Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Domyślnie Wojna Tytanów! Nikon vs Canon!

Hej!

Jak masz chwilę na przeczytanie tego bełkotu i doradzenia w mojej sprawie jestem Ci bardzo wdzięczny!

Od pewnego czasu spędzam mnóstwo czasu na poszukiwaniu obiektywów + body pod mój styl fotografowania.
    Czytam chyba wszystkie fora fotograficzne w Polsce i zagranicą. Oglądam filmiki,testy etc.
    Od tego wszystkiego można zwariować Dochodzę do wniosku że czym więcej się czyta tym trudniej dokonać wyboru. Jednego jestem pewien nie ma idealnego systemu! To chyba jednak żadne odkrycie.

Na początku myślałem o zakupie Nikona D7100.
    Miałem wcześniej Nikona D5000. Dlatego mniej więcej wiem o co chodzi w menu etc.
    Na pewno jest to jakimś plusem.

Później zacząłem myśleć nad Pełną klatką i aparatem Canon 5D Mark III.
    Brałem też pod uwagę Nikona D750. Ostatecznie wybiłem sobie z głowy FF do czasu dopóki nie będę miał rozbudowanej szklarni. Nie ma cudów ze słabymi obiektywami nie dostane na FF lepszego obrazka.
    FF tak samo jak APS-C posiada wady i zalety. Tak na marginesie między tymi matrycami nie ma kosmicznej różnicy.
    Duża większa występuje między Pełną klatką a średnim formatem. Idąc tropem że FF to super magia i daje lepszy obrazek od APS-C. To czym jest FF przy średnim formacie ? Badziewiem ? Może jednak nie poruszajmy znowu tematu ""FF vs CROP".

Podjechałem do sklepu pomacać sobie puszki. A znalazłem kolejny model który zawrócił mi w głowie.
    Wabi się Canon 7D Mark II. Lubię duże body świetnie mi się trzymało 7D MII.
    Jakość wykonania świetna! AF, bufor Masakra ! Tylko po dłuższym namyśle..
    Przypomniałem sobie że najbardziej zależy mi na obrazku. Z tego co czytałem, widziałem etc.
    W ostatniach czasach matryce Canona wypadają przeciętnie w porównaniu z matrycami od Sony.
    Pomyślałem sobie żeby ten Canon miał APS-H 1,3 pewnie już bym go kupił.
    Genialne body tylko ten obrazek. Trudno bez poważnych testów ocenić kiedy obrazek z 7D MII będzie gorszy a kiedy lepszy. Jednak myśl że matryce nie są najlepsze doprowadza do tego że nie chcę tego body.

Znajomy posiadał Nikona D700. (Pstrykał genialne zdjęcia zresztą do tej pory pstryka).
    Kupił Nikona D800 Po pewnym czasie doszedł do wniosku że wypada gorzej od D700 i sprzedał.
    Nowy jego zakup to FujiFilm XT1. Ktoś by powiedział z FF na Cropa ? O Boże! Tuż to skandal!
    Powiem wam że nie widzę większej różnicy w obrazku. To pewnie zasługa bardzo dobrej matrycy w XT1.
    Tak samo udanych obiektywów i jego zdolności w programach do obróbki zdjęć.

Pomyślałem może kupić XT1. Jednak nie mają super-tele do ptaków :/
    Pentaxa nie brałem pod uwagę. Nie posiadają obiektywów które ja potrzebuje.
    Podobnie jest z firmą Sony.

Po tym wszystkim wróciłem do punktu wyjścia czyli Nikona D7100.
    Uznałem ten model za najlepszy kompromis. No wkurza mnie to że wychodzi dużo wadliwych modeli u Nikona.
    Canon na moje oko pod tym względem ma lepszą renomę. Nie będę miał napisu na puszce "Made in Japan".
    Nie w D7100. Cóż zrobić trzeba będzie z tym żyć

Jak myślicie dokonałem dobrego wyboru ? Może to jednak zmienić ? hehe

Nie wiem jaki obiektyw wybrać na Ptaki Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD czy Nikkor AF-S 80-400mm f/4,5-5,6G ED VR. Wiem że lepiej wykonany jest Nikkor. Tak samo ma lepszy system VR i AF.
    Bardziej nadaje się do podchodu. Obrazek też powinien dać lepszy. Ale czy jest wart dopłacenia 5tys. ? Jak uważacie ? Może ktoś miał okazję porównać oba obiektywy ? Tamrona plusem to oczywiście cena i dodatkowe 200mm.

Za dwa lata chciałem dokupić Nikkor AF-S 300mm f/2,8G ED II VR lub Nikkor AF-S 500mm f/4G ED VR
    Tutaj też nie wiem co wybrać. Jednak to nie sprawa priorytetowa.
    O szerszych obiektywach nie wspominam bo wiem co zakupię.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc!
    Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reglass Zobacz posta
    Hej!

Jak masz chwilę na przeczytanie tego bełkotu i doradzenia w mojej sprawie jestem Ci bardzo wdzięczny!

Znajomy posiadał Nikona D700. (Pstrykał genialne zdjęcia zresztą do tej pory pstryka).
    Kupił Nikona D800 Po pewnym czasie doszedł do wniosku że wypada gorzej od D700 i sprzedał.
    Miałem w ręku D 700, mam D 800 ... nie potwierdzam powyższego wpisu... reszta bez komentarza.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Miałem wcześniej Nikona D5000. Dlatego mniej więcej wiem o co chodzi w menu etc.
    Na pewno jest to jakimś plusem.
    Ogarnięcie dowolnego menu to 10-20 minut.

Nie ma cudów ze słabymi obiektywami nie dostane na FF lepszego obrazka.
    Bzdura.

To raczej z czajeniem u niego nie za dobrze. Nie opieraj się na jego opiniach.

Uznałem ten model za najlepszy kompromis. No wkurza mnie to że wychodzi dużo wadliwych modeli u Nikona.
    Każda firma ma wpadki.

Nie będę miał napisu na puszce "Made in Japan".
    Ja mam na Fuji X100 taki napis, nic on nie znaczy jeżeli chodzi o jakość wykonania.

Prawdziwa walka tytanów:

Ostatnio edytowane przez qbic ; 16-02-2015 o 23:00

Domyślnie

Hej!

Jak masz chwilę na przeczytanie tego bełkotu i doradzenia w mojej sprawie jestem Ci bardzo wdzięczny! (...)
    Zgadzam się.
    To jest bełkot...
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

Za Frankiem, kup obojętnie co - będziesz zadowolony
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

qbic Uważasz że obiektywem za 1000zł. Podpiętym do FF dostanie się lepszy obrazek niż tym samym obiektywem podpiętym do APS-C ? Z tego co można się dowiedzieć efekt jest odwrotny.
    Z menu faktycznie to nie jest wielki problem.
    Wpadek u Nikona jest dość sporo

Ja tam gdzie mam napisy "made in japan" jakość jest kapitalna.

Nie pytałem się go co kupić. Nie opieraj się na jego opinii.
    Co nie zmienia faktu że robi genialne zdjęcia i wygrał nie jeden konkurs.
    Zauważyłem że XT1 wypluwa bardzo dobre obrazki stąd zainteresowanie.
    Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

qbic Uważasz że obiektywem za 1000zł. Podpiętym do FF dostanie się lepszy obrazek niż tym samym obiektywem podpiętym do APS-C ?
    Jeżeli obiektyw kryje FF to tak.

Przeczytaj ze zrozumieniem.
    http://www.kenrockwell.com/tech/full...-advantage.htm

Domyślnie

Ok dzięki. Nie lepiej kupić lepsze obiektywy a później dokupić FF ?
    Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

To zależy, ekonomicznie mniej się traci na szkle.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów