Close

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Właśnie. Pisanie więc, że D90 jest ergonomiczny dla Kowalskiego a np. D5200 nie, jest delikatnie mówiąc... zabawne.
    Czemu zakładasz, że ktoś pisząc "ergonomia" D90 ma na myśli to, że D5xxx tej ergonomii nie ma? Ma, ale dużo gorszą. Upierasz się za każdym razem, że dla Ciebie ergonomia to uchwyt i D5100 Tobie lepiej się trzyma niż D90 czy D7000.
    Ergonomia w D90 jest na plus, jest lepsza niż w D5100, choćbyś krzyczał i tupał nic tego nie zmieni. D90 ponadto ma kilka użytecznych funkcji - choćby dodatkowy ekranik, CLS i śrubokręt, bez których nie wyobrażam sobie teraz współpracy z korpusem.

Już któryś raz robisz offtop pisząc o swoich przemyśleniach nt ergonomii. Tutaj dodatkowo jest tytuł wątku "D90", który zadziałał na Ciebie jak płachta na byka.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 11-03-2015 o 09:36
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Lortek ma racje.
    Ucieknie mu motylek, albo spitoli góra czy wodospad z kadru.
    I zdjęcia "zycia" nie bedzie...
    D90, znowu siejesz zamęt. Kadry uciekają zarówno amatorom jak i zawodowcom. Ja większość moich zdjęć robię na wyjazdach, w miejscach w których pewnie drugi raz się nie pojawię więc chcę z nich przywieźć jak najwięcej dobrego materiału. Na zmianę robię zdjęcia i filmuję więc muszę mieć szybki dostęp do wielu ustawień i lepsza ergonomia (klawiszologia) w tym pomaga.
    Ale sie uśmiałem )))
    Nie obśmiewaj innych którzy mają inne zdanie bo w poważnej dyskusji tak nie wypada. Poza tym narażasz się na akcję odwetową. Zaraz ktoś Ciebie obśmieje za walące po oczach błędy ortograficzne , interpunkcję itd. Znowu zrobi się miło.

D90 nadal nie ma mikroregulacji oraz słabiutki Modół af.
    Nowsze matryce zjadają go na śniadanie.
    Np choćby d5100. Miałem oba. Wiem jak jest.
    Też miałem dwie generacje matryc DXowych, jedna jest sporo nowsza od tej z D5100 i nadal nie widzę tego zjadania na śniadanie.

A ergonomia to wyświechtany slogan...
    Nie dla wszystkich jak widać. O ile D5xxx oczywiście da się robić dobre zdjęcia i można go z grubsza ustawić pod siebie to ja niestety nie potrafię ścierpieć tego małego wizjera i gripa a tego nie da się przeskoczyć. Nie mówię, że D90 i nowsze modele są idealne bo wizjery też mają stosunkowo niewielkie (wystarczy spojrzeć w okienko najtańszego FXa lub bezlusterkowców typu X-T1 czy E-M1 by się o tym przekonać) ale jest zauważalnie lepiej niż w niższych seriach. D5100 wam pasuje to przy nim zostańcie bo ma swoje zalety, ale nie wciskajcie innym że wiecie od nich lepiej czego potrzebują.

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    D90 chyba nie ma (niestety) autoiso w kółku.
    Nie pamiętam czy miał, ale miał szybkie ISO, dla mnie rzecz niezbędną.

Domyślnie

Ja widzę, że niektórzy tutaj "nadużywają" trochę słowa ergonomia. Ja "wyższość" D90 nad D5xxx czy D3xxx w postaci dwóch pokręteł, większej ilości przycisków, śrubokręta dodatkowego ekranu itp. interpretował bym nie jako ergonomia a jako funkcjonalność. Bo większa i cięższa puszka nie dla każdego będzie ergonomiczna. A dodatkowe klawisze, ekran, śrubokręt, lepszy wizjer... itd. to większa funkcjonalność. I cokolwiek by "fani" serii D3xxx oraz D5xxx nie napisali to nie zmienią faktu, że poza uchylanym ekranem w serii D5xxx bardziej funkcjonalnym urządzeniem jest D90. To jest tak oczywiste jak sprawa, że czarne jest czarne a białe jest białe.

Oczywiście najwięcej do powiedzenia w kwestii jakichkolwiek porównań mają osoby zawieszone na jednym sprzęcie od zawsze. Przez myśl by mi nie przeszło, żebym zachwalał swoje pierwsze lustro (D3100) nie mając porównania. I nie mówię tu o "porównaniu" w sklepie, "pomacaniu" raz na tydzień, bo często wiele rzeczy zaczynamy cenić dopiero po przyzwyczajeniu się do nich. A do tego trzeba czasem tygodni czy nawet miesięcy codziennego użytkowania. Piszę to jako świadomy użytkownik trzech zupełnie różnych klas sprzętu- od entry level, poprzez semi pro, na pro kończąc. Kto chce to wyciągnie z tej wypowiedzi oczywiste wg. mnie wnioski. Bo właśnie dlatego się wypowiedziałem. A ci mający klapki na oczach niech dalej "żyją w swoim świecie".

