Dziękuje serdecznie za propozycję jak również informację. Poczytam i przeanalizuję dokładnie Wasze wskazówki.
Na kilka dni przerzuciłem do Rx10 kartę z kamery - Sandisk - 0k. 30 mb - nagrywanie. Okazało się że robiąc zdjęcie w trybie auto w najwyższej rozdzielczości i jakości (tylko JPG) po zrobieniu zdjęcia - mijały ok 3-4 sekundy abym mógł zrobić kolejne zdjęcie. Dokupiłem teraz: SanDisk Extreme Pro 32 GB 95 MB/s SDHC i powiem szczerze różnicy nie ma żadnej. Pstrykam zdjęcie (patrząc w wizjer) potem mam kilka sekund czarnego ekranu i po upływie tych 3 sekund mogę dopiero robić kolejne zdjęcie. Najgorsze jest to że jeżeli mam w głowie kolejne zdjęcie i używam od razu zoomu aby w kolejnym zdjęciu przybliżyć obiekt - aparat przełącza na zoomowanie zdjęcia już zrobionego - wrrrrrrrr.
Czy mam coś źle ustawionego czy tak po porostu ma być? Chyba nie możliwym jest aby aparat tej klasy plus mega szybka karta - miały takie opóźnienia w robieniu jednego a kolejnego zdjęcia. Oczywiście w moim starym aparacie jest bardzo podobnie ale on ma już z 8 lat!

Będąc w podziemiach bardzo lekko oświetlonych - muszę przyznać że aparat dobrze sobie radzi i nawet iso3200 jest do przyjęcia. Oczywiście można zawsze użyć lampy - lecz wtedy zdjęcie nie oddaje rzeczywistego klimatu.

Pozdrawiam i czekam na wskazówki