Ja bym wolał 16-70 ze względu na lepsze MFD i odwzorowanie, 1:4.3 a 1:9.1 to spora różnica jak się chce mieć coś uniwersalnego to warto mieć możliwość robienia zbliżeń. No i mój ulubiony szerszy kącik...Ale nie nie nie, na razie wciąż nie chcę iść tą drogą.
Za to wczoraj wróciłem z 4dniowego łażenia po Gorcach i Beskidzie Sądeckim. Z fotozabawek zabrałem a6k+e10-18+e55-210+4aku+torbę z jakimiś szmatkami, pilocikiem, pędzelkiem. Jak ważyłem to w sumie wyszło ok 1300g (910g sam aparat z obiektywami i baterią więc trzeba doliczyć ok 50% extra na opakowanie i pierdoły) więc całkiem sporo jak na cały plecak ok. 11kg. Co prawda z lustrzanką byłoby z całym majdanem pod 1-1.5kg więcej - większa torba, lepsze paski które to dźwigają, cięższe baterie no i sama masa sprzętu, natomiast dobry kompakt ważyłby ze wszystkim już pod 500-600g (też trzeba jakąś kaburkę z paskiem, baterie, sprzęt do czyszczenia...) i nie dziwię się że niektórzy się na nie przesiadają. Przy jednodniowej wyprawie w góry bezlustro czy kompakt to w zasadzie nie ma większego znaczenia natomiast jak zaczyna się chodzić trochę więcej to jest już duża różnica. Wiadomo że teoretycznie lepiej zrzucić z kilogram z brzucha i zabrać sprzęt lepszy ale cięższy o te 700g... z tym że wygoda to co innegoŹle się nosi torbę z aparatem i dodatkowym obiektywem przy dużym plecaku, zawsze gdzieś się obija i zawadza (nawet jak już ją miałem utrzymaną wygodnie pasem biodrowym plecaka to i tak się ocierała o udo przy wchodzeniu pod górę), a jak jest w plecaku to się często nie chce po niego sięgać (choć jak było coś naprawdę ciekawego to jednak instynkt łowcy u mnie zwyciężał;p), przekładanie obiektywów też bywało uciążliwe...
Nie wiem, może by starczył 16-50 i okazjonalne cropowanie/panorama, w takiej spasowanej torbie byłby mały i wygodny. Może kiedyś się jeszcze trafi podobna wycieczka to tylko na nią kupię obiektyw a potem odsprzedam. Czy nawet kompakta...
No i zobaczę po zdjęciach czy było warto to zabierać, na razie oglądałem je tylko na wyświetlaczu, jak coś po selekcji zostanie to powrzucam![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami