Close

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

Archibald6803
    tak jak napisałem mam na "wstępie" do wydania na to 2-3tyś a potem będę sukcesywnie uzupełniał,
    bardzo mi się podoba zestaw który podałeś i jestem zdecydowany na jego zakup niemal że w 100%,
    ale padły nowe argumenty i sugestie i chciałbym je rozwinąć i się upewnić co do wyboru sprzętu foto,
    tak jak wspomniałem, sprzętu na pewno nie będę zmieniał,
    więc jak teraz mam dopłacić parę zł więcej do lepszego body to tak zrobię,
    a jeżeli się okaże że jestem w błędzie, to na 100% kupię sugerowany przez Ciebie zastaw,
    nie kupię wszystkiego na raz bo mnie na to teraz nie stać,
    ale jak wszyscy piszą,
    podstawa jest bardzo ważna,

Domyślnie

no tak ....
    to zacznij wobec tego od zakupu d7100 ; spawdź tylko czy nie zapomnieli włożyć do pudełka zaślepki bagnetowej

Domyślnie

Z tego co podałeś wybrałbym raczej D7100 bo do D5100 chyba bałbym się podpiąć Tamrona SP 150-600 który waży prawie 2kg z obawy na mocowanie bagnetowe.
    Niech wypowiedzą się użytkownicy co mają styczność z tym sprzętem.

S 17-50 - na tak. Mam sześcioletnią S18-50/2.8 hsm macro i jestem mega zadowolony a nowszy model to jest chyba tylko lepiej.
    O lampie niech wypowiedzą się użytkownicy bo ja mam tylko starą Di622, mi wystarcza.
    Ostatnio edytowane przez _13_jacek ; 12-03-2015 o 19:52

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Kilka razy pisałeś że chorujesz na Nikona D90, kup go i choroba zniknie, następcy D90 to D7000, D7100, jeśli finansowo Cię stać to wybierz któryś z następców.
    Z mojego punktu widzenia do Twoich potrzeb D90 + N18-105 wystarczy.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xavier80 Zobacz posta
    Śmiać się czy płakać nad tą dyskusją? Ergonomia drogi Andrzeju jest synonimem słowa funkcjonalność, są to słowa używane zamiennie mój drogi. Reasumując, z definicji ergonomia jest wypadkową cech umożliwiającą optymalizację pracy na linii człowiek-maszyna ( w tym wypadku aparat). Każdy użytkowany przedmiot posiada swoją ergonomię, natomiast niewątpliwie lepsza ergonomia oznacza mniej wydatkowania siły, zaangażowania, czasu, słowem pracy w celu wykonania tej samej czynności.

D5100 to świetny aparat, miałem, używałem. Ma mnóstwo zalet, natomiast z penością nie jest nią ergonomia w sensie ergonomicznym dzielą go od D90 lata świetlne
    Drogi Xavierze, nie można postawić znaku równości pomiędzy ergonomią a funkcjonalnością, jak Ty to czynisz. Choćby dlatego, że nie zawsze coś, co jest funkcjonalne, jest jednocześnie ergonomiczne. Co mi np. po super funkcjonalności D4s kiedy jego waga powoduje, że cierpną ręce, boli kręgosłup itd. od dłuższego używania? Przecież to zaprzecza ergonomii, która jest - mówiąc w skrócie - "dostosowaniem sprzętu do potrzeb i możliwości człowieka". BTW co do "lat świetlnych" to widzę, że humor Cię nie opuszcza.

Do autora: mam nadzieję, że wybrałeś sprzęt, który spenia Twoje wymagania i, z którego jesteś zadowolony. Mógłbyś się pochwalić co wybrałeś?
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Wystarczy mi informacja ze strony
    I dlatego pitolisz bzdury nie tylko w tym wątku. Wszystko oceniasz "z internetu". Gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie, to widziałbyś, że D90 jest tak niewiele cięższy od D5100, że różnica jest niewyczuwalna chociażby przez to, że D90 ma zdecydowanie pewniejszy chwyt. Summa summarum- 150 g więcej nie jest masą która przyprawia o jakiekolwiek bóle czy dyskomfort, a lepszy chwyt w D90 powoduje, że trzyma się go po prostu dużo wygodniej. Nie wiem czy jest sens dyskutować z Twoją niczym nie popartą teorią...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    I dlatego pitolisz bzdury nie tylko w tym wątku. Wszystko oceniasz "z internetu". Gdybyś miał jakiekolwiek doświadczenie, to widziałbyś, że D90 jest tak niewiele cięższy od D5100, że różnica jest niewyczuwalna chociażby przez to, że D90 ma zdecydowanie pewniejszy chwyt. Summa summarum- 150 g więcej nie jest masą która przyprawia o jakiekolwiek bóle czy dyskomfort, a lepszy chwyt w D90 powoduje, że trzyma się go po prostu dużo wygodniej. Nie wiem czy jest sens dyskutować z Twoją niczym nie popartą teorią...
    Po 1. powiedz np. mojej żonie, że 150g to niewiele. Mając w dłoniach D5100 i następnie biorąc D90 jej pierwsze słowa brzmiały: Ojej, jakie to duże i ciężkie.
    Po 2. bóle, o których pisałem dotyczą prawie 1,5kg D4s a nie D5100 czy D90.

Poza tym pobiegaj pól dnia z D5100 a D4s to zobaczymy kto - jak to ująłeś - pitoli bzdury. Dla mnie EOT.
    Nikon

Domyślnie

Na początek chłopaki postaram się trochę Was pogodzić. Ergonomia i funkcjonalność , na którą często się powołujecie... Mylicie z wygodą.

Wygoda jest czysto subiektywna. Dłuższy uchwyt, krótszy... Mimo, że mierzalne, dla osób o różnych dłoniach , wygodny może być inny aparat.

Druga sprawa - funkcjonalność. Jak nazwa wskazuje, pochodzi od funkcji. Bardziej funkcjonalny aparat posiada możliwość (funkcję) filmowania, stąd jest bardziej funkcjonalny od tego, który jej nie posiada.
    Inny z kolei, jest wodooszczelny, posiada funkcję - możliwość , robienia zdjęć pod wodą... I tak dalej.

Ergonomia. Ona ma na celu usprawnienie, skrócenie czasu lub zmniejszenie czynności potrzebnych do wykonania pewnego zadania.
    Np. W trybie M, zmianę przysłony z 2.8 na 4.0, oraz czasu migawki z 1/100 na 2 sek.
    W D90 robi się to jednocześnie kręcąc dwoma pokretlami. Czynność to jednoczesne ruchy kciukiem. No i czas potrzebny na wykonanie tego ruchu.
    W D5000, wymagany jest ruch palcem, po ustawieniu, ruch palcem z wcisnietym przyciskiem. Ruch o jeden więcej i czas potrzebny dwa razy dłuższy.
    Wniosek - D90 charakteryzuje się lepszą ergonomią.

Ps Jeżeli można spytać, na co zdecydował się autor?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Poza tym pobiegaj pól dnia z D5100 a D4s to zobaczymy kto - jak to ująłeś - pitoli bzdury. Dla mnie EOT.
    Biegałem równolegle z D3 i D3100. Biegałem, bo D3100 już nie mam. A D3 jest cięższy od D4s (chociaż przy tej masie taka różnica jest zupełnie nieistotna). W dodatku z przypiętym obiektywem i lampą co w sumie daje minimum 3 kg. Dalej pitolisz farmazony.

Edit:
    Co tu dużo pisać- przestań chłopie czytać i teoretyzować a zajmij się praktyką. Powołujesz się na jakieś argumenty "biegania pół dnia z D4s" a nawet nie wiesz "jak to smakuje". Piszesz, o bólach a nawet nie miałeś możliwości tego zweryfikować. Jak większości tego co piszesz. Po prostu czytając Twoje wypociny kiedyś cierpliwość się skończy...
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 18-03-2015 o 18:48

Domyślnie

A ja w trzymaniu d90 i d5xxx nie widze.
    Po prostu sa to inne aparaty i tyle. Ciutke inne.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów