Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 145

Wątek: Nikon d90

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

ok. ale w sony jest podobno ten problem że obiektywy są produkowane tylko do sony i nie ma możliwości dobrać szkła z innych aparatów tak jak ma to nicon,
    ten model d7000 brzmi nieźle chyba też ma fajne możliwości(tak mi się wydaje), czy lepiej kupić używanego d90, czy nowego d7000 czy odpuścić to wszystko i kupić np. ……, mam kilka nowych typów ale proszę o pomoc doświadczonych ekspertów, jak na razie nie dostałem konkretnej wskazówki jedynie poszlaki, chętnie bym popatrzył na wymianę zdań doświadczonych fotografów, z takiej rozmowy na pewno wyjdzie coś konkretnego, zatem ponawiam swoje pytanie, co proponujecie dla amatora fotografii?, chciałbym też zrobić zdjęcie na imprezie, np. urodziny dzieciaków, jest duży ruch (jeżeli chodzi o dzieci), aparat nie ma czasu na zastanowienie, to musi być ten moment i……, czym mam go zrobić aby był czysty i ostry obraz, nadający się do wydruku i wstawienia do ramki lub albumu rodzinnego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tinek01 Zobacz posta
    ok. ale w sony jest podobno ten problem że obiektywy są produkowane tylko do sony i nie ma możliwości dobrać szkła z innych aparatów tak jak ma to nicon,
    ten model d7000 brzmi nieźle chyba też ma fajne możliwości(tak mi się wydaje), czy lepiej kupić używanego d90, czy nowego d7000 czy odpuścić to wszystko i kupić np. ……, mam kilka nowych typów ale proszę o pomoc doświadczonych ekspertów, jak na razie nie dostałem konkretnej wskazówki jedynie poszlaki, chętnie bym popatrzył na wymianę zdań doświadczonych fotografów, z takiej rozmowy na pewno wyjdzie coś konkretnego, zatem ponawiam swoje pytanie, co proponujecie dla amatora fotografii?, chciałbym też zrobić zdjęcie na imprezie, np. urodziny dzieciaków, jest duży ruch (jeżeli chodzi o dzieci), aparat nie ma czasu na zastanowienie, to musi być ten moment i……, czym mam go zrobić aby był czysty i ostry obraz, nadający się do wydruku i wstawienia do ramki lub albumu rodzinnego.
    Poważnie.
    Ten będzie dobry ? http://www.ceneo.pl/25995650#tab=spec

Domyślnie

poważnie, to chyba konkretny żarcik

Domyślnie

Nie wiem jak tam nicon, ale do Nikona tak naprawdę podłączysz tylko i wyłączenie obiektywy do Nikona.

Sony z mocowaniem "E" (bezlustra) w pełni działa (autofocus, pełen pomiar światła, przesłona) z obiektywami Minolta A, Sony A, Sony E, Canon, Pentax.
    Bez AF - wszystkie inne obiektywy z lustrzanek i do tego bez żadnych soczewek.

ten model d7000 brzmi nieźle chyba też ma fajne możliwości(tak mi się wydaje), czy lepiej kupić używanego d90, czy nowego d7000 czy odpuścić to wszystko i kupić np. ……, mam kilka nowych typów ale proszę o pomoc doświadczonych ekspertów,
    Lustrzanki to aparaty dla osób ceniących możliwości pełnej kontroli, szczególnie takie modele jak D90, czy D7x00, a nie dla tych co chcą automatu.
    Ich wielkość jest podyktowana względami ergonomii obsługi i dostępu do funkcji, których w trybie auto nie można w żaden sposób zmieniać.

chciałbym też zrobić zdjęcie na imprezie, np. urodziny dzieciaków, jest duży ruch (jeżeli chodzi o dzieci), aparat nie ma czasu na zastanowienie, to musi być ten moment i……, czym mam go zrobić aby był czysty i ostry obraz, nadający się do wydruku i wstawienia do ramki lub albumu rodzinnego.
    Nie ważne jaki to będzie aparat... Czy Sony A3000 (600zł) czy Nikon D7100 (3400zł) - jak ustawisz na auto, to oba będą dokładnie jednakowe... choć nie... Sony będzie lepsze - nie ma lustra i szybciej reaguje na spust.
    A jeśli będziesz robić zdjęcia z użyciem ekranu - to Nikon leży i kwiczy przy Sony... Bo lustrzanka nie jest od robienia zdjęć "na zombi".

Jak będziesz ustawiać wszystko ręcznie - Nikon będzie miał przewagę... ale nie dużą i nie w jakości zdjęcia, a tylko w kontroli tego co robi aparat.

No i jak będzie za mało światła, to bez dodatkowej lampy błyskowej się nie obędzie - a to kolejny wydatek kilkuset (500+) zł.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 08-03-2015 o 00:28
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Prawidłowych kombinacji ustawień ekspozycji jest wiele. Tak samo jak wiele może być punktów ostrości.

Jednak tylko jedna kombinacja tych zmiennych potrafi zatrzymać wzrok osoby oglądającej i zaciekawić ją.
    To nazywamy zdjęciem i zazwyczaj nie jest wytworem automatyki tylko wynikiem świadomych wyborów fotografa.

A czy to zdjęcie jest zrobione sony, nikonem czy zapalniczką nie ma już znaczenia.
    D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |

Uprawnienia umieszczania postów