Close

Strona 37 z 80 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

no własnie; czyli wsparcie GPU byłaby wskazana.
    Generalnie to ziarno zwątpienia zasiał we mnie mój dobry znajomy, który przesiadł się z imac-a (na i7, HDD) chyba z 2012r z fhd na imac-a z retiną 5K (i7+SSD) i załamał się szybkością... Nowy sprzęt wyświetla RAWy kilka razy wolniej niż stary. Jakby nie patrzeć, na starszym sprzęcie trzeba było zrobić renderowanie max 2mpix obrazu, na nowym prawie 15mpix !! czyli 7.5raza więcej. Monitory 4K to wprawdzie "tylko" ok. 8mpix, ale wyobrażam sobie że bez wsparcia GPU albo innej mega-optymalizacji kodu, o komforcie pracy będzie można zapomnieć.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Wsparcie GPU tu nie jest specjalnie potrzebne. LR jest tak archaicznym tworem (jeśli chodzi o kod i wykorzystanie sprzętu), że nawet Tesla nie przyśpieszyła by zbytnio jego pracy.
    Nie wiem jak to dokładnie robią, ale wygląda, że w LR za każdym razem jest renderowane całe zdjęcie, a jedynie wyświetlany jego fragment, po przesunięciu - dokładnie to samo od nowa.
    Nie możliwe, aby mając do dyspozycji 16 GB RAM, procesor i7 4. gen. wszystko chodziło tak samo powoli jak na i5 1. generacji. Różnice w mocach procesorów są kolosalne, a LR i tak oba wykorzystuje na 100% i potrzebuje dokładnie tyle samo czasu na wyświetlenie fragmentu obrobionego zdjęcia.

Podejrzewam, że do czasów LR 8 lub nawet 9 nie będzie optymalizacji wyświetlania w LR.

"Głupie" malowanie pędzlem z zaznaczeniem maski (wtedy nie wyświetla efektów filtrów) powoduje, że odświeżanie malowania spada nawet do 1-2 kl/s dodatkowo z 2-3s opóźnieniem...
    Wyraźnie widać, że efektywne wykorzystanie bibliotek graficznych przerosło programistów z Adobe.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

A ja myślę, że będzie lepiej. Photoshop dostał wyświetlanie zdjęcia na GPU już lata temu i od tamtego czasu przybliżanie/oddalanie/przesuwanie jest idealnie płynne zawsze, wszędzie i niezależnie od sytuacji. Od niedawna to samo mamy w ACR (wersja 8.0 wzwyż) i jest równie dobrze. Pierwszą godzinę nie mogłem się przyzwyczaić, po drugiej już nie mogłem wrócić. Po miesiącu jak usiadłem do kompa z ACR w wersji 6.0 to myślałem, że komputer zepsuty. Sam LR nie używam, ale mam nadzieję, że wprowadzą zmiany jak najszybciej, różnica w komforcie jest nie do opisania.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    W develop obraz jest za każdym razem generowany od podstaw.
    Tutaj jest napisane coś wręcz przeciwnego :
    http://jkawecki.pl/blog/jak-przyspie...-w-10-krokach/

I komu tu wierzyć ? Wg p. Kaweckiego z w/w linka, wygenerowanie podczas importu podglądów 1:1 przyśpieszy jednak pracę w module Develop. Może uczynny forumowicz 2pompony też by wypowiedział się w tej kwestii, zwłaszcza, że chyba jest w spawach LR-a niekwestionowanym autorytetem (nie deprecjonuję bynajmniej w tym miejscu porad innych użytkowników)
    Ostatnio edytowane przez paveu ; 21-06-2015 o 20:08
    D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
    PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.

Domyślnie

O, widzę, że się mnie wywołuje do tablicy...

Paweu, stanowczo nei pretenduję do bycia autorytetem w jakiejkolwiek dziedzinie poza samym sobą (bo na ogół to ja właśnie najlepiej wiem jakie ja sam mam odczucia ) - ale czasem po prostu, jeśli jestem w jakiejś dziedzinie wystarczająco obyty, doświadczony, czy mówiąc najogólniej au courant, to staram się prostować pomyłki, przeinaczenia, lekkie i większe głupoty lub w końcu inne kretyńskie teorie, jakie się na forum pojawiają. I to nei z powodu własnej świętości, tylko własnego lenistwa - łatwiej teraz jakąś głupotę wypunktować, bo jak raz ludziom w głowach zasiędzie, to nie ma takiej siły w znanym kosmosie, która ją wtedy wykorzeni.

Czy w Develop obraz jest generowany za każdym razem od podstaw? Oczywiście nie, to byłoby sprzeczne z całą filozofią pracy na komputerze, gdzie praca procesora jest wyżej ceniona niż miejsce na dysku. Z drugiej strony cały proces jest nieco bardziej skomplikowany, niż proste wyświetlenie podglądu 1:1.

Otóż moduł Develop, poza pierwszym (initial) pokazaniem zdjęćia, w swojej pracy bezpośrednio nie korzysta z podglądów 1:1, ponieważ korzysta w całości ze swoich własnych podglądów, które przechowuje w Camera Raw Cache. To właśnei dlatego opłaca się zmienić w Preferencjach defaultową wielkość Cache na większą. Mówiąc w największym uproszczeniu - jeśli do Develop ładuje się zdjęcie, program sprawdza czy coś w rodzaju jego podglądu jest obecne w Cache; jeśli jest, to się do tego skaszowanego pliku odwołuje, a jeśli nie ma go w cache, to go tam tworzy. Tworzy właśnie po to, żeby nie musieć za każdym razem obliczać danych z RAWa.

Zatem powiedzenie, że za każdym razem moduł Develop oblicza zdjęćie od podstaw jest nieprawdziwe, bo jeśłi ma jego - cudzysłów - FastLoadData* w CR Cache, to je stamtąd pobiera - aczkolwiek, trzeba przyznać, że pytanei dotyczyło czegoś o nazwie Preview 1:1, które rzeczywiście uczestniczy w pracy Develop tylko w momencie pierwszego pokazania obrazka, a potem już nie. Potem już w pracy uczestniczą pliki z CR Cache - to znaczy coś innego.

A wracając do pytania o to, czy Previews 1:1 przyspieszają pracę w Develop? Jako się rzekło, Develop tworzy dla każdego obrabianego RAWa (nie jestem pewien czy dla jpga, bo mnie to nie interesowało) odpowiedni plik w Cache... Być może jakieś części Preview 1:1 w tym uczestniczą, ale Adobe milczy na ten temat; autorytatywne wypoweidzi na ten temat można potraktować jako czyste spekulacje. Na pewno przyspiesza początkowe (initial) pokazanie obrazka, potem już nie.

--------------
    *dla wyjątkowo dociekliwych - FastLoadData jest wyłącznie w nagłówkach plików DNG, w RAWach się nei pojawia, bo LR z definicji nie zapisuje nic do RAWów, więc to co siedzi w CR Cache można by nazwać czymś jak FastLoad Data w cudzysłowiu, albo pseudo FastLoadData, bo działa niemal identycznie, ale nie jest zapisane jako nagłówek pliku, tylko siedzi całkiem gdzie indziej na dsyku.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 21-06-2015 o 22:27 Powód: przepraszam wszystkich za 'nei' zamiast 'nie', ale pomimo starań chyba nie wszystkie poprawiłem
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

2pompony ranking twoj rosnie, ze az milo tak trzymaj! i nie daj sie wyprowadzic z rownowagi

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carlos_lo Zobacz posta
    2pompony ranking twoj rosnie, ze az milo
    Dopisali mi coś na plus do rankingu? Jak miło!

Nieco dla rozluźnienia, a może jako pewną odskocznię zejdę na chwilkę na tylko pozornie kompletnie boczny tor... Otóż sama idea pracy modułu Develop - tzn. nei obliczać za każdym razem, tylko odwoływać się do cache - jest zgodna z boskim planem, jeśli ktoś uważa, że człowieka stworzył bóg.

Stwierdzono podczas mozolnych badań, że człowiek działa identycznie. Na przykład jeśli próbuje znany i wiadomy mu w danej chwili płyn (powiedzmy ma przed sobą Coca Colę, Mirindę i mleko - celowo wymieniam trzy płyny o różnym wyglądzie i wie, po co w danym momencie sięga), to jeśli wcześniej poznał smak tych płynów, teraz zamiast ciągnąć informacje z kubków smakowych języka, a następnie je przetwarzać, mózg odwołuje się do zapisanych doznań, czyli do cache. Tak jest o wiele bardziej energooszczędnie.

Mózg musi dopiero włączyć dopalanie i przetworzyć całą masę danych jeśli właściciel nie wie co pije, lub nie zna tego płynu - to znaczy, jeśli danych informacji nei ma w cache, lub nie można się do nich odwołać. Czyli dokładnie tak, jak moduł Develop!

Wiecie przy jakiej okazji były robione takie badania? Przy okazji tworzenia reklam, a w zasadzie styku reklamy i antropologii - czyli jak ciemnemu ludowi wcisnąć więcej i szybciej za pomocą reklamy, i jak zrobić, żeby się z tego już nie wywinął.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 22-06-2015 o 00:04
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie Lightroom 6

generalnie sprzedaz opiera sie na potrzebie i niewiedzy, mozna kreowac i jedno i drugie, ale jak, to jeszcze nie wiem

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Czy w Develop obraz jest generowany za każdym razem od podstaw? Oczywiście nie, to byłoby sprzeczne z całą filozofią pracy na komputerze, gdzie praca procesora jest wyżej ceniona niż miejsce na dysku. Z drugiej strony cały proces jest nieco bardziej skomplikowany, niż proste wyświetlenie podglądu 1:1.

Otóż moduł Develop, poza pierwszym (initial) pokazaniem zdjęćia, w swojej pracy bezpośrednio nie korzysta z podglądów 1:1,
    Develop w ogóle nie korzysta z wygenerowanych podglądów 1:1. Z resztą jest to opisane na stronach Adobe.
    Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    ponieważ korzysta w całości ze swoich własnych podglądów, które przechowuje w Camera Raw Cache. To właśnei dlatego opłaca się zmienić w Preferencjach defaultową wielkość Cache na większą. Mówiąc w największym uproszczeniu - jeśli do Develop ładuje się zdjęcie, program sprawdza czy coś w rodzaju jego podglądu jest obecne w Cache; jeśli jest, to się do tego skaszowanego pliku odwołuje, a jeśli nie ma go w cache, to go tam tworzy. Tworzy właśnie po to, żeby nie musieć za każdym razem obliczać danych z RAWa.

Zatem powiedzenie, że za każdym razem moduł Develop oblicza zdjęćie od podstaw jest nieprawdziwe, bo jeśłi ma jego - cudzysłów - FastLoadData* w CR Cache, to je stamtąd pobiera - aczkolwiek, trzeba przyznać, że pytanei dotyczyło czegoś o nazwie Preview 1:1, które rzeczywiście uczestniczy w pracy Develop tylko w momencie pierwszego pokazania obrazka, a potem już nie. Potem już w pracy uczestniczą pliki z CR Cache - to znaczy coś innego.
    Ja nie piszę, co twierdzi Adobe, albo co wg. projektu programu powinno być, a co wynika z użytkowania LR.
    Jeśli przesunięcie zdjęcia, przy dysku SSD, powiększonego 1:1 zajmuje 3-4 sekundy, to nie jest możliwe, aby korzystał z cache, bo to powinno zająć ułamek sekundy.
    A aktualnie obrabiane zdjęcie powinno siedzieć w RAM, co oznacza tylko, że przesuwanie takiego zdjęcia powinno być w pełni płynne, a tak nie jest i wyraźnie widać, że LR stopniowo nakłada kolejne elementy obróbki.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ma ktoś jakąś wiedzę w temacie- jaki ma wpływ czyszczenie CCleanerem dysków a późniejsze generowanie podglądów 1:1 ? Mam wrażenie (a używam CCleanera) że otwarte wcześniej zdjęcie/zdjęcia, otwierane za jakiś czas ponownie generuje podgląd ok 2-4 sek. Tak jak by CCleaner czyścił ścieżki do utworzonego cache.
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Strona 37 z 80 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów