Close

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _13_jacek Zobacz posta
    Bardzo dobrze określenie - funkcjonalność.
    Dla przykładu; jakikolwiek z serii D3xxx i D5xxx w trybie M. Daj poprzestawiam w nich wszystkie parametry potrzebne do zrobienia prawidłowo naświetlonego zdjęcia.
    Ustawcie je w ciągu kilku sekund nie patrząc na aparat i zrób dobrze naświetlone zdjęcie.
    Swojego D90 ustawię ( czas, przysłona, iso, WB) nie patrząc na niego i zrobię dobrze naświetlone zdjęcie choćby nie wiem jak ktoś go poprzestawiał.
    Jak dla mnie to D90 zjada na śniadanie pod względem funkcjonalności wszystkie D3xxx i D5xxx
    Nikt i nic tego nie zmieni.
    Bez odbioru.
    Ja robię głównie w M i nie widzę problemu w D5000. WB mam zazwyczaj ustawiony na światło dzienne i nie muszę tego zmieniać za często. Iso można dać pod klawisz funkcyjny. Reszta też jest łatwo ustawialna z podstawowych rzeczy. Bardziej zaawansowane funkcje wymagają użycia menu, ale serio - jak często się je zmienia i w jakich warunkach? Niektóre rzeczy by się przydały, ale bez przesady. Natomiast jeśli mówimy o funkcjonalności w kontekście D90 i np. D5200, to tu też nie można się tak do końca zgodzić, że D90 jest bardziej funkcjonalny. Ktoś może potrzebować dobrego iso, ekranu (bardzo przydatna rzecz w makro), czy trybu wideo - i co wtedy? Nadal będziesz się upierać, że D90 jest bardziej funkcjonalny?
    Wszystko należy dobrać pod kątem własnych potrzeb. Nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o to, czy D90 jest lepszy, czy może D5xxx albo który z nich jest bardziej funkcjonalny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Czemu zakładasz, że ktoś pisząc "ergonomia" D90 ma na myśli to, że D5xxx tej ergonomii nie ma? Ma, ale dużo gorszą.
    Wiele osób na pytanie jakie są różnice pomiędy np. D90 a D5100 wali od razu slogan typu "ergonomia", nie mając bladego pojęcia, co to tak naprawdę oznacza i, z czym to się je (BTW odsyłam do definicji, którą kiedyś podałem). Stąd ktoś, kto chce kupić pierwszą lustrzankę, myśli - podobnie jak ty - że D5100 nie ma "ergonomii", co nie jest oczywiście prawdą. Każdy z tych aparatów ma inną "ergomonię" i pisanie, że jeden aparat ma ergonomię a drugi jej nie ma jest... śmieszne.

[...] Ergonomia w D90 jest na plus, jest lepsza niż w D5100, choćbyś krzyczał i tupał nic tego nie zmieni.
    "Ergonomia D90" czyli, co dokładnie? Czym jest "ergonomia D90" a czym "ergonomia D5100" wg ciebie?
    BTW odsyłam cię ponownie do definicji pojęcia "ergonomia" bo widać nie masz o nim zielonego pojęcia (patrz dalej). I to raczej ty a nie ja tupiesz nóżkami, że ktoś obraził twojego nieśmiertelnego D90.

[...] Już któryś raz robisz offtop pisząc o swoich przemyśleniach nt ergonomii. Tutaj dodatkowo jest tytuł wątku "D90", który zadziałał na Ciebie jak płachta na byka.
    Ludziom używającym sloganów należy tłumaczyć jak krowie na rowie a byków bym tutaj nie mieszał...

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Ja widzę, że niektórzy tutaj "nadużywają" trochę słowa ergonomia. Ja "wyższość" D90 nad D5xxx czy D3xxx w postaci dwóch pokręteł, większej ilości przycisków, śrubokręta dodatkowego ekranu itp. interpretował bym nie jako ergonomia a jako funkcjonalność. Bo większa i cięższa puszka nie dla każdego będzie ergonomiczna. A dodatkowe klawisze, ekran, śrubokręt, lepszy wizjer... itd. to większa funkcjonalność [...]
    Tu się muszę z tobą zgodzić bo ludzie często mylą funkcjonalność z ergonomią a to są dwa różne pojęcia.

Jak zwał tak zwal funkcjonalność jest dla mnie jak najbardziej cechą ergonomii.
    A widzisz. Dla cb funkcjonalność to (w dużym skrócie) ergonomia, co tylko pokazuje, że nie masz pojęcia o... tych pojęciach. I później jeden z drugim plecie trzy po trzy slogany, które im ślina przyniesie na język...

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    [...] D5100 wam pasuje to przy nim zostańcie bo ma swoje zalety, ale nie wciskajcie innym że wiecie od nich lepiej czego potrzebują.
    Dokładnie to samo można powiedzieć tym, którzy na siłę wciskają innym "stagego" D90...

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    [...] Generalnie [...] d5100 [...] jest dla amatora świetna , a patrząc przez pryzmat ceny/jakości - nawet pokuszę się o stwierdzenie że rewelacyjna
    Podzielam ten pogląd w 100%. I dodam od siebie, że żadne tupanie nóżkami czy wystawianie czerwonej płachy na byka przez jego przeciwników tego nie zmienią bo takie są fakty.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 12-03-2015 o 08:19
    Nikon

Domyślnie

Śmiać się czy płakać nad tą dyskusją? Ergonomia drogi Andrzeju jest synonimem słowa funkcjonalność, są to słowa używane zamiennie mój drogi. Reasumując, z definicji ergonomia jest wypadkową cech umożliwiającą optymalizację pracy na linii człowiek-maszyna ( w tym wypadku aparat). Każdy użytkowany przedmiot posiada swoją ergonomię, natomiast niewątpliwie lepsza ergonomia oznacza mniej wydatkowania siły, zaangażowania, czasu, słowem pracy w celu wykonania tej samej czynności.

D5100 to świetny aparat, miałem, używałem. Ma mnóstwo zalet, natomiast z penością nie jest nią ergonomia w sensie ergonomicznym dzielą go od D90 lata świetlne
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Zacznijmy od tego, że ergonomiczność i funkcjonalność to wyrazy bliskoznaczne (tyle, że ergonomiczność ma węższe znaczenie, jest hiponimem słowa funkcjonalność) i w większości przypadków nie jest błędem stosowanie obu wyrażeń zamiennie. W niektórych słownikach synonimów oba hasła są powiązane. Studiowałem kiedyś między innymi na kierunku "systemy produkcyjne" i na przedmiocie ergonomia z tego co pamiętam operowało się tam takimi wyrażeniami jak ergonomia obsługi co moim zdaniem dodatkowo spaja oba wyrażenia i jest dowodem na to jak płynnym terminem jest słowo ergonomia. A ty Andrzeju przeczytałeś cytat z MstrG, bo zarzucasz mu, że twierdzi iż D5100 nie ma ergonomii podczas gdy w ramce z cytatem pisze on dokładnie coś przeciwnego Przy okazji mała uwaga, jeśli kogoś odsyłasz do definicji to podaj link. Chyba nie liczysz na to, że ktoś spędzi tydzień na przekopanie się przez te tysiące wpisów w celu sprawdzenia czym wg Ciebie jest ergonomia. Mam przy okazji nadzieję, że korzystałeś przy tym z kilku źródeł i podzieliłeś się tam także źródłami. Zarzucasz innym, że promują w wątku o D90 właśnie D90 i się obrażają podczas gdy Ty nie widzisz nic złego w tym, że na każdym kroku robisz to samo z D5100 i zawsze jesteś obrażony gdy Ci się na to zwróci uwagę. Moralność Kalego.
    Dla mnie osobiście jeśli większy grip powoduje, że ostatni palec nie dynda w powietrzu i aparat trzymam pewniej (szczególnie z cięższymi szkłami gdzie ręka szybciej się męczy), dzięki większej ilości pokręteł szybciej i łatwiej mogę wykonać daną pracę a dzięki większemu i jaśniejszemu wizjerowi mniej mi się męczy oko (nie tracę wzroku, nie nadwyrężam tego organu) to takie body jest dla mnie bardziej ergonomiczne (a zarazem bardziej funkcjonalne). Na podobnej zasadzie dla kogoś kto robi zdjęcia z żabiej perspektywy albo ma problemy z dźwiganiem bardziej ergonomiczny może być aparat z serii D5xxx. Nie zmienia to faktu, że w przeważającej ilości przypadków za bardziej ergonomiczne uzna się ten pierwszy przykład. To pewne uogólnienie, skrót myślowy stosowany na forum więc albo urodziłeś się wczoraj albo udajesz, że nie rozumiesz. Oczywiście, że dla amatora lekkiego sprzętu o małych rękach który robi zdjęcia z dziwnych perspektyw bardziej ergonomiczny może być np D5500 niż D4s, ale tu na forum poza Tobą nikt się nie oburza na stwierdzenie, że ergonomia body jednocyfrowego stoi na wyższym poziomie.
    Na koniec odniosę się do cytatu ze mnie. Oczywiście, że polecanie wszystkim D90 bez wgłębienia się w ich potrzeby jest błędem. Podobnie jak polecanie zawsze i wszystkim D5100. Skoro się już w tym zgadzamy to teraz sam rozumiesz, że często jesteś w błędzie bezkrytycznie polecając wszystkim D5100 na zasadzie "bo dla mnie ma wszystko czego mi potrzeba". Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 12-03-2015 o 09:14

Domyślnie

Panowie proszę skończcie ten (kolejny już) mega offtop. Myślę, że kolega tinek01 dawno już domyślił się, o co chodzi z tą "ergonomią".
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 12-03-2015 o 09:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Andrzeju przeczytałeś cytat z MstrG, bo zarzucasz mu, że twierdzi iż D5100 nie ma ergonomii podczas gdy w ramce z cytatem pisze on dokładnie coś przeciwnego
    Andrzej rozumie to co chce zrozumieć, nie to co jest napisane. Niestety.

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Wiele osób na pytanie jakie są różnice pomiędy np. D90 a D5100 wali od razu slogan typu "ergonomia", nie mając bladego pojęcia, co to tak naprawdę oznacza i, z czym to się je (BTW odsyłam do definicji, którą kiedyś podałem). Stąd ktoś, kto chce kupić pierwszą lustrzankę, myśli - podobnie jak ty - że D5100 nie ma "ergonomii", co nie jest oczywiście prawdą. Każdy z tych aparatów ma inną "ergomonię" i pisanie, że jeden aparat ma ergonomię a drugi jej nie ma jest... śmieszne.
    Proszę Cię, nie tup tymi nóżkami także w czasie czytania, bo ucieka Ci sens zdania współrozmówcy.
    Gdzie ja napisałem, że D5100 ergonomii nie ma? Wręcz przeciwnie - nawet to zacytowałeś.

Te "wiele osób" na pytanie jakie są różnice pomiędy np. D90 a D5100 pisząc slogan "ergonomia" ma na myśli zapewne "lepsza ergonomia", piszą tak w dużym skrócie. Tak samo nie zawsze o zaletach jednego korpusu w stosunku do drugiego nie pisze się: więcej FPS - wystarczy FPS, posiada CLS - wystarczy CLS i wszyscy zrozumieją.

BTW odsyłam cię ponownie do definicji pojęcia "ergonomia" bo widać nie masz o nim zielonego pojęcia (patrz dalej). I to raczej ty a nie ja tupiesz nóżkami, że ktoś obraził twojego nieśmiertelnego D90.

Ludziom używającym sloganów należy tłumaczyć jak krowie na rowie a byków bym tutaj nie mieszał...

Tu się muszę z tobą zgodzić bo ludzie często mylą funkcjonalność z ergonomią a to są dwa różne pojęcia.