Domyślnie

Archibald6803
    Gaduła
    kup http://allegro.pl/nikon-d5100-sigma-...160533403.html
    chyba bym się zdecydował jednak na ten zestaw, brzmi całkiem nieźle, tylko mam jeszcze pytanie, chcę kupić body oddzielnie, czy do tego mam dokupić dokładnie to samo szkło co jest w zestawie czy jednak polecacie coś innego i jaką dodatkową lampę do tego całego zestawu?
    pozdrawiam

Domyślnie

Bardzo dobrze określenie - funkcjonalność.
    Dla przykładu; jakikolwiek z serii D3xxx i D5xxx w trybie M. Daj poprzestawiam w nich wszystkie parametry potrzebne do zrobienia prawidłowo naświetlonego zdjęcia.
    Ustawcie je w ciągu kilku sekund nie patrząc na aparat i zrób dobrze naświetlone zdjęcie.
    Swojego D90 ustawię ( czas, przysłona, iso, WB) nie patrząc na niego i zrobię dobrze naświetlone zdjęcie choćby nie wiem jak ktoś go poprzestawiał.
    Jak dla mnie to D90 zjada na śniadanie pod względem funkcjonalności wszystkie D3xxx i D5xxx
    Nikt i nic tego nie zmieni.
    Bez odbioru.

Domyślnie

Jak zwał tak zwal funkcjonalność jest dla mnie jak najbardziej cechą ergonomii.

"Pisanie więc, że D90 jest funkcjonalny dla Kowalskiego a np. D5200 nie, jest delikatnie mówiąc... zabawne."
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

zapomniałem jeszcze dopisać że dlatego chce kupić samo body i jakieś szkło bo mam jeszcze jedno chobby jakim jest myślistwo i obcowanie z łonem natury, chciałbym też od czasu do czasu zrobić zdjęcie z ambony jakiemuś dzikiemu zwierzowi, domyślam się że nie ma na to szans zrobienia jednym szkłem więc proszę o jeszcze jedną poradę, czy wybór d5100
    plus jakie szkła na imrezki i domowe fotki plus przyroda, odległości nawet 150m, proszę o następne podpowiedzi za które z góry dziękuję

Domyślnie

Do myślistwa to d300/d7100. O trzymanie i af chodzi.
    I długaśne szkło.
    Tanio nie bedzie. Albo bedzie byle jak...i jesli tak ma byc, to cokolwiek. Serio.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    chyba bym się zdecydował jednak na ten zestaw, brzmi całkiem nieźle, tylko mam jeszcze pytanie, chcę kupić body oddzielnie, czy do tego mam dokupić dokładnie to samo szkło co jest w zestawie czy jednak polecacie coś innego i jaką dodatkową lampę do tego całego zestawu?
    pozdrawiam
    możesz kupić osobno body i osobno obiektyw ; i tak będziesz musiał wysłać wszystko do Gdyni do serwisu Sigmy aby Ci ten zestaw skalibrowali ;

jeśli chodzi o obiektyw ; ta konkretna Sigma to najlepszy wybór do d5100 w kontekście jakość optyczna/cena

jeżeli chodzi o lampę ; jestem zwolennikiem lamp systemowych ; kupiłbym nową sb700

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    zapomniałem jeszcze dopisać że dlatego chce kupić samo body i jakieś szkło bo mam jeszcze jedno chobby jakim jest myślistwo i obcowanie z łonem natury, chciałbym też od czasu do czasu zrobić zdjęcie z ambony jakiemuś dzikiemu zwierzowi, domyślam się że nie ma na to szans zrobienia jednym szkłem więc proszę o jeszcze jedną poradę, czy wybór d5100
    plus jakie szkła na imrezki i domowe fotki plus przyroda, odległości nawet 150m, proszę o następne podpowiedzi za które z góry dziękuję
    najlepsza i jednocześnie MZ najtańsza opcja dla Ciebie :
    np.: http://allegro.pl/tamron-sp-150-600m...107618543.html
    wszystko co tańsze - będzie albo za krótkie albo za słabe optycznie

d5100 będzie bardzo dobrze działało z tym obiektywem ; matryca w d5100 jest MZ topowa jak na DX; pozbawiona jest wielu wad które mają zarówno starsze jak i nowsze puszki ;
    AF w d5100, przy scenach mniej dynamicznych lub statycznych, działa bardzo pewnie i precyzyjnie ;

oczywiście, po zakupie ten zestaw musisz wysłać do serwisu ( tym razem Tamrona) na skalibrowanie

Generalnie ; wg mnie JEDYNĄ denerwującą wadą d5100 jest brak mikrokalibracji ; cała reszta jest dla amatora świetna , a patrząc przez pryzmat ceny/jakości - nawet pokuszę się o stwierdzenie że rewelacyjna

Mam kilka puszek Nikona; tam gdzie nie ma dynamicznych (sportowych) scen najchętniej używam właśnie d5100 ; szczególnie wówczas gdy robię zdjęcia wieczorne oraz o bardzo dużej rozpiętości tonalnej ;
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 11-03-2015 o 22:13

Domyślnie

Już masz odp na swoje pytanie. Zostaje Ci D300 lub D300s.
    A to i tak najtańsze rozwiązanie w tej tematyce. To akurat tania gałąź fotograficzna nie jest.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów