Close

Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 224
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Faktycznie, identyczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    (...)w tak ciemnym lokalu jak mój (ściany walnąłem na ciemny grafit - prawie czarny) (...)
    Uśmiechnąłem się lekko, gdy przeczytałem dziś:
    W związku z tym zaleca się, aby ściany pracowni fotograficznej były jasne, białe. Malowanie wnętrza pracowni ciemnymi farbami jest co najmniej nieporozumieniem.
    S. Dederko Światło i Cień w Fotografii, Polskie Wydawnictwo Fotograficzne 2006.

Alyx
    Gość

Domyślnie

w zwiazku z CZYM?

Domyślnie

Oto całość akapitu:
    Specjalnym rodzajem oświetlenia jest światło odbite, świadomie lub przypadkowo, od powierzchni znajdujących się w pobliżu fotografowanego przedmiotu. Nazywamy je światłem resztkowym. Nie należy go lekceważyć. Stanowi ono bowiem ważny element oświetlenia i jest najlepszym, najnaturalniejszym dodatkowym światłem rozświetlającym. Rozjaśnia głębokie cienie w stopniu bardzo słabym, ale wystarczającym zazwyczaj do wydobycia szczegółów. W związku z tym zaleca się, aby ściany pracowni fotograficznej były jasne, białe. Malowanie wnętrza pracowni ciemnymi farbami jest co najmniej nieporozumieniem.
    S. Dederko Światło i Cień w Fotografii, Polskie Wydawnictwo Fotograficzne 2006.

Domyślnie

A ja wolę świadomie, i tylko wtedy kiedy tego chcę, umieścić w odpowiednim miejscu blendę niż mieć zawsze blendę w postaci ściany.

Alyx
    Gość

Domyślnie

moze powiedzmy lepiej, ze sa rozne szkoly. co za roznica, czy studio jest biale czy czarne, jak fotograf bedzie chcial to sobie rozwiesi tla i poustawia blendy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alyx Zobacz posta
    moze powiedzmy lepiej, ze sa rozne szkoly. co za roznica, czy studio jest biale czy czarne, jak fotograf bedzie chcial to sobie rozwiesi tla i poustawia blendy
    amen

Domyślnie

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie potępiam "czarnych". Już bardziej mieszane uczucia mam wobec Szymona Dederko, który IMO wspomaga się autorytetem ojca. Więcej na forum, tfu , Canona: http://canon-board.info/showthread.php?t=22981

Alyx
    Gość

Domyślnie

nie czytalem tej pozycji, ale mam wrazenie, ze jesli juz, to rada odnosnie malowania na bialo moze sie ewentualnie odnosic do malego studio, w ktorym ktos tanim kosztem chce wykorzystac sciany jako blendy. w przypadku stu czy dwustumetrowego studio nazywanie przez p. dederko ciemnych scian "nieporozumieniem" jest... wlasnie nieporozumieniem.

Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów