Ja bym sie skusił na SIGME
Szukaj
Ja bym sie skusił na SIGME
"Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
|| D70 | T17-50/2.8 ||
Witam wszystkich.
To pierwszy mój post na forum i mam taką uwagę do wszystkich chcących posiąśćD80-tkę.
Mam ten aparat ze szkielkiem 18-135 - kupiłem w Media Markt i dobrze, że sprawdzałem dokladnie wszystkie soczewki w obiektywie. Na 5 obiektywów cztery miały bańki poiwietrza na tylniej soczewce. Czy to nie zgroza przy wydaniu powyżej 4k?
Po czymś takim jakoś nie chce mi się kupować w necie (choć cena zachęca) szkiełka 70-300VR.
- mam jeszcze pytanie do starszych(tu ukłon) użytkowników tego systemu.
czy lepiej zainwestować w 55-200 VR czy 70-300VR?
- wiem że różnica w ogniskowych jest duża ale czytalem o dość uporczywej aberracji w 70-300VR przy powiększeniu powyżej 200mm.
dzięki z góry za radę.
SIGMA jest tańsza od NIKKORA. Ale co za to masz?
Testowałem Sigmę APO 70-300 i nie byłem zadowolony.
Ostrzy w miarę szybko to na plus, ale chyba tylko to. W Sigmie trzeba coś tam przełączyć przechodząc z maxymalnego zoomu czy z manuala bo się blokuje - już tam nie wiem, dodatkowo w Sigmie kręci się przednia soczewka - to mi osobiście też przeszkadza.
Najlepszym wyborem byłby NIKKOR 70-300 VR - ale to już wydatek około 2k.
Oba obiektywy są dość ciemne - niestety. VR-ką Nikkora zrobisz nieporuszone zdjęcie przy słabym oświetleniu bez statywu a Sigmą już nie.
Tańszym wyborem byłby Nikkor 55-200VR.
D80 + Nikkor 18-135 + Tamron 17-50 f2.8 + UV + CPL + Kingston 2GB + chetach x133 4GB
Istotnym jest to, by nie dać się namówić na D40x, z którego niestety nie wychodzą już tak dobre zdjęcia jak z D40. Często w poradach łączy się te dwa modele, a przecież w kwestii jakości zdjęć bardzo się różnią na korzyść starszej i tańszej wersji.
Stosunkowo nie dawno dzięki uprzejmości ludzi z zaprzyjaźnionego Fotojokera jak i zaspokojeniu ich własnej ciekawości, zrobiliśmy naprawdę sporo praktycznych porównań pomiędzy dostępnymi u nich modelami Nikona (wykluczając D200).
Może się to okazać dla większości nie łatwe do uwierzenia, ale mimo wielu prób na różnych ustawieniach najlepsze JPG’i generował D40 bez X.
Pod względem ostrości i szumów (zwłaszcza na wyższych ISO), wyraźnie lepiej wypadł od D80 - niestety.
Napisałem niestety, ponieważ byłem już zdecydowany na zakup D80, a to porównanie miało mnie tylko umocnić w przekonaniu o słusznym wyborze(zamianie). Wyszło jednak zupełnie inaczej niż oczekiwałem i uznałem, że jeśli bardziej od ergonomii czy pod pewnymi względami szerszych możliwości, zależy mi jednak na jakości zdjęć, to muszę zostać z D40. Przynajmniej do czasu pojawienia się nowego modelu.
Dodam, że D70s według naszej subiektywnej oceny, uplasował się zdecydowanie na końcu.
Podkreślam, że ocenialiśmy aparaty tylko pod względem jakości zdjęć, ponieważ pozostałe kwestie według mnie są na korzyść D80.
PS. Oczywiście, to żaden miarodajny test i nikogo tą wypowiedzią nie chcę przekonywać do zakupu D40, ani tym samym urazić użytkowników pozostałych modeli. Tym bardziej, że każdy z nas ma inne priorytety przy wyborze aparatu.
Chciałem się jedynie podzielić swoimi spostrzeżeniami, które mi pozwoliły podjąć pewne decyzje i być może pomogą również innym.
Pozdrawiam
Rozumiem, że rozmawiamy o Sigmie 70-300 APO DG Macro.
Zależy od którego Nikkora. Jest tańsza od 70-300 VR. Ale chyba nieco droższa od 70-300G.
Test - zdaje się - nie był zbyt pogłębiony. Chodzi zapewne o to, że przełącznik do trybu makro nie działa na ogniskowych poniżej 200mm i blokuje się w tym trybie jeśli wyostrzymy na punkt bliższy niż 1,5m. Wszystko na ten temat napisane zostało w instrukcji obsługi.
Z tym się można zgodzić.
Sigma APO to dobry wybór jeśli na tele chcesz wydać do 1000 złotych. Ja jestem z niej zadowolny, chociaż już chodzi mi po głowie coś jaśniejszego. Kilka fotek z trybu niby-makro: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23632
Jeśli chcesz na ten cel przeznaczyć 2k - bierz 70-300VR.
[QUOTE=Kraftsman;350142]Rozumiem, że rozmawiamy o Sigmie 70-300 APO DG Macro.
Zależy od którego Nikkora. Jest tańsza od 70-300 VR. Ale chyba nieco droższa od 70-300G.
Test - zdaje się - nie był zbyt pogłębiony. Chodzi zapewne o to, że przełącznik do trybu makro nie działa na ogniskowych poniżej 200mm i blokuje się w tym trybie jeśli wyostrzymy na punkt bliższy niż 1,5m. Wszystko na ten temat napisane zostało w instrukcji obsługi.
__________________________________________________ __
Kraftsman - 100 procent zgodności z Tobą. Choć mi to w Sigmie trochu zawadzało
też jestem w kropce ale wybieram między VR 55-200 a VR 70-300.
Mój "test" Sigmy zbyt głęboki to nie był - fakt. Miałem całe 10 minut. niestety
D80 + Nikkor 18-135 + Tamron 17-50 f2.8 + UV + CPL + Kingston 2GB + chetach x133 4GB
Skontaktuj się z nami