A widzisz. Dla cb funkcjonalność to (w dużym skrócie) ergonomia, co tylko pokazuje, że nie masz pojęcia o... tych pojęciach. I później jeden z drugim plecie trzy po trzy slogany, które im ślina przyniesie na język...
    Przeczytaj co napisał cz4rnuch, bo się z nim w pełni zgadzam.
    D90 nie jest moim "nieśmiertelnym". Więc nie mam o co się obrażać. Miałem go, ma swoje zalety, ale ma też wady. Zresztą nawet częściej na forum polecam dla początkujących D5100, nie D90.

Dokładnie to samo można powiedzieć tym, którzy na siłę wciskają innym "stagego" D90...
    Nikt na siłę nikomu niczego nie wciska. Ktoś wyraża swoje zdanie pisząc jakie plusy ma D90, a Ty to odbierasz za wciskanie... Co z tego, że D90 ma już swoje lata? A D5100 to świeżynka?

Podzielam ten pogląd w 100%. I dodam od siebie, że żadne tupanie nóżkami czy wystawianie czerwonej płachy na byka przez jego przeciwników tego nie zmienią bo takie są fakty.
    Niestety tak na Ciebie działa D90
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

A mnie nie dziwi utrzymująca się chęć posiadania D90.

Miałem przez wiele lat i jestem nadal pod wrażeniem tego modelu. D90 przez wiele lat pozwalał mi odkrywać kolejne aspekty fotografii właśnie dlatego, że posiadał wiele możliwości i udogodnień.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Domyślnie

Reasumując moją prośbę o pomoc w wyborze kupna sprzętu chyba już na całe życie,
    Bo raczej nie jestem z tych ludzi co zmieniają tego rodzaju rzeczy,
    Jaki zakup zrobili byście dla siebie będąc na moim miejscu,
    body takie
    http://allegro.pl/nikon-d5100-body-2...142456807.html
    czy takie
    http://allegro.pl/nikon-d7100-body-n...142453932.html
    do tego obiektyw do codziennego użytku
    http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-e...142461537.html
    plus obiektyw do zabaw w plenerze
    http://allegro.pl/tamron-sp-150-600m...107618543.html
    i do tego wszystkiego jeszcze lampa na wieczorne lub kościelne imprezy
    http://allegro.pl/nikon-sb-700-lampa...164345028.html
    czy możecie jeszcze rozwinąć swoją dyskusję na temat tych pozycji, tylko proszę może już bez zaawansowanego słownictwa na temat „ergonomi” oraz wszystkich możliwych podobnych stwierdzeń, bo chyba jak dla mnie laika to i tak nie będzie miało większego znaczenia,
    z góry dziękuję i pozdrawiam

Domyślnie

Tinek ..... heloł !!! ....... przypomnę Ci co napisałeś jeszcze parę dni temu :
    Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    ................... kwotę jaką mogę przeznaczyć na wstępie to jest 2-3tyś, a potem tak jak wspomniałem mogę się bawić w dokupienie innych szkieł, lamp czy innych dodatków, na razie chcę w miarę dobrą podstawę czyli body z sensownym obiektywem......................
    masz już nagle do wydania na zabawki foto 11 tyś pln ?

- jak tak, to kupuj --> d7100+S17-50+T150-600+sb700 ; ten sprzęt (jak poszanujesz) starczy Ci na dłuuuugo

- jak nie, to już napisałem w poscie 45 jaki (MZ) powinieneś kupić sprzęt foto by najkorzystniej wydać posiadane pieniądze

i skończ już przynudzać człowieku ! bo wywołasz za chwilę tu IV wojnę forumową .........
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 12-03-2015 o 13:59

Domyślnie

Zastanów się nad teleobiektywem. Ten co podałeś, jest mało uniwersalny na codzienne zdjęcia w plenerze. Może lepiej za tą kasę skupić się na czymś pokroju Nikkor 70-200 2.8 a do tego dokupić telekonwerter i mieć "przedłużkę" teleobiektywu. Do tego takie rzeczy jak ładowarka, akumulatorki, statyw, torbę itp dolicz

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów