Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 125

Wątek: ktory wybrac??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bergbary Zobacz posta
    ..teraz robisz w tych samych warunkach to samo ujęcie (przysłona bez zmian) ale
    z krotszym czasem naświetlania ,wynik zdjęcie za jasne.
    robisz to samo zdjęcie w tych samych warunkach (przysłona bez zmian) ale dajesz dłuższy czas naświetlenia,wynik zdjęcie za ciemne lub ciemniejsze..
    Może przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i spróbuj przemyśleć bo wg mnie Twoja teoria conajmniej ociera się o herezje.. Skrócenie czasu naświetlania, wręcz przeciwnie do tego co napisałeś, powoduje "wpuszczenie" mniejszej ilości światła na matrycę/film więc spowoduje raczej niedoświtlenie a nie tak jak uważasz prześwietlenie kadru. Podobnie w drugą stronę - wydłużenie czasu naświetlania pozwala na dotarcie większej ilości światła na element światłoczuły więc raczej prześwietli scenę. A co do zdjęcia kota które podlinkował zbigniew - nie wiem gdzie Ty w nim dostrzegasz niedoświetlenie bo wg mnie jest conajmniej poprawnie naświetlone. Pozdrawiam.

Domyślnie

Z tego co czytałem to obiektyw KITowy w Canonie to najgorszy KIT jaki jest dodawany do lustrzanek.
    Dzięki temu obiektowi zdjęcia są na maxa mydlane
    Ale czego oczekiwać za obiektyw za cenę poniżej 100zł ...

D40 a 400D to zupełnie inne aparaty.

D40 KIT po odjęciu 340zł można mieć za mniej niż 1600zł ...
    400D KIT po odjęciu 310 można mieć za około 2300zł ...

Czyli różnica 700zł a dodatkowo KIT w 400D jest zupełnie do KITU

Osobiście uważam że w D40 dołączne szkło jest naprawdę niezłe jak na KITa. Zdjęcia wychodzą ostre i szczegółowe , jedyny minus to to że obiektyw ciemny ...

Wolałbym Canona 400D ale napewno nie z dołączonym KITem ...
    Jeśli z KItem to wolę D40 + dodatkowy obiektyw 55-200 i cena wyjdzie taka jak Canon 400D z kitem
    Chyba sam jestes do KITu,IMHO te obiektywy sa porównywalne,zdjęcia wychodzą zbliżone,jakość wykonania również(z małym plusem na rzecz nikkora).
    Miałeś kiedyś w ręce ten obiektyw dłużej niż 5 minut w sklepie??chyba nie więc się nie wypowiadaj.
    400d z KITem to bardzo fajny aparat,z wielkim potencjałem,IMHO większym niż kastrat d40.

Wiem,że zaraz na mnie cos poleci ale taka jest prawda

Domyślnie

Ja tak tylko w sprawie D 70s i jpg-ów. Chociaż sam jestem zwolennikiem robienia zdjęć na rawach i 90% moich zdjęć jest właśnie tak robiona, to wcale nie uważam żeby robił brzydkie jp'gi. Myślę że narzekają Ci którym się nie chce ustawić aparatu (bądź nie umieją, albo myślą że jedne ustawienia są do wszystkich warunków).
    Sam osobiście jak dosałem D70s to po pierwszych zdjęciach (jpg) się prawie załamałem, ale po pewnym czasie, w miarę poznawania aparatu, mogę zdecydowanie powiedzieć, że D70s robi ładne JPGI. Trzeba sobie tyko uświadomić że aparaty tej klasy to nie "samopstrykacze", i trzeba mieć jakąś już wiedzę .
    A wielkość aparatu to już kwestia gustu. Duży aparat lepiej trzyma się w ręku, jest cięższy i stabilniejszy- a przez to można zejść do nieco dłuższych czasów.
    i jeszcze mała historyjka
    Kiedyś z kumplem wybraliśmy się na małą wycieczkę z aparatami, Ja z D70s, on z D40x. Ja że lubie robiłem na RAWach, On że nie umie robił na JPG. Ja czasem robiłem na jego aparacie, On czasem na moim. Po paru dniach wymieniliśmy się zdjęciami. Zgadnijcie jak sie skończyło?
    Ja utwierdziłem się w przekonaniu że choć konstrukcja stara to dobrze wybrałem. a On mi zazdrościł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadgob Zobacz posta
    Ja tak tylko w sprawie D 70s i jpg-ów.
    Tyle że w D40 nie trzeba nic kombinować , poznawać i itd ...
    To jest jego największa zaleta. Nawet największy amator zrobi dobre technicznie zdjęcie. Naciska , kadruje i wychodzi ładny JPG.
    Na temat D70s mówię to co wyczytałem. Ludzie którzy go posiadają informowali że zdjęcia w JPG wychodzą sporo gorszej jakości niż RAW i te osoby dlatego robią zdjęcia w RAW.
    Wcale się temu nie dziwie , bo przecież D70s był przeznaczony jednak dla innej grupy odbiorców ...

