Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Sugeruje Pan, że jakiś topowy model laptopa DELL by nie padł?
    Nie, sugeruję że pakowanie się w zamkniętą architekturę przy takich cenach jakie ma Apple, jest sensowne jeśli mamy nie(zbyt)ograniczone zasoby.

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    nikt nie powiedział, że muszę mieć koniecznie Mac'a. Chociaż OS to podobno nie to co windows :P (nie mam doświadczenie. całe życie na windzie).
    A ja pracowałem i na tym i na tym. Powiem tyle, że jak dziergam w foto-szopie to jest mi wszystko jedno co pracuje w tle - windows czy macOS.
    Ostatnio edytowane przez misio-jedi ; 10-10-2014 o 11:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Chodziło mi o 10 Gigabit ethernet. W Mac Pro, nie ma szans, a praca z plikami po 1Gbps jest nieporównywalnie wolniejsza niż praca z dyskami lokalnie.
    Dlaczego nie ma szans? Thunderbolt zdaje się 10Gb/s obsługuje. A w kompie jest kilka takich interfejsów, więc można nawet robić agregację. Analogiczne rozwiązanie w pececie będzie kosztowało majątek.

Co do dysków, wydaje mi się, że sztucznie szuka Pan problemów. Jaką trzeba mieć robotę, żeby się z nią nie mieścić nawet na małym SSD? A po robocie do archiwum na NASie i po krzyku. Praca żywcem na plikach z NASa to przecież nieporozumienie, tym bardziej że w środku siedzi pioruńsko szybki SSD na PCI-E. Jeśli popielniczka ma ograniczenia, ale jednocześnie na niej pracujemy, to bardziej sensownie jest zaplanować pracę aby rozwiązywać ograniczenia a nie w nich tkwić ani je pogłębiać.

Cytat Zamieszczone przez misio-jedi Zobacz posta
    Nie, sugeruję że pakowanie się w zamkniętą architekturę przy takich cenach jakie ma Apple, jest sensowne jeśli mamy nie(zbyt)ograniczone zasoby.
    Laptok, jaki by nie był, jest zamkniętą architekturą. Paść może każdy sprzęt, takie ryzyko istnieje zawsze, przy czym awaryjność sprzętów Apple (wyłączając sławetne matryce w iMakach) jest bardzo mała.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-10-2014 o 11:54
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

512GB SSD to wcale nie tak dużo, jak pracuje się z materiałem video w dużej rozdzielczości. 256GB to w większości przypadków nieporozumienie, bo 100 trzeba przeznaczyć na system, programy, jakieś własne dane, etc. Zostaje nam 156GB - dla branży foto, klepiącej D800 starczy na kilka reportaży, w branży video, może już nie być tak prosto.
    Problem pojawia się, jak praca to nie jest tylko zgranie materiału -> praca -> wysłanie na NAS, ale potrzeba w niej dostępu do starszych projektów, innych plików. Każdy taki dostęp do NAS jest ogromnym spowolnieniem. To nie do końca szukanie problemów na siłę - takie problemy istnieją i wynikają z zarzucenia architektury workstation i zbudowanie zamkniętego rozwiązania, którego nie można o nic rozszerzyć, tylko jak nam przestanie wystarczać trzeba sprzedać i kupić nowy produkt. Nie dołoży się drugiego CPU, karty rozszerzeń, dodatkowego dysku ( ani SATA, SAS ani PCIe ), karty graficznej, nie podepnie się do SAN, etc, etc. Czyli urządzenie do kupienia i wymiany. Dla niektórych jest to całkowicie ok, dla innych będzie dość drogą zabawą.

W Dellu jest chyba rozszerzenie gwarancji do 5lat NBD, o ile dobrze pamiętam? A nawet jeżeli nie to cena naprawy na pewno będzie niższa niż a MacPro.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    nikt nie powiedział, że muszę mieć koniecznie Mac'a. Chociaż OS to podobno nie to co windows :P (nie mam doświadczenie. całe życie na windzie).
    Mam do wydania ok 15 tyś na komp i chętnie posłucham innych propozycji.

ps. w 2011 r. za Waszą pomocą złożyłem komp w gral.pl i do dzisiaj śmiga z małymi zmianami (dysk SSD i i5 zamieniony na xeon), więc czemu mam nie posłuchac Was drugi raz
    Podaj jak możesz, link do Twojego ostatniego tematu, albo opisz dokładniej co potrzebujesz jeżeli chodzi o wydajność ( najlepiej w nowym wątku, bo ten mocno odbiega od tematu :P ) 15k PLN, to dysk PCIe, podstawka 2011-3 i DDR4. Zapewne 6-8Rdzeni. Moim zdaniem warto trochę jeszcze poczekać na unormowanie się cen wokół 2011-3 i DDR4.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Laptok, jaki by nie był, jest zamkniętą architekturą.
    A Mac Pro nie jest ?

awaryjność sprzętów Apple (wyłączając sławetne matryce w iMakach) jest bardzo mała.
    Może. Ale MacBooki Pro ma też dwóch moich kolegów ze studiów, jednemu po miesiącu zaczęła sie ruszać matryca (ten kolega wprost nienawidzi windowsa i Microsoftu), a drugi dostał MacBooka Pro z zepsutym napędem optycznym od bogatego szwagra (szwagier tak się wściekł na ten zepsuty napęd, że chciał i próbował wyrzucić "ten badziew" przez okno - mój kolega go powstrzymał i w efekcie otrzymał MacBooka ze słowami "masz, zabierz to sprzed moich oczu")
    Oczywiście, wszystko się zepsuć może i psuje się. Sam wymieniłem u siebie (w stacjonarce) już dwa razy napęd optyczny, tyle że ja mam LiteOn za 65zł, a koledze za wymianę napędu w MacBooku zaśpiewali 500.
    I właśnie to jest ta różnica.

Domyślnie

Dlaczego nie ma szans? Thunderbolt zdaje się 10Gb/s obsługuje. A w kompie jest kilka takich interfejsów, więc można nawet robić agregację. Analogiczne rozwiązanie w pececie będzie kosztowało majątek.
    A są karty 10GbE na Thunderbolt ? Ok, szanse są, ale to oznacza podpięcie do Thunderbolta i wrzucenie do szuflady kolejnych urządzeń, których chyba nie ma na rynku i nie wiadomo czy będą. I na pewno będą kosztowały majątek

Karta Intela 2 portowa 10GbE to ok 2k PLN. ( Intel X540T2 ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Podaj jak możesz, link do Twojego ostatniego tematu, albo opisz dokładniej co potrzebujesz jeżeli chodzi o wydajność ( najlepiej w nowym wątku, bo ten mocno odbiega od tematu :P ) 15k PLN, to dysk PCIe, podstawka 2011-3 i DDR4. Zapewne 6-8Rdzeni. Moim zdaniem warto trochę jeszcze poczekać na unormowanie się cen wokół 2011-3 i DDR4.

Tak to wyglada dzisiaj:

Domyślnie

Każdy taki dostęp do NAS jest ogromnym spowolnieniem.
    Nie przesadzajmy. Traktujmy NAS zgodnie z jego definicją, jako magazyn, nie roboczą przestrzeń dyskową. Wewnętrzny SSD 512GB to również nie jest tak mało. Ile zajmuje 2 godzinny rozgrzebany materiał HD? 50GB? Sesja foto z wesela? 15GB? Pracować się da. Zrzucenie do archiwów i tak każdego czeka, nawet największe dyski w końcu się zapełnią. Mniejszy po prostu częściej trzeba odgruzowywać. Są do tego narzędzia automatyczne, choćby genialny wbudowany TimeMachine. Nawet po skasowaniu materiału roboczego, miesięczne kopie będą przechowywane wiele lat.

takie problemy istnieją i wynikają z zarzucenia architektury workstation i zbudowanie zamkniętego rozwiązania, którego nie można o nic rozszerzyć, tylko jak nam przestanie wystarczać trzeba sprzedać i kupić nowy produkt.
    Wszystko prawda, ale jak się chce pracować na OS X to wyjścia nie ma. Trzeba sobie zorganizować warsztat tak, aby praca była przyjemna. No i nikt nie będzie polecał popielniczki komuś, kto potrzebuje wsadzać np karty na PCI-E.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Wewnętrzny SSD 512GB to również nie jest tak mało. Ile zajmuje 2 godzinny rozgrzebany materiał HD? 50GB? Sesja foto z wesela? 15GB? Pracować się da.
    Dla jednego się da, dla innego nie. Dla rynku foto, prawdopodobnie tak ( chyba, że składa się jakieś ogromne panoramy 3d , etc ). Dla video - materiał zazwyczaj nie jest w HD tylko wyższej rozdzielczości. Tak czy inaczej, co kto potrzebuje.

Wszystko prawda, ale jak się chce pracować na OS X to wyjścia nie ma.
    O właśnie... Jest jeszcze hackintosh, ale to już inny temat, bo dyskusyjny.

Sama koncepcja popielniczki... Nie jest zła. Ma tylko kilka problemów - cena, mało opcji konfiguracji i dopisek Pro. Trochę jak D750 i to nieszczęsne "7". Większość fotografów nie potrzebuje dwóch kart graficznych, nie potrzebuje często nawet jednej bardzo wydajnej. Z drugiej strony, gdyby była opcja bez GPU, to powinna się ona nazywać Mac Mini... Taki problem zamkniętych i nieelastycznych konstrukcji.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Karta Intela 2 portowa 10GbE to ok 2k PLN. ( Intel X540T2 ).
    Gdzie ją Pan wetknie do blaszaka? Przepustowości typowych gniazd PCI-E x4 i x8 to max 2Gb/s. PCI-E x16 jest zastrzeżone najczęściej pod grafikę a i to jest mniejsza niż 20Gb/s. Thunderbolt natomiast daje 20Gb/s z definicji a standard przewiduje do 100Gb/s. Jeśli potrzeba dużych transferów to do blaszaka trzeba zastosować płytę serwerową a to dodatkowe koszty.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów