Close

Strona 227 z 239 PierwszyPierwszy ... 127177217225226227228229237 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 261 do 2 270 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Ok, nie męczę już tematu i odpuszczam D800. Kupię D750 a potem przejdę na D810. Chyba że D750 będzie za drogi to na start po D700 będzie musiał być D610.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    No właśnie Jacek. Przejęty Twoją opinią powielaną przy moich pytaniach o D800 do reportażu, stojąc przed zakupem wkońcu wertuję ten gigantyczny wątek w poszukiwaniu informacji o AF. Mówiłeś, że nie polecasz tej puszki do repo bo AF-C jest bardzo kiepski. A tu się okazuje że jest kiepski... w statycznych scenach. A ja wtedy używam AF-S i nie mam problemu z przełączaniem tych opcji. Z tego co tu czytam to AF-C w dynamicznych jest rewelacyjny, a do takich mam zamiar go używać. To jest duże wprowadzenie w błąd.
    No to co innego wyczytujemy. AF-C jest nieciekawy zarówno w scenach statycznych jak i dynamicznych.
    Z AF-S problemu chyba nie ma (ja nie mam)

Dodatkowo, jak przeczytałem raz że poruszenie to kwestia dużej matrycy i jej wymagań do krótszych czasów, to mnie poprawiono że to nie matryca a problem z wytłumieniem migawki, przez co na długich czasach szczególnie na długich szkłach trzeba ostro schodzić z czasem na krótszy. Teraz badam wątek o AF w D800 i czytam wszędzie że to jednak ta matryca ma wymagania, bo jest gęsta, to wszystko.

To jak to jest? Wchodzi się na forum po informacje, a są tak sprzeczne że nie idzie nic kupić.....
    Musiał być jakiś inny czynnik, poza gęstością upakowania pikseli, bo inne gęsto upakowane matryce (na DX gęstość jest większa) nie mają az takich problemów. W D810 nie tyle poprawiono wytłumienie, co zmieniono lagi, w ten sposób częsciowo naprawiono problem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    No to co innego wyczytujemy. AF-C jest nieciekawy zarówno w scenach statycznych jak i dynamicznych.
    Z AF-S problemu chyba nie ma (ja nie mam)
    No niekoniecznie.. Była dyskusja z Pawłem, konkluzja na końcu niej to że AF-S jest do statycznych i sprawdza się świetnie a AF-C jest do dynamicznych i też się sprawdza świetnie. I że D700 nas rozleniwiło bo można było AF-C używać wszędzie, a na D800 ten tryb ciągle "myszkuje". A teraz piszesz że AF-C na dynamicznych też źle działa... Idzie się pogubić. Zresztą nawet dziwiłeś się czemu AF-C używają do statycznych jak on jest do dynamicznych gdzie się sprawdza:

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    AF - no tu okazało się, ze AF-S służy do zdjeć statycznych, a AF-C do dynamicznych. Tylko, że tak pisze producent, tak ja tego od zawsze używam, to żadne odkrycie. Niektórzy używali do wszystkiego AF-C - ale to ich problem. Nie wiem po co używają nie tego systemu AF co trzeba i w dodatku muszą pracować na 2 guziki zamiast stosować tylko spust. Komplikują prostą sprawę.
    PS. Swoją droga, też nie mam bladego pojęcia dlaczego ludzie używają przycisku AF-ON? Może mi ktoś tą ciekawostkę wyjaśnić? Bo często słyszę w niższych puszkach biadolenie że go nie ma... Przecież dłużej schodzi przejść od przycisku AF-ON do spustu, niż ten spust poprostu docisnąć jeśli spustem włączamy AF...
    ;]

Domyślnie

Sportowi używają że względu na ilość ruchu w scenie.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

sądzę że niestety wszystko zależy od egzemplarza d800. Z mojego d800 (przebieg ok 45k) mam zdecydowanie więcej dynamicznych ujęć idealnie ostrych niż z jakiegokolwiek do tej pory używanego Nikona (d70,d200,d300,d2h,d2x, sporadycznie d3s, d3x) - lepszy był tylko testowany z NPS D4. Myślę ze istotna jest też specyfika pracy - czyli głównie długie tele w których starsze body nie miały żadnych szans ze względu na dłuższy czas pierwszego ustalenia ostrości - bardzo często zanim znalazły cel to tego już nie było w kadrze.
    Nie będę się natomiast wypowiadał co do wszystkich d800, bo mam stały dostęp tylko do swojego
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

PS. Swoją droga, też nie mam bladego pojęcia dlaczego ludzie używają przycisku AF-ON? Może mi ktoś tą ciekawostkę wyjaśnić? Bo często słyszę w niższych puszkach biadolenie że go nie ma... Przecież dłużej schodzi przejść od przycisku AF-ON do spustu, niż ten spust poprostu docisnąć jeśli spustem włączamy AF...
    sprawdza kiedy nie chcesz aby podczas wyzwalania migawki aparat nawet próbował ustawić ostrość (bo jest już ustawiona), a trzymanie palca na spuście w połowie jest mało wygodne jeśli miałoby trwać dłużej lub w międzyczasie robisz rekami coś innego np. zakładasz filtr na obiektyw, takie ustawienie af jest wygodne w wielu często skrajnie różnych sytuacjach.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

dla mnie AF-ON zastępuje tryb przełączania AF-S, AF-C i blokowania ostrości AF-L. AF mam zawsze ustawione na AF-C i układ pracuje tylko kiedy tego chcę - czyli kiedy przytrzymuję AF-ON. kiedy zdecyduję żeby nie śledził ostrości po prostu puszczam AF-ON i AF zatrzymuje się - tak jak w przypadku ustawienia ostrości w trybie AF-S.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Dla mnie intuicyjniejsze jest uzywanie spustu i blokada za pomocą AF/AE-L niż puszczanie AF-On.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dobra opcja, o ile nie wykorzystuje się tego guzika do blokowania ekspozycji.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

1. Najczęsciej nie ma powodu by ekspozycja była brana z innego miejsca. Zresztą tak też uważają konstruktorzy, domyslnie sprzęgając obie blokady (można to rozłączyć).
    2. Czasami pracuję na M, a wtedy ekspozycja sie nie zmienia

Strona 227 z 239 PierwszyPierwszy ... 127177217225226227228229237 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów