Close

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 145

Wątek: Nikon d90

Domyślnie

D90 nadal nie ma mikroregulacji oraz słabiutki Modół af.
    Nowsze matryce zjadają go na śniadanie.
    Np choćby d5100. Miałem oba. Wiem jak jest.

A ergonomia to wyświechtany slogan.
    Chyba ze kotlety bedziesz robił albo na wojnę jechał...

Chociaz zdjęcia robi.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Typowy przykład nabijania licznika, tyle razy było pisane o ergonomii, każdy to może interpretować na swoją korzyć.
    Nie nabijanie licznika... tylko po co w takim razie używać tego słowa w stosunku np do D90 skoro każdy aparat jest ergonomiczny? A często pada slowo ergonomia kiedy jest porównanie np D90 z puszkami serii D3xxx czy D5xxx...

P.S. Sam zapewne wiele razy pisałeś o ergonomii D90 vs D3xxx/D5xxx a teraz cię to oburza?

A ergonomia to wyświechtany slogan.
    Dokładnie.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 10-03-2015 o 23:38
    Nikon

Domyślnie

ergonomia to podstawa
    szkoda czasu na błądzenie po menu zeby cos przestawic.... kadry uciekaja....
    w ulamku sekundy zmienisz sobie na tryb seryjny czy pojedynczy, wylaczysz af po ustawieniu ostrosci na hiperfokalna, pod nosem masz ustawienia puszki na drugim malym wyswietlaczu, pstryk i masz samowyzwalacz zalaczony, jak jedziesz w trybie M to na jednym kolku przyslona na drugim czas, pod guzikiem iso i raz dwa robisz zdjecia, nie szukasz nic w menu... nagle zrobilo sie ciemno i pstryk masz autoiso i jedziesz dalej z tematem... ja juz nigdy sobie nie kupie puszki bez tych dobrodfziejstw
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Lortek ma racje.
    Ucieknie mu motylek, albo spitoli góra czy wodospad z kadru.
    I zdjęcia "zycia" nie bedzie...

Ale sie uśmiałem )))
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Ech, nastepny temat kicha.
    Sieciowi specjalisci.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Nie nabijanie licznika... tylko po co w takim razie używać tego słowa w stosunku np do D90 skoro każdy aparat jest ergonomiczny? A często pada slowo ergonomia kiedy jest porównanie np D90 z puszkami serii D3xxx czy D5xxx...
    Każdy jest ergonomiczny z punktu widzenia posiadacza, jeden za ergonomię uważa mały rozmiar i wagę, ktoś inny szybki dostęp do często używanych funkcji i tu różnica jest ogromna.
    Siedem parametrów pod jednym przyciskiem vs jeden funkcyjny w serii D3XXX, D5XXX.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    A dokładniej?
    Ergonomia to zmiana parametrów ekspozycji dwoma palcami jednocześnie na dwóch pokrętłach..

Brak ergonomii to konieczność naciśnięcia przycisku... Później wielu przycisków... Podróże po menu... Czas... i wiele czynności... Czas... i wiele czynności...

Ergonomia to myszka. Obsługa dwoma palcami i nieznaczne ruchy dłonią.

Brak ergonomii to wielkie wirtualne ekrany na filmach, przy których żeby coś zrobić trzeba nagimnastykowac się bardziej niż podczas większości dyscyplin sportowych...

Ergonomia jest pojęciem jednoznacznym i prostym. Ergonomia pozwala ograniczac czas i niepotrzebne czynnosci oraz zwiększać wygodę.

Mam nadzieję , choć nikłą, że użytkownikom najmniej ergonomicznych aparatów dane będzie zetknąć się z tymi bardziej ergonomicznymi i ci którzy do tej pory nie rozumieli tego pojęcia będą mieli okazję odczuć korzyści z ergonomii wynikające.

Autorze, jeżeli zależy Ci na AF, wtedy najlepiej D300 lub D300s. One mają wszystko czego Ci potrzeba i wszystko co inne poniżej. Jeżeli nie to...
    Jeżeli zależy Ci na ergonomii i szybkości obslugi to D90. Jeżeli nie to te pozostałe 4ro cyfrowe.
    Kompaktów z wymienną optyką bym nie skreślał. Wbrew temu, co tu poprzednio napisano, bywają i takie, których jakość jest na poziomie lustrzanek a i ergonomia wiele nie odstaje.
    Jako posiadacz D90 i Samsunga NX1000, mogę powiedzieć , że ten drugi jest także bardzo wygodny w obsłudze. Przycisk na obiektywie i zmiana parametrów ekspozycji pierścieniem to szybkie i wygodne rozwiązanie. Jakość zdjęć podobna.
    Możliwości ? Nawet większe. Do Nikona niestety innych szkieł bezproblemowo się nie zastosuje. A do Samsunga owszem; OM, M42, Nikon...

Co byś nie wybrał , będzie dobrze.
    Pozdrawiam
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lortek Zobacz posta
    ergonomia to podstawa
    szkoda czasu na błądzenie po menu zeby cos przestawic.... kadry uciekaja....
    w ulamku sekundy zmienisz sobie na tryb seryjny czy pojedynczy, wylaczysz af po ustawieniu ostrosci na hiperfokalna, pod nosem masz ustawienia puszki na drugim malym wyswietlaczu, pstryk i masz samowyzwalacz zalaczony, jak jedziesz w trybie M to na jednym kolku przyslona na drugim czas, pod guzikiem iso i raz dwa robisz zdjecia, nie szukasz nic w menu... nagle zrobilo sie ciemno i pstryk masz autoiso i jedziesz dalej z tematem... ja juz nigdy sobie nie kupie puszki bez tych dobrodfziejstw
    Nie mam pod ręką wszystkich tych dodatków a jakoś w D5100 mi nic jak na razie nie uciekło. Pomijam fakt, że w menu (kolejny oklepany slogan) nie byłem już "ruski rok" . To, co mi jest potrzebne, mam zawsze pod ręką. Więc chyba nie jest tak źle. A kilka niedogodności rekompensuje mi cudowny finalny obrazek a to jest dla mnie najważniejsze. W końcu nie kupowałem aparatu po to, żeby się nim bawić, tylko żeby robić dobre zdjęcia i zatrzymywać na nich ważne dla mnie chwile.

Cytat Zamieszczone przez _13_jacek Zobacz posta
    [...] Sieciowi specjalisci.
    Taaa... Ty wiesz lepiej jak np. Kowalskiemu leży w dłoniach dany aparat...

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Każdy jest ergonomiczny z punktu widzenia posiadacza, jeden za ergonomię uważa mały rozmiar i wagę, ktoś inny szybki dostęp do często używanych funkcji i tu różnica jest ogromna.
    Właśnie. Pisanie więc, że D90 jest ergonomiczny dla Kowalskiego a np. D5200 nie, jest delikatnie mówiąc... zabawne.

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    [...] Ergonomia jest pojęciem jednoznacznym i prostym.
    Jak widać nie jest ani pojęciem jednoznacznym ani prostym bo wywołuje wiele skrajnych emocji.

Tyle i aż tyle chciałem przekazać od siebie.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 11-03-2015 o 08:45
    Nikon

Domyślnie

Przede wszystkim trzeba widzieć, co się będzie fotografować. W wielu kategoriach nie potrzeba super szybko zmieniać parametry. Do tego warunki raczej też nie zmieniają się turbo szybko i jak raz nastawisz, to możesz pstrykać. Kolejna sprawa - ile razy zmieniacie WSZYSTKIE parametry na raz? Są też tryby półautomatyczne jak priorytet przysłony - znowu sporo roboty odpada. Sam mam D5000 i ergonomia jest w miarę ok. Niektóre rzeczy czasami by się przydały, ale nie jest to jakoś wielce uciążliwe. Nie podoba mi się za to matryca (często brakuje mi iso) i autofocus tego modelu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lortek Zobacz posta
    nagle zrobilo sie ciemno i pstryk masz autoiso i jedziesz dalej z tematem... ja juz nigdy sobie nie kupie puszki bez tych dobrodfziejstw
    D90 chyba nie ma (niestety) autoiso w kółku.

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów