Dziękuję za odpowiedź![]()
Szukaj
Dziękuję za odpowiedź![]()
D90, D600, trochę szkła i 2 x Metz 48 Af-1.
jakie są różnice między RF603 a RF603II?
Czyli wersja I jest tylko odbiornikiem i zakladam tylko na lampę a nie na body?
Pablo25 to nie tak. Pierwsza wersja z tego co pamiętam musiała być zapięta do body lub lampy aby działać prawidłowo. Po zapięciu 'wyzwalacz/odbiornik' rozpoznawał gdzie jest i jak ma pracować. Nie dało się np. wyzwolić błysku lamp naciśnięciem przycisku wyzwalacza trzymanego w ręce. Teraz masz pstryczek i możesz ustawić jak ma pracować TX czy TRX. Mnie się to przydaje jak ustawiam lampki na sali i mogę wziąć wyzwalacz do ręki i zobaczyć jak błyska bez wyzwalania migawki.
P.S. Nie wiem czy wiesz ale nie licz na przeniesienie TTL do lampki założonej na wyzwalacz który jest wpięty w stopkę w body. Niby jest odp. ilość styków ale wewnątrz tylko trzy przewody łączą dolną stopkę z górną.
D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty
Mam do Was pytanko, czy RF-603II może wyzwalać lampy poza sankami body? Chodzi o to, że jak założę na aparat RF i wyżej lampę, to nie działa wspomaganie AF w lampie. Podobnie TTL, ale na nim mi nie specjalnie zależy.
Dodatkowo taki wielki zestaw traci mocno na stabilności, mimo blokady stopki w drugiej wersji RF.
Może da się jakoś po wtykach PC to zsynchronizować i przyczepić wyzwalacz gdzieś z boku lampy?
Hmm, nikt nie próbował takiego rozwiązania?
Sam bym to chętnie sprawdził, ale nie mam kabelka PC-PC, a kupić, tylko po to żeby rzucić w kąt to średnio mi się kalkuluje![]()
Zestaw jest taki: body, 2 lampy, 2 wyzwalacze. Do body podpinam wyzwalacz i na górę lampę. Druga lampa na wyzwalaczu gdzieś dalej. Chciałbym, aby nie było tego wyzwalacza pomiędzy body i lampą, ponieważ zakłóca łączność między body a lampą. Fajnie by było podłączyć ten wyzwalacz pod gniazdo PC w body lub lampie, tylko nie wiem czy tak się da?
Sprawdziłem dziś w miejscowym sklepie foto. Niestety mój pomysł nie działa, połączenie PC aparatu z PC wyzwalacza nie daje błysku (zapewne to PC w RF jest tylko wyjściowe, np. na lampy studyjne), ale...
Ale wpadł mi do głowy inny pomysłW sumie to jeszcze większa rzeźba, ale powinno działać.
Co myślicie? Jutro to sprawdzę i dam znać![]()
Skontaktuj się z nami