Szukaj
Witam Wszystkich,
Właśnie, też jestem przed zakupem nowego sprzętu.
Mam trochę doświadczeń za sobą z D70.
Standardowy dylemat na forum.
Przeczytałem tu sporo na temat wyboru D7100 vs D610.
Znam techniczne różnice, trochę wady i zalety obydwu.
Proszę o odpowiedź szczególnie tych, którzy pracują na tych body lub się przerzucili.
Często piszecie, że poza wizjerem i ISO co do pełnej klatki D610 to główne zalety a zdjęcia trudno jest rozróżnić w 99%.
I tu mam dylemat bo zarówno w teście porównawczym tu na forum (sampli z tych body) a szczególnie w innych galeriach dostrzegam znaczącą różnicę między fotkami z D7100 i D610... chodzi o kolory, plastykę, ostrość itd..
I pytanie czy to kwestia może tego, że pełnej klatki używają głównie ludzie z większym doświadczeniem?
A może dlatego, że do tych body na ogół podpinane są lepsze obiektywy?
Sam nie wiem.
Głównie interesuje mnie portret, ale też fotografowanie okazjonalnych sytuacji jak ślub.
Bo jeśli rzeczywiście dołożenie 2000 zł do D610 w porównaniu do D7100 jeśli nie ma zauważalnych różnic na zdjęciach nie jest uzasadnione?
Chodzi mi tu głównie o efekt pracy czyli jakość zdjęć.
Zapewne kilku z Was skomentuje, bym nie mając wystarczających doświadczeń i wiedzy kupił sobie np. 5300 albo coś innego, ale proszę pomińmy te komentarze.
Chce się jak najwięcej nauczyć, między innymi bazując na tym forum i Waszej pomocy.
Dzisiaj zaczynam od wyboru body.
Oczywiście doceniam ogromną rolę szkieł i też docelowo chce się zapopatrywać w dobre polecone jasne szkła. Widzę na zdjęciach ogromne różnice. NA pewno 85 1.8G 50 1.8G i 35 1.8....
NA obydwa body jest cash back z którego koniecznie chce skorzystać, jeśli mam kupić któryś z tych obiektywów.
Z góry dzięki za podpowiedzi
do portretu kupuj FX ; z dobrym szkłem da oczekiwaną plastykę
Jak do portretu to chyba pełna klatka.
Pamiętaj tylko, że na 2000 różnicy ceny w body się nie kończy. Obiektywy dedykowane do FX s ą znacznie droższe - ot choćby wspomniana przez Ciebie 35. Musisz liczyć się z większymi kosztami. Ja póki co zostałem przy 7100 bojąc się właśnie wydatków na szkła .. kwestia zasobów na hobby.
Jeśli masz kasę na body fx to nie ma się co zastanawiać... ja osobiście żałuję że nie miałem ich więcej... I te szkła dobre.
D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
http://500px.com/arekkruszka
FB MM
Co do 35 1.8 to się zgodzę tu jest alternatywa z równie jasnym światłem, ale czy przy 50 1.8G i 85 1.8G można coś taniej pod DX by było równie jasno i ładnie? Swoją drogą nie muszę mieć od razu wszystkich najlepszych obiektywów, ale jakbym chciał D7100 robić równie dobre zdjęcia to też bym zapewne (oprócz 35) musiał kupić te same obiektywy?
(pomijam fakt tele...z powodu kropa DX ma swoje zalety ale akurat to nie jest dla mnie ważne)
A to jeszcze pytanko do pracujących na D610, Z tego co wyczytałem D610 może pracować w trybie DX? Czyli podpinając 35 DX 1.8G i włączając ten tryb miałbym jak w D7100? Czyli wszelkie winiety nie pojawiały by się już na zdjęciu?
D70 + 18-70 + 70-300 - starocie do wymiany idą.... i niedługo będzie coś nowego...
Akurat w przypadku 35/1.8DX, można pokusić się o używanie tego szkła nawet w trybie FX. Winieta jest niewielka. Jak podepniesz szkło dx do d610, to automatycznie aparat przełączy się na tryb dx (chyba, że z mienisz to w ustawieniach aparatu).
Miałem (jeszcze mam) d7100 i teraz mam d750 i do portretów też polecam zdecydowanie pełną klatkę.
Minusem jest, jak napisał patefonik cena szkieł. Zwłaszcza zoomów
Nie ma się czym chwalić
ja raz zabralem na maly wypad urlopowy D600 i 50 1.8 G mozna niezle powalczyc z jednym szklem
i podobnie bylo z D7100 tez zabralem jedno szklo 35 1.8 G
obydwa szkla to byl wybor jakosc obrazu do ceny nie wygorowanej a dajacej super fotki urlopowe
Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny
jak Cie stac to bierz FX - D610 i z 2-3 jasne stalki albo jakis zoom 2.8 na poczatek polecam 28-50-85 1.8G mozna kupic uzywki za ok 3,5k i uzupelnic spacerowym zoomem T 28-75![]()
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Skontaktuj się z nami