Co do Nikona D40x to bym go nie kupił. Na siłę upchali 10Mpix. Z moich porównań zdjęcia między D40x zdjęcia są mniej "ostre" niż z D40 ..
    Największą zaletą D40 jest jego cena , prostota obsługi i przyjazność. D40x jest za drogi i za tą cenę wolałbym kupić już zupełnie inny aparat ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bwn Zobacz posta
    IMHO te obiektywy sa porównywalne,zdjęcia wychodzą zbliżone,jakość wykonania również(z małym plusem na rzecz nikkora)

Wiem,że zaraz na mnie cos poleci ale taka jest prawda
    Nie wiem. Nie miałem. Mówię co wyczytałem i są to opinie posiadaczy 400D. Większość bardzo szybko sprzedała te szkło i kupiła inne ...
    Wszyscy byli zawiedzeni brakiem ostrości i mydlanymi zdjęciami ...

Nawet serwisy zachodnie (chyba megapixel i dpreview) też mocno zjechały Canona za tego KITa ...

Co do konstrukcji to wiadomo że "plastik fantastik" i że ciemne szkła ...
    Nie chodzi o konstrukcję tylko o jakość szkieł ...

A co do Canona 400D to sam bym go kupił zamiast np. Nikona D40x ...
    Ale na pewno nie z KITem ...
    Jednak taki zestaw jest/był poza moim zasięgiem finansowym i dlatego kupiłem sobie osobiście D40 ...

Domyślnie

tak samo wiekszość moich znajomych pozbywała sie (bardzo szybko) kitowego nikkora.
    Co do robienia zdjęć
    Cytat Zamieszczone przez kaszpir Zobacz posta
    To jest jego największa zaleta. Nawet największy amator zrobi dobre technicznie zdjęcie. Naciska , kadruje i wychodzi ładny JPG.
    to szybko ci się znudzi i będziesz chciał czegoś więcej,np. fajnego szkła(niezbyt drogiego) i wtedy możesz sie zawieść na d40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaszpir Zobacz posta
    Na temat D70s mówię to co wyczytałem. Ludzie którzy go posiadają informowali że zdjęcia w JPG wychodzą sporo gorszej jakości niż RAW i te osoby dlatego robią zdjęcia w RAW.
    Wcale się temu nie dziwie , bo przecież D70s był przeznaczony jednak dla innej grupy odbiorców ...

Co do Nikona D40x to bym go nie kupił. Na siłę upchali 10Mpix. Z moich porównań zdjęcia między D40x zdjęcia są mniej "ostre" niż z D40 ..
    Największą zaletą D40 jest jego cena , prostota obsługi i przyjazność. D40x jest za drogi i za tą cenę wolałbym kupić już zupełnie inny aparat ...
    Dlatego każdy powinien kupowac aparat wg. stanu swojej wiedzy i umiejętności, ale dający możliwość dlaszego rozwoju.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bwn Zobacz posta
    to szybko ci się znudzi i będziesz chciał czegoś więcej,np. fajnego szkła(niezbyt drogiego) i wtedy możesz sie zawieść na d40
    Czemu mam się zawieść ?

Na mojej liście 'zakupowej" jest w przyszłości szkło 55-200 i to wszystko

Sądzę że w następnym roku kupię taki obiektyw. O przyszłość D40 się nie przejmuje. Aparat ten czytając komentarze i dane sprzedaży schodzi jak świeże bułeczki , a producenci obiektywów już zobaczyli że produkcja amatorskich obiektywów dla D40/D40x może okazać się dla nich żyłą złota ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadgob Zobacz posta
    Dlatego każdy powinien kupowac aparat wg. stanu swojej wiedzy i umiejętności, ale dający możliwość dlaszego rozwoju.
    A czemu ten aparat nie ma możliwości rozwoju ?

Osobiście uważam że przyszłość należy właśnie do obiektywów z własnym silnikiem z powodu szybkości , cichszego napędu ...

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów