D7100 nie jest pancerny i jeśli chodzi o chwyt to mogę potwierdzić, że można uznać że skrzypi/odgina się pod siłą nacisku gdy złapiesz aparat lewą ręką i prawą ruszasz samym chwytem lub trzymając aparat za sam chwyt i nim machasz.
Szukaj
D7100 nie jest pancerny i jeśli chodzi o chwyt to mogę potwierdzić, że można uznać że skrzypi/odgina się pod siłą nacisku gdy złapiesz aparat lewą ręką i prawą ruszasz samym chwytem lub trzymając aparat za sam chwyt i nim machasz.
Z8 | N 24-70 2.8 S II | V 85 1.4 Pro |
Vivitar 135 2.8 F mount
Jacol, u mnie w D7100 to samo co u Ciebie.
I raczej u wszystkich bo trudno aby kilkuelementowy plastik nie skrzypiał podczas jego wyginania.
Vivitar 135 2.8 F mount
Rozróżniacie siłowanie się z aparatem od zwykłego mocnego uchwytu ? Wyginanie dwoma rękami...
Mój przy mocnym ściśnięciu do takiego poziomu jakbym chciał utrzymać body podczas sportowej jazdy samochodem nie skrzypi i tyle, a jedyne co się ugina to gumowe wykładziny. Wybaczcie, ale nie próbowałem zgniatać swojego aparatu.
D7100 | S 70-200 f 2.8 OS HSM | N 18-105 VR | N 50 f 1.8 | N 35 f 1.8 | T 11-16 f 2.8 | Slik pro 330dx | sb 700 | yn-560 II |
Jeden chwyta mocniej, inny lżej, ja zwykle noszę swój aparat w terenie tylko trzymając za uchwyt gdy nie chce go przypinać do sportowego paska. Uchwyt jest całkowicie plastikowy, z dwóch czy 3 elementów i normalną rzeczą jest, że się ugina, wygina nawet w niezauważalny sposób. I niektórym przy tym skrzypi a niektórym nie ale te elementy pracują między sobą, to nie jest odlany jednolity kawałek metalu więc nie spodziewajmy się cudów.
Vivitar 135 2.8 F mount
To zależy jakie szkiełko jest podpięte: czy 35 czy 70-200 2.8 vr...![]()
Oczywiście, że nie radzę samemu rozkręcać
Mówię przede wszystkim o porównaniu z innym egzemplarzem np. kolegi lub w sklepie - ale nie w jakiejś foto sieciówce.
Sposób w jaki rozmawiamy via internet, nikomu nie daje rzeczywistej informacji jak mocne jest to trzeszczenie i jak istotne są owe "luzy" - bo przecież - nie życząc - może to jednak jakaś usterka montażowa.
W Krakowie masz porządne sklepy (nie będę tu nikogo reklamował), gdzie jak sądzę przynajmniej ktoś spojrzy uczciwie na ten aparat. Natomiast zdjęcie które podpiąłem, pokazuje tylko że ma tam co ewentualnie trzeszczeć lub się "zluzować" na łączeniach.
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
Myślałem, że chodzi o to że coś da się wyczuć dłonią przy przy ściskaniu uchwytu ale jeden z kolegów wyraźnie napisał, że to trzeszczenie słychać a to już moim zdaniem nie jest normalne.
Skontaktuj się z nami