Close

Strona 229 z 239 PierwszyPierwszy ... 129179219227228229230231 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 281 do 2 290 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dlaczego zakładacie ze po zrobieniu zdjecia puszcza sie spust? Co za roznica czy sie trzyma spust czy AF On?
    Jak sie pracuje z AF On to by zrobic zdjecie koniecznie trzeba pracowac na dwa palce ( bo podobno rozłączacie spust od AF). Jak sie pracuje spustem z AF to w większości przypadków pracuje sie jednym palcem. Sporadycznie, gdy trzeba to dwoma - tylko gdy trzeba użyć AF lock.

Jestem ciekaw jak po serii zostawiasz spust wciśnięty do połowy nie rozłączając AF-c a przestając robić zdjęcia i wciskasz znowu przy następnej serii i znów po skończeniu trzymasz do połowy żeby AF dalej śledził??

Pytam bo mi się to nigdy nie udało. A robię zdjęcia od ponad 30 lat.

Proszę nie dopatrywać się sarkazmu tutaj. Z chęcią nauczę się czegoś nowego i może brak AF-on w d750 przestanie mi przeszkadzać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Jestem ciekaw jak po serii zostawiasz spust wciśnięty do połowy nie rozłączając AF-c a przestając robić zdjęcia i wciskasz znowu przy następnej serii i znów po skończeniu trzymasz do połowy żeby AF dalej śledził??

Pytam bo mi się to nigdy nie udało. A robię zdjęcia od ponad 30 lat.

Proszę nie dopatrywać się sarkazmu tutaj. Z chęcią nauczę się czegoś nowego i może brak AF-on w d750 przestanie mi przeszkadzać.
    No właśnie ja tak robię od kilku lat na ślubach, puszczam spust tylko trochę, tak że AF dalej śledzi.. To jest banalne..

Tylko teraz trochę mieszacie - Ty piszesz że TRZYMASZ WCIŚNIĘTY AF-ON, a Jaś wyzej pisał że cała wygoda polega na tym ŻE NIE MUSISZ GO CIĄGLE TRZYMAĆ. Tylko raz naciskasz, puszczasz, a aparat sobie cały czas śledzi. Znowu naciskasz AF-ON i przestaje śledzić.

To jak to w końcu jest? Bo jeden pisze to inny tamto Dodam że ja w D700 też muszę trzymać AF-ON ciągle wciśnięty bo jak go puszczę to przestaje śledzić, tak jak spust. Kolejna sprawa że ja muszę mieć kciuk wolny bo ciągle podczas robienia zdjęć zmieniam punkt ostrości (nigdy nie mam automatycznego punktu, zawsze wybieram go ręcznie) stąd używanie dwóch palców do AF i robienia zdjęcia ograniczyło by mnie znacznie, wolę tym kciukiem te punkty zmieniać...

Ok nieważne, co kto woli. Dla mnie AF-ON jest zbędny, kto inny nie może bez niego żyć.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 18-10-2014 o 22:09
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta

To jak to w końcu jest? Bo jeden pisze to inny tamto

Jaś chyba pisze o używaniu jako af-s ja jako af-c

Domyślnie

Nie, popatrz, ja napisałem że AF-ON musi ciągle trzymać tak jak spust, więc co w tym wygodnego, a on na to że właśnie nie trzeba go non stop trzymać. Tak ja to zrozumiałem. Dobra koniec offtopu
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Nie rozumiem w czym problem? W tym ułamku sekundy po skończeniu serii zdjęć, że puszczam guzik i znów wciskam?
    Przyznam, że szkoda mi tak używać sprzetu jak piszecie, z ciągle wciśniętym AF-On. Szkoda silników autofocusa i VR. Spust wciskam na chwilę (2s) przed spodziewaną serią.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie rozumiem w czym problem? W tym ułamku sekundy po skończeniu serii zdjęć, że puszczam guzik i znów wciskam?

Przyznam, że szkoda mi tak używać sprzetu jak piszecie, z ciągle wciśniętym AF-On. Szkoda silników autofocusa i VR. Spust wciskam na chwilę (2s) przed spodziewaną serią.

Rozumiem..

Dla mnie jednak 2s to dużo jak jadę na motorze tyłem do kierunku jazdy i mijam peleton. Nie wiem wtedy czy minę 1 kolarza czy 1 za chwile 10 przerwa i 20 kolarzy.

Dla mnie system z wciśniętym wtedy AF-on i wybieranie ujęć spustem sprawdza się najlepiej.

Domyślnie

tak samo u mnie. Przy ptaszorach w akcji na długim tele nie trudno o chwilową ucieczkę AFa na inny plan i już może nie być czasu żeby AF znów zdążył ustawić się i śledzić główny temat.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    tak samo u mnie. Przy ptaszorach w akcji na długim tele nie trudno o chwilową ucieczkę AFa na inny plan i już może nie być czasu żeby AF znów zdążył ustawić się i śledzić główny temat.
    przecież można trzymać wciśnięty do połowy spust.
    Zdaje się, że chodzi o to, że pewnej jest mieć wciśniety guzik (AF-On) do końca, niż do połowy (spust), bo to jest subtelniejsze. No fakt, jak Shutterstill podróżuje na motorze to ciężko robić coś z dużym czuciem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

przecież można trzymać wciśnięty do połowy spust.
    Zdaje się, że chodzi o to, że pewnej jest mieć wciśniety guzik (AF-On) do końca, niż do połowy (spust), bo to jest subtelniejsze. No fakt, jak Shutterstill podróżuje na motorze to ciężko robić coś z dużym czuciem.
    Jacek, rzeczywiscie poruszyles tutaj ciekawa kwestie czulosci i wyczucia sily przyciskania spustu migawki. Sam osobiscie nigdy sie nad tym nie zastanawialem, bo od samego poczatku uzywam tylko AF-ON. I tak jest dla mnie najlepiej i mam aktywny AF caly czas. Duzo racji jest tez w uzywania spustu jako aktywatora AF, bo przy pewnych typach fotografii jest taka opcja najwygodniejsza i nie zabiera kciuka.
    Ale jesli nie zalezy komus na wolnym kciuku i chce miec aktywny AF w trakcie sledzenia obiektu i zrobic zdjecie w kazdej chwili to AF-ON jest najlepszy. Po prostu AF jest caly czas aktywny, ten ktos nie mysli o sile docisku guzika i palcem wskazujacym decyduje jedynie tylko o zwolnienie migawki. Dzieki guzikowi AF-ON ja mam caly czas bezstresowa kontrole nad aktywnym pkt af i trwala, pelna i niezaklocona prace af az do momentu zwolnienia guzika AF-ON.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

ten film wyjaśnia temat, powody i sytuacje stosowania af-on
    http://www.youtube.com/watch?v=FzqQskGoURE
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 19-10-2014 o 14:32
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Strona 229 z 239 PierwszyPierwszy ... 129179219227228229230231 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów