jak CCleaner tylko mogą wysyłać system, lepiej ich nie używać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Develop w ogóle nie korzysta z wygenerowanych podglądów 1:1. Z resztą jest to opisane na stronach Adobe.

Ja nie piszę, co twierdzi Adobe, albo co wg. projektu programu powinno być, a co wynika z użytkowania LR.
    Jeśli przesunięcie zdjęcia, przy dysku SSD, powiększonego 1:1 zajmuje 3-4 sekundy, to nie jest możliwe, aby korzystał z cache, bo to powinno zająć ułamek sekundy.
    A aktualnie obrabiane zdjęcie powinno siedzieć w RAM, co oznacza tylko, że przesuwanie takiego zdjęcia powinno być w pełni płynne, a tak nie jest i wyraźnie widać, że LR stopniowo nakłada kolejne elementy obróbki.
    LR działa tak jak powiedziałem, a to, że zajmuje mu to tyle czasu nei oznacza, że działa inaczej, tylko że LR ma jakieś kłopoty, w tym mogą być też znane kłopoty na styku z dyskami SSD. Nie wiem czemu się tak dzieje, ale tak bywa, są na ten temat tego liczne skargi.

Gdybym chciał opowiadać jak działa LR nie na podstawie wiedzy tylko odczuć, powiedziałbym, że czasem podglądy są w Patagonii i ciągnę je stamtąd modemem 56k. Z tym że odczucia bywają mylące, co wychodzi na jaw zwłaszcza jak się ktoś upiera, żeby na ich podstawie wyciągać wnioski co do pracy programu.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 22-06-2015 o 10:59
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Takie programy jak CCleaner tylko mogą wysyłać system, lepiej ich nie używać.
    W sumie, CCleanera używam parę ładnych lat. Jeszcze za czasów XP-eka. Nigdy mi nic się nie wysypało a czyści śmieci z przeglądarek znakomicie. Myślałem, że ,,czesze'' też ścieżki dostępu do cache w LR.
    Ostatnio edytowane przez Seś@ ; 22-06-2015 o 13:31 Powód: dopiska
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Seś - trochę ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo wygląda, jakbyś mówił o dwóch różnych sprawach. Ustalmy, że są dwa rodzaje podglądów: tzw. Preview 1:1 (używany w Library i pewnie innych modułach) i te częściowe podglądy, coś jak pseudo FastLoadData, które służą tylko pracy w module Develop i siedzą w Camera Raw Cache.

Oba typy są tworzone w różnych okolicznościach, nie są wieczne, oba są wymazywane przez samego LRa, przy czym masz niejaki wpływ na to, kiedy LR je skasuje.

1. Preview 1:1
    Po pierwsze jest tworzony na żądanie użytkownika i można się bez nich obejść, jeśli nie będziesz wykonywać pewnych rzeczy, np. nie będziesz chciał oglądac powiększeń 1 do 1 w Library. Wtedy, do tworzenia miniaturek na filmstripie czy w Navigatorze można sobie zrobić podglądy mniejsze, bo wystarczą. Podglądy te siedzą w foldearch obok Catalogu, i masz wpływ na to, kiedy LR je wymaże ustalając to w Preferencjach Catalog, rubryczka: automatically discard 1:1 preveiws > i tu wybrać po jakim czasie, albo nigdy. Ostrzegam przed 'nigdy' tak na marginesie, chyba, że masz nieograniczoną ilość miejsca na dysku.

2. CR Cache
    Tworzenie tych podglądów jest niezależne od użytkownika, każde wczytanie RAWa (nie mam tej pewności o jpgach) do modułu Develop spowoduje zapisanie pliku z cząstkowym podglądem do folderu Camera Raw Cache. LR oczywiście też zacznei je wymazywać, rozpoczynając od najstarszych, ale dopiero wtedy, kiedy zadeklarowana w Preferencjach objętość całego folderu zacznie się kurczyć. Jeśli zadeklarowałeś, żeby całość Cache miała tylko 1 Gb (to chyba defaultowe ustawienie), wtedy dość szybko starsze podglądy zaczną być kasowane. Jeśli zmienisz to na 30 Gb, zyskasz na czasie, podglądy będą trwać jakiś czas dłużej, ale 30 giga na dysku stracisz na CR Cache - Twój wybór.

Capisci?

Wracając do Twojego pytania: to wcale nei CCleaner musi być powodem tego, że tracisz podglądy. Może być i tak, że upłynął już czas, jaki ustawiłeś w Prefs na czas trzymania Previews 1:1, albo zabrakło już miejsca, jakie zadeklarowaleś, że możesz poświęcić na CR Cache - więc LR zaczął kasować najstarsze. Jak widzisz wcale nie musiał brać w tym udziału ktoś trzeci, LR teżmógł to spokojnie zrobić, skoro nie dałeś mu jasno do zrozumienia, żeby się opanował.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ja RAW- trzymam na dysku zewnętrznym. Ładując do LR zaznaczam > smart preveiws i bez dysku lub z dyskiem zew. obrabiam. W Preferencjach Catalog, rubryczka: automatically discard 1:1 preveiws mam > nigdy, cache mam na 10 Gb. Ale chodzi mi dokładnie o to, że w danym folderze mam np. 10 zdjęć. Otwieram je 1:1 i wiadomo, każde wczytuje się jakieś 2-4 sek. Ale po otwarciu wszystkich 10-ciu fot już powiększenie chodzi płynnie. Po wyłączeniu komputera (nie uśpieniu), od nowa pojawia się te powolne wczytywanie powiększeń 1:1, lub nawet 1:2. Nie mam szybkiego komputera ale dlaczego po wyłączeniu i uruchomieniu ten zapis w cache ginie ?
    FuFu X100T
    M

Domyślnie

Nie mam pewności (bo nie korzystam) jak naprawdę działa Smart Preview - choć oczywiście wiem, co na ten temat mają do powiedzenia marketingowcy Adobe.

A co do bolesnej sprawy Twoich lagów - można by zadać parę pytań: np. czy ten zapis z cache ginie jak mówisz, czy też nie ginie, tylko tyle czasu jest wczytywany? Może CR Cache nei siedzi na szybkim dysku? Może jest tak sfragmentowany, że nie spełnia swojej roli dobrze? Może system nie pomaga LRowi, tylko staje mu w poprzek, na przykłąd za pośrednictwem jakichś RAMdisków (nie mam pojęcia co to takiego) czy innych ustawień? Może wydaje Ci się to wolne, ale zmieniłbyś zdanie, gdybyś sztucznie wykasował cache i zobaczył ile wtedy zdjęcia się wczytują, np. nie 2-4 sekund, tylko 8-12? Może oczekujesz zbyt wiele porównując pracę z plikiem wczytanym do RAMu, a zczytanym z dysku?

Prześledziłbym jakiś poradnik jak usprawnić pracę w LRze, jest tego całkiem sporo - tylko uprzedzam, wiąże się to niejednokrotnie ze sporymi zmianami: okazuje się, że czasem trzeba gdzie indziej przenieść pliki, czasem cache, albo konieczne będą jeszcze jakieś bardziej istotne zmiany... Ja po którymś tam razie musiałem wywrócić do góry nogami swoje przyzwyczajenia, ale per saldo stwierdzam, że się opłacało, choć wiązało się to ze zmianą organizacji...
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 22-06-2015 o 14:50
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Nie mam pewności (bo nie korzystam) jak naprawdę działa Smart Preview - choć oczywiście wiem, co na ten temat mają do powiedzenia marketingowcy Adobe.

A co do bolesnej sprawy Twoich lagów - można by zadać parę pytań: np. czy ten zapis z cache ginie jak mówisz, czy też nie ginie, tylko tyle czasu jest wczytywany? Może CR Cache nei siedzi na szybkim dysku? Może jest tak sfragmentowany, że nie spełnia swojej roli dobrze? Może system nie pomaga LRowi, tylko staje mu w poprzek, na przykłąd za pośrednictwem jakichś RAMdisków (nie mam pojęcia co to takiego) czy innych ustawień? Może wydaje Ci się to wolne, ale zmieniłbyś zdanie, gdybyś sztucznie wykasował cache i zobaczył ile wtedy zdjęcia się wczytują, np. nie 2-4 sekund, tylko 8-12? Może oczekujesz zbyt wiele porównując pracę z plikiem wczytanym do RAMu, a zczytanym z dysku?

Prześledziłbym jakiś poradnik jak usprawnić pracę w LRze, jest tego całkiem sporo - tylko uprzedzam, wiąże się to niejednokrotnie ze sporymi zmianami: okazuje się, że czasem trzeba gdzie indziej przenieść pliki, czasem cache, albo konieczne będą jeszcze jakieś bardziej istotne zmiany... Ja po którymś tam razie musiałem wywrócić do góry nogami swoje przyzwyczajenia, ale per saldo stwierdzam, że się opłacało, choć wiązało się to ze zmianą organizacji...
    To co piszesz na początku to dla mnie czarna magia . Poczytałem wcześniej różne porady, jak ustawiać itd. Przenosiłem na początku folder cache z dysku ,,C'' na ,,D'' i z powrotem Też na początku wszystkie obrobione foty w LR poszły mi się ,,wietrzyć'' bo gmerałem w katalogu I musiałem wczytywać na nowo, leżą sobie teraz surowe Ale teraz zobaczyłem że, dłuższe wczytywanie powiększenia 1:1 dokonuje się w Library, w Develop znośnie. Z tego co piszesz że może się wczytywać 8-12 sek to u mnie, jednak nie jest źle I tak coraz bardziej kocham ten program Choć zauważyłem, że LR czasem żyje własnym życiem
    FuFu X100T
    M

Domyślnie

To, że obserwujesz lagi w Library (a nie Develop) zmienai nieco optykę. Wygląda na to, że masz kłopoty z podglądami 1:1 (1:1 Previews), a nei z CR Cache.

Zacząłbym od tego, żeby zoptymalizować Catalog, to znaczy wykonać komendę File > Optimize Catalog. Uwaga! Może to potrwać w zależności od komputera, konfiguracji, wielkości bazy całkiem sporo, bardzo nie radzę mu wtedy przeszkadzać, a szczególnie brutalnie przerywać zadania... Kiedyś wpadłem w lekką panikę, jak po kwadransie zobaczyłem, że cały czas mieli i wygląda jakby zastygł w tej czynności - ale jak skończył okazało się, że wyszlo mu to na dobre. Po optymalizacji Catalogu podglądy powinny być neico żwawsze.

Może się też okazać, ze dotarłeś do granic wydolności swojego komputera i po prostu wyżej nerek nei podskoczysz... Może wszystko idzie podręcznikowo dobrze, dbasz o optymalizację często, robisz wszystko dobrze - tylko po prostu tyle musi to trwać... Weź pod uwagę, że pokazanie obrazka z RAMu zawsze będzie szybsze, niż zczytanie z dysku i na to rady nie ma, niezależni co byś nei pozmieniał w konfiguracji.

Słowem może być i tak, że chcesz pod względem szybkości mieć Ferrari a nie Poloneza, tylko nie zauważyłeś, że już jedziesz Ferrari - a Ferrari, pomimo tego że jest szybkie, to z Zakoapengo do Gdańska nie zajedzie w pół godziny nawet jak się poleje z wysiłku do portek.

Taki smutny los operatora LRa...
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    To, że obserwujesz lagi w Library (a nie Develop) zmienai nieco optykę. Wygląda na to, że masz kłopoty z podglądami 1:1 (1:1 Previews), a nei z CR Cache.

Zacząłbym od tego, żeby zoptymalizować Catalog, to znaczy wykonać komendę File > Optimize Catalog. Uwaga! Może to potrwać w zależności od komputera, konfiguracji, wielkości bazy całkiem sporo, bardzo nie radzę mu wtedy przeszkadzać, a szczególnie brutalnie przerywać zadania... Kiedyś wpadłem w lekką panikę, jak po kwadransie zobaczyłem, że cały czas mieli i wygląda jakby zastygł w tej czynności - ale jak skończył okazało się, że wyszlo mu to na dobre. Po optymalizacji Catalogu podglądy powinny być neico żwawsze.

Może się też okazać, ze dotarłeś do granic wydolności swojego komputera i po prostu wyżej nerek nei podskoczysz... Może wszystko idzie podręcznikowo dobrze, dbasz o optymalizację często, robisz wszystko dobrze - tylko po prostu tyle musi to trwać... Weź pod uwagę, że pokazanie obrazka z RAMu zawsze będzie szybsze, niż zczytanie z dysku i na to rady nie ma, niezależni co byś nei pozmieniał w konfiguracji.

Słowem może być i tak, że chcesz pod względem szybkości mieć Ferrari a nie Poloneza, tylko nie zauważyłeś, że już jedziesz Ferrari - a Ferrari, pomimo tego że jest szybkie, to z Zakoapengo do Gdańska nie zajedzie w pół godziny nawet jak się poleje z wysiłku do portek.

Taki smutny los operatora LRa...
    Pod względem optymalizacji Catalogu, to jestem maniakiem tej czynności, od początku. Optymalizację przeprowadzam po każdym usunięciu jakiś badziewnych zdjęć. Raczej dotarłem do granic wydajności mojego ,,poloneza'' (Laptopa) Mam 4 Gb Ramu i jakiś tam procesor. Tak czytając wypowiedzi innych, tu użytkowników LR-a, którzy to mają po 16 Gb Ram, i7 procesory i inne, nowsze ,,bebechy'' i narzekają, to chyba nie mam co ja narzekać Dzięki wielkie 2pompony, za poświęcony mi czas
    FuFu X100T
    M

Domyślnie

@ 2pompony - Również przyłączam się do podziękowań. Korzystając z okazji zapytam jeszcze o 2 sprawy :

1. Jaką wielkość pliku cache masz ustawioną u siebie w LR ?
    2. Co masz ustawione w "Build Previews" przy imporcie ?
    Ostatnio edytowane przez paveu ; 22-06-2015 o 19:29
    D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
    PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.

Strona 38 z 80 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów