Jak będę miała chwilkę i okazję to wrzucę jeszcze fotki z innych warunków pogodowych oraz coś z dłużej ogniskowej z bokehem.
Różnice są między nimi ale to i tak każdy oceni po swojemu jak duże (co do barw to zdjęcie z 1670 bardziej oddaje rzeczywistość) - ciężko też wydać opinię z jednego zdjęcia, bo czasem wady i zalety wychodzą w określonych warunkach. Dla mnie różnice są takie, że bez problemu odróżniam które zdjęcie jest z którego obiektywu - jpg nie robię (a jeśli już to bardzo rzadko) stąd wywołane raw i za bardzo nie interesują mnie korekcje w aparacie. Ja miałam okazję mieć 1670 w Tatrach i powiem szczerze, że jak robiłam zdjęcia i patrzyłam na ekranie jak wyszło to byłam przekonana, że będzie jak zawsze - na ekraniku piękne barwy, kontrast a po zrzucenia na kompa blade, często mydlane. A okazało się, że przy 1670 po zrzuceniu na kompa wygląda super i tak naprawdę nie mam praktycznie nic do obrabiania. I to dla mnie była ta podstawowa różnica. Dużo większe różnice widać też przy fotkach pod światło.
Dodam jeszcze jedną istotną rzecz - ja nie kupiłam tego obiektywu nowego (bo cena jest rzeczywiście dość wysoka)- kupiłam o ponad 1 tys taniej niż nowy i mam na niego jeszcze ponad rok na gwarancji sony i tylko i wyłącznie dlatego się na niego zdecydowałam, bo wiedziałam że jak mi się nie spodoba to odsprzedam bez straty. No ale tak go polubiłam, że go z pewnością nie sprzedam. Spotkałam się również z opiniami posiadaczy tych obiektywów, że też byli zaskoczeni jak fajnie sobie radzi, bo nie byli na to nastawieni kiedy patrzyli na testy.
Co do fotki na 70mm na f4 to mam kilka takich portretów tylko nie bardzo chcę to publicznie wrzucać bez zgody osób trzecich. Zrobię coś neutralnego w wolnej chwili i wrzucę.